Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadar neće imati problema s otplatom Višnjika

Autor: Marija Knežević

14.05.2009. 22:00
Zadar neće imati problema s otplatom Višnjika

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Grad će svakako bez većih poteškoća biti u mogućnosti vratiti isplatu obveznica koje su izdate za dvoranu i za bazen. Dakle, nije to nešto što nas čeka kao veliki problem, i Zadar je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji nema preveliko, zapravo nema nikakvo zaduženje i sve što smo radili su ogromne investicije na doista čvrstim temeljima. Naša budućnost u tom smislu nije ugrožena
* Koga biste voljeli vidjeti na mjestu ravnatelja Opće bolnice Zadar, ako budete izabrani za gradonačenika?
– Nije da vam uskraćujem odgovor, ali ja doista nemam na to pravo. Ravnatelja bolnice bira Upravno vijeće bolnice nakon natječaja. Svaka moja izjava u tom smislu se može shvatiti kao pritisak, kao neslužbena promidžba nekoga. Nemojte mi zamjeriti, ali doista mislim da ne bi bilo u redu da dajem konkretno ime. Rekao bih samo da u bolnici postoji više sposobnih kandidata koji po mom sudu mogu kvalitetno obavljati tu funkciju koja je zahtjevna, i da bolnica dalje kreće smjerom razvoja.
* U jednom od vaših obraćanja na internet portalima govorite o potrebi hitnog unaprijeđenja Hitne pomoći. Što ste pod tim mislili, i koliki je uopće u financijskom smislu manevarski prostor Grada?
– Ne samo Hitne pomoći nego primarne zdravstvene zaštite. Mislim da je potrebno razdvajanje primarne zdravstvene zaštite od sustava hitne medicinske pomoći. U dosadašnje vrijeme primarna zdravstvena zaštita nije bila motivirana za napredak, nije bila financijski stimulirana. Dakle, imala je samo plaćene glavarine koje su se plaćale po broju upisanih pacijenata, a njihov je interes bio da što manje rade, da što manje troše, a da pritom koliko-toliko zadovolje svoje pacijente. Tako su pacijente za iole kompliciranije preglede upućivali u bolnicu. Novi sustav stimulira više znanja i više opreme a kojom se mogu pružiti kvalitetnije i kompliciranije usluge koje će se dodatno financirati, a to će onda sigurno dovesti do razvoja primarne zdravstvene zaštite. Za to će, naravno, biti potrebno neko vrijeme da ljudi steknu mogućnost kupiti opremu, da se dodatno educiraju i tako dalje.
Hitna pomoć u roku od 10 minuta
Nadam se da će kroz nekoliko godina ne samo dogoditi unaprijeđenje primarne zdravstvene zaštite koje je neophodno, nego će vjerojatno smanjiti vrijeme čekanja na preglede. Što se tiče Hitne pomoći, kako je i predviđeno reformom Ministarstva zdravstva, osnovat će se državni, pa onda i županijski zavodi za hitnu medicinu. Oni će biti izdvojeni iz domova zdravlja, i u stanicama za hitnu medicinsku pomoć će raditi specijalisti urgentne medicine. Bit će opremljeni potrebnom opremom i voznim parkom. Krajnji je cilj da se svakom građaninu Hrvatske pruži potrebna hitna pomoć u najdužem roku od 10 minuta. U tom smislu je i u hrvatskim bolnicama predviđena reorganizacija i ona je obvezujuća kroz sljedećih 5 godina. Bolnice će morati imati objedinjene hitne prijeme koji će biti zajednički za cijelu bolnicu, koji će biti prostrani i u kojima će također raditi specijalisti urgentne medicine, a ostali liječnici će dežurati na odjelima za one pacijente koji leže u bolnici i za eventualne konzultacije u hitnom prijemu.
* Postoji li osoba iz takozvanog crvenog koalicijskog tima koju biste voljeli imati u svojim redovima?
