Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Naš program je socijalno osjetljiviji Zadar

Autor: Siniša Klarica

14.05.2009. 22:00
Naš program je socijalno osjetljiviji Zadar

Foto: Vedran SITNICA



Za nas nema preče brige nego da našim građanima osiguramo krov nad glavom. To je alfa i omega opstojnosti našeg građanina u gradu. U tu svrhu koristit ćemo gradsko zemljište, a ne ga prodavati za gradnju elitnih zdanja u koje prosječan građanin ne može ni pristupiti
Najznačajnije opozicijsko ime koje će se suprotstaviti moćnoj koaliciji na čelu s HDZ-om bez sumnje je Ingrid Antičević Marinović. Najpoznatija zadarska političarka, saborska zastupnica, prvi put se u izravnom dvoboju ogleda s protukandidatom koji predstavlja tzv. utvrdu HDZ-a u Hrvatskoj. Utvrdu koja puni saborske klupe s čak deset mandata. Samo sudjelovanje u takvoj utrci velika je politička hrabrost, jer bi za Ingrid Antičević Marinović ta ista utrka mogla odrediti daljnji tijek političke karijere. Borbena kao uvijek, u svojoj ocjeni dosadašnjeg tijeka kampanje prva zadarska SDP-ovka kaže:
– Više-manje, sve protječe uobičajeno. Od sitnih nepravilnosti, vlakića do protuzakonite uporabe našeg loga. Međutim, time se ne zamaram jer bi možda neki upravo to i htjeli. Svu svoju snagu i vrijeme želim iskoristiti i koristim za predstavljanje našeg programa, programa za socijalno osjetljiviji Zadar. Želim Zadar u kojem će prije svega naši najmlađi, svaki ponaosob, imati mjesto u vrtiću, školarci nastavu u jednoj smjeni, mladi i studenti svoj studentski dom, ambulantu i klub, umirovljenici osigurano mjesto u domu umirovljenika u samom gradu i dodatak na mirovinu, gospodarstvenici poštenu utakmicu, a oni koji proizvode rasterećenje od svih gradskih nameta.
Antikorupcijsko vijeće
– Sramota je da Grad nije omogućio korištenje bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU našim obrtnicima i gospodarstvenicima. Takva sredstva oživjela bi proizvodne aktivnosti i ojačala kapacitete grada, a posebno civilni sektor. Međutim, to treba znati raditi, ali prije svega, treba to htjeti. Nije ni čudno da se takva sredstva do sada nisu koristila. Nisu se koristila zato jer se do zadnje lipe kontroliraju da li su stigla do krajnjeg korisnika. Zato ću to uraditi ja. Kroz Antikorupcijsko vijeće želim omogućiti građanima da kontroliraju gradsku vlast. Želim zaustaviti rasprodaju preostalog gradskog prostora i staviti ga u službu onih kojima on i pripada – građanima.
Koji su po vama najveći promašaji i najznačajniji uspjesi dosadašnje vlasti?
Grad je sve ove godine djelovao kao privatno poduzeće, vlast nije bila u službi svojih građana. Najveći promašaji su njihovi propusti, što nisu brinuli o potrebama građana, nego kako udovoljiti sebičnim privatnim interesima skupina i nakupina bliskih njima. Promašaj je što Kazalište lutaka ni nakon 20 godina gradnje nije gotovo. Gospodarska zona Crno obećana za prošle izbore, sada, umjesto da je već jučer realizirani projekt, njihovo je ponovno izborno obećanje i tako redom: nije se ostvarila veća samostalnost MO, nema novih vrtića po pojedinim četvrtima, nema doma umirovljenika, samo jedna jedina osnovna škola u 19 godina, gubitak vode je ogroman. Niti jedan jedini socijalni stan u prošlom mandatu nije sagrađen, mladima nije osiguran njihov prostor. Ukratko, nedostaje sve ono što svaka vlast, prije svega drugoga mora osigurati svojim građanima. S druge strane, izvršeno je ono što se nije obećalo, što se krije i prešućuje, rasprodaja našeg najvrijednijeg resursa koji je gradu preostao, zemljišta. Čak projekt u kojem se ruši naš ponos, Jazine, dobiva nagradu od Grada. I u tome ih treba zaustaviti. Izvršili su sve ono što nisu obećali, rasprodali su gotovo svu gradsku imovinu i u tome ih treba zaustaviti. Sada pršte obećanja, a za sve to, toliko nužno i potrebno građanima imali su 19 godina. Ništa manje, a bome niti više.
Što se taji građanima?
Postoji li osoba iz “plavog” koalicijskog tima koju biste voljeli imati u svojim redovima?
– Neka njih tamo.
Imate li plan kako će Grad Zadar vraćati glavnicu sredstava potrošenih za izgradnju dvorane na Višnjiku koja počinju dolazit na naplatu dogodine? Iz Državne revizije upozoravaju da je riječ o iznosu trećine aktulanog proračuna.