– Najprije, ne bih ju nazvao „crvena koalicija”. To su dakle stranke SDP i HNS koje su u koaliciji kod nas u Zadru. Ne bih izdvajao nijednog pojedinca. Mogu samo reći da se, naravno, politički razlikujemo, ali da ima osoba s kojima sam ja privatno u korektnim i normalnim odnosima, to svakako. Političko opredjeljenje je samo jedan od segmenata općeljudskih stavova i ne mora nas različito političko opredjeljenje dijeliti u ljudskom i privatnom smislu.
* Koliko ste potrošili u kampanji?
– Što se tiče HDZ-a, kampanja se financira iz središnjice preko koje idu sve donacije i prikupljanje sredstava. Gradske i županijske podružnice iskazuju svoje potrebe prema toj središnjici. S obzirom na naše potrebe vezane uz promidžbene materijale i zakupljivanje medijskog prostora, računamo da ćemo potrošiti negdje do 500.000 kuna.
* HSU je prošlog Božića prema svim gradovima i općinama uputio dopis u kojem su tražili izdvajanje proračunskh sredstava za isplatu božićnice. Iz Grada Zadra nije stigao odgovor, ni božićnica. Budući da je HDZ sada u koaliciji s HSU-om, hoće li to, ukoliko vi budete na čelu grada, značiti isplatu božićnica dogodine? Možda i uskrsnice ili mjesečnog dodatka na mirovinu iz gradskog proračuna?
Neophodan hospicij
– Moja stranka i ja osobno imali smo niz vrlo korektnih razgovora sa predstavnicima HSU-a grada Zadra u vezi tretmana umirovljenika u Zadru, što se tiče Grada i gradskog proračuna. Kao što se zna, u Zadru ima 18.000 umirovljenika, od toga 10.000 ima mirovinu manju od 2.000 kuna. Krajem godine ipak je postignut dogovor na državnoj razini, tako da su božićnice isplaćene od strane države. Mi smo s našom podružnicom stranke umirovljenika razgovarali o uskrsnicama. Oni su već zadovoljni što su dobili božićnice i računa se da je taj dogovor o božićnicama stalan i da će se one i dalje nastaviti isplaćivati. Mi smo se dogovorili o uskrsnicama i to je sad naša preuzeta obveza. Umirovljenicima koji imaju mirovine manje od 2.000 kuna isplaćivati će se uskrsnice od 300 kuna, onima koji imaju mirovinu od 2.000 do 3.000 kuna uskrsnice od 200 kuna. Kao dio zajedničkog programa dogovorili smo se da ćemo još veću pažnju posvetiti brizi za starije i nemoćne. Dnevni boravak za starije osobe u Zadru se pokazao odličnim rješenjem. Nastojat ćemo otvoriti još jedan takav dnevni boravak, a pokazuje se i potreba za izgradnjom još jednog doma umirovljenika. Ističem i ono što je Zadru naročito potrebno, a to je takozvani hospicij, odnosno jedna vrsta palijativne skrbi koja je u isto vrijeme i dom za starije i nemoćne osobe i koja ima izvjesnu razinu zdravstvene zaštite. Pratit ćemo razvoj situacije i nakon druge godine mandata ove vlasti, ako bude izabrana, razmislit ćemo o mogućnostima redovite mjesečne isplate neke naknade onim umirovljenicima s najnižim mirovinama.
* Imate li plan kako će Grad Zadar vraćati glavnicu sredstava potrošenih za izgradnju dvorane na Višnjiku koja počinju dolaziti na naplatu dogodine? Iz Državne revizije upozoravaju da je riječ o iznosu trećine aktualnog poračuna.
– Ja nemam plan, ali sam razgovarao s financijskim službama Grada, s pročelnicom za financije… Uvjeren sam da tu neće biti nikakvih problema i da se to pokušava iskoristiti kao neki predizborni problem. Nema problema, ta isplata se može dalje reprogramirati. Grad će svakako bez većih poteškoća biti u mogućnosti vratiti isplatu obveznica koje su izdate za dvoranu i za bazen. Dakle, nije to nešto što nas čeka kao veliki problem, i Zadar je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji nema preveliko, zapravo nema nikakvo zaduženje i sve što smo radili su ogromne investicije na doista čvrstim temeljima. Naša budućnost u tom smislu nije ugrožena.