– Upravo smo na to mi vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću upozoravali vlast, ali nije bilo odgovora. Znamo da je Grad zadužen i prezadužen za nekoliko generacija. Znamo kad otvorimo ormare da će ispasti mnogi kosturi, ali znat ćemo se nositi i s tim problemom. Ako se novac racionalno troši, ako su pošteni natječaji, onda su sve investicije najmanje tri puta jeftinije.
Najavljujete izgradnju 100 socijalnih, 100 POS-ovih stanova i stanova za povoljni najam? U kojem roku je to realno ostvarivo?
– U tu realizaciju stvarno idemo odmah, jer novaca ima, leže po kojekakvim bankama. Za nas nema preče brige nego da našim građanima osiguramo krov nad glavom. To je alfa i omega opstojnosti našeg građanina u gradu. U tu svrhu koristit ćemo gradsko zemljište, a ne ga prodavati za gradnju elitnih zdanja u koje prosječan građanin ne može ni pristupiti. Da se tako postupalo, na čemu smo posebno inzistirali, današnja djeca, već punoljetni građani imali bi puno ljepše djetinjstvo, a ne ono provedeno u podstanarstvu. Tko će njima nadoknaditi djetinjstvo, koliko su im roditelji mogli priuštiti više da nisu morali plaćati podstanarstvo?
Kako zamišljate rad vašeg Antikorupcijskog vijeća? Na koji način će u njemu sudjelovati građani?
– Takvo ili slično tijelo svaka jedinica lokalne samouprave po nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije trebala je već odavno imati i trebalo je djelovati. Mogućnosti koruptivnog djelovanja čak su veće nego na nacionalnoj razini. Svakom građaninu poznato je kako se ovdje posluje. Grad je i sudski kažnjen jer nije davao informacije novinarima, Gradsko poglavarstvo skoro je potpuno zatvoreno u državi. Zašto? Što se to taji od građana? Zato ću osnovati antikorupcijsko vijeće sastavljeno od građana, koji neće biti eksponenti niti jedne politike, niti jedne interesne grupacije i koji će imati uvid u cjelokupno poslovanje Grada i mojih odluka kao gradonačelnice. Ukratko, cilj tog vijeća je poslovanje na stolu, a ne ispod stola, zapošljavanje ne po vezi i stranačkim iskaznicama, nego diplomama i sposobnostima.
Koga točno smatrate siromašnim u Zadru i na koji način im namjeravate pomoći?
– Siromašni, nažalost, nisu samo nezaposleni. Siromašni su i oni koji su cijeli život vrijedno radili, a ne mogu živjeti od svoje mirovine, oni koji imaju sreću da rade ali plaća koju im određuju kapitalistički baruni nije dovoljna ni za najosnovnije potrebe. Siromašni su mladi i studenti koji nemaju osnovne uvjete za školovanje, za provođenje slobodnog vremena, oni nadareni čiji talent propada jer ih roditelji ne mogu školovati. Ali, posebno u Zadru, siromaštvo ima žensko lice. Najveći postotak nezaposlenih u Zadru upravo su žene, a ako i rade, potplaćenije su. Na gradskom zemljištu nikli su veliki trgovački lanci u kojima one rade kao roblje 21. stoljeća. Brinu o djeci, o starcima, ugroženo im je zdravlje, ali su prave čarobnice da bi obitelj uopće preživjela. Ta ogromna većina naših građana, to je drugo lice Zadra. Učinit ću sve da se to promijeni, da oni postanu prvo lice, da se svi resursi upotrijebe i iskoriste za njihove potrebe, jer to je osnovna dužnost gradske vlasti. Uostalom, to i jest njihovo, to pripada građanima.
Mladi moraju imati svoje mjesto
Koliko točno vrtića, škola i jaslica je realno izgraditi u vašem mandatu?
– Svaki dio grada mora dobiti novi vrtić, jaslice i školu. To je realno kad znate što su vam prioriteti, ali do sada su prioriteti bili moroskoci i vodoskoci i drugi spomenici vlasti, a ne djeca i zdravlje naših građana.
Budete li izabrani, gdje ćete položiti vijenac na Dan antifašističke borbe?
– Tamo gdje je i mjesto. Na spomen-obilježje palim antifašistima na Gradskom groblju.
Obećali ste prostor za klub za mlade. Tko bi raspolagao tim prostorom i na koji način?
– Mladi su protjerani iz svog prostora uz obrazloženje da je taj prostor za njih neadekvatan. S tim bi se mogla složiti, ali ne i s time da su bačeni na ulicu, a da im nije osiguran nikakav zamjenski prostor. Zato ćemo im osigurati prostor kojeg oni zaslužuju, i to odmah. To je moj prioritet. Mladi moraju imati svoje mjesto okupljanja gdje će provoditi svoje slobodno vrijeme i izraziti svoju kreativnost, to je najbolja prevencija svakog devijantnog ponašanja mladih koji su sada prepušteni ulici. Grad kao vlasnik neće dozvoliti otuđenje te imovine, dat će ga mladima na korištenje i prepustiti osmišljavanje programa njima samima. Mi se ne bojimo mladih niti njihove kreativnosti.
Koliko ćete novaca potrošiti u kampanji?
– Planiramo oko 350.000 kuna.