* U kojoj mjeri Grad treba odlučivati o konkretnim programima u Višnjiku? Razmišlja li se o tome da se poput Zagreba krene s dovođenjem svjetskih (mega)zvijezda?
Razvoj Sveučilišta s više odjela
– Uprava sportskog centra Višnjik je jedna od gradskih firmi. Grad ju je imenovao i u tom smislu Grad je i odgovoran. Isto tako, Uprava je odgovorna Gradu, tako da je odnos odgovornosti uspostavljen. Od Uprave se traži da posluje bez stvaranja gubitaka, ali naravno, ne očekujemo od sportskog centra da donosi neku dobit. U interesu nam je da centar najvećim dijelom bude korišten u sportske svrhe, ali i za zabavne priredbe u što većem broju. To ovisi o sposobnosti menadžmenta centra. Situacija se razvija dobro, sve su češći vrlo posjećeni koncerti i uvjeren sam da će naša dvorana od svih koje su novo izgrađene, u tom smislu biti najiskorištenija.
* Na jednoj od nedavnih konferencija za novinare govorili ste o izgradnji 60 socijalnih i 65 stanova POS-a u Crvenim kućama. Imate li planu kada bi oni koji na njih imaju pravo mogli dobiti ključeve?
– To je nešto što nije daleka vizija. Detaljni plan je usvojen na Gradskom vijeću, u izradi je projektna dokumentacija za infrastrukturu koju je Grad obvezan napraviti. Nakon toga kreće izgradnja. Ne mogu reći hoće li biti gotovo za godinu dana, osamnaest mjeseci, ali to je nešto što je vrlo konkretno i uskoro ide u realizaciju.
* Hoćete li doći na otvorenje Glazbenih večeri u Sv. Donatu ako postanete gradonačelnik?
– Hoću, bio sam i svih dosadašnjih godina. Glazbene večeri su doista reprezentativna zadarska manifestacija. Pokušat ću malo više i financijski pomoći Glazbene večeri da bi mogle biti još kvalitetnije nego što jesu.
* Prostor u kojem razgovaramo dio je kompleksa Providurove i Kneževe palače. U planu je da on postane Muzej grada. Galerija umjetnina zatvorena je gotovo dvije godine jer nema adekvatne prostore u kojima može djelovati. Stale su manifestacije „Čovjek i more”, „Plavi salon” i „Salon mladih”, a s njima i veći dio likovnog života grada.
– Neću reći da je to u blagom zastoju i koliko ja znam priprema se projektna dokumentacija. Muzej grada bit će reprezentativna ustanova i kulturnog, i zabavnog i umjetničkog karaktera. To će svakako obogatiti Zadar i Zadrane. Nastojat ćemo da se ta projektna dokumentacija što prije pripremi i da krenemo u gradnju, makar u etapnom obliku. S tim povezujem i uređenje Trga Petra Zoranića. Isto tako, forsirat ću da se što prije završi Poljana pape Ivana Pavla II., odnosno Forum, za koji je prihvaćeno idejno rješenje. Ne smijemo stati ni s uređenjem Rive. Jedan njen dio je uređen. Neću se plašiti intervencije po pitanju izgradnje još nekih sadržaja, ako se ne opredijelimo za neke trajne sadržaje poput zgrada. Mislim da bi na Rivi trebalo biti još zgrada, barem jedna sa sadržajima koji će obogatiti život u gradu. Krenula je i obnova hotela Zagreb. Ne treba bježati ni od toga da na Rivi postavimo lijepe montažne kioske koji će imati sadržaje za privlačenje gostiju. Štandove sa suvenirima i bižuterijom također treba premjestiti na Rivu.


 DOM ZA MLADE IZNAD GRADSKE KNJIŽNICE


* Što je s prostorima za mlade? Nedostatak adekvatnih prostora sve je veći problem grada.
– Koliko ja znam bivši DHM je dan na korištenje Sveučilištu odnosno studentima. Uređena je i krasna menza za studente. Studenti su važni dio omladine o kojem mi vodimo računa. Kao što zadarska javnost već zna, predviđen je dom za mlade sa svim potrebnim sadržajima, koji će biti iznad Gradske knjižnice. Dom za mlade ipak je samo jedan od segmenata brige. Za mlade treba nastaviti razvoj Sveučilišta s više odjela, da što više mladih može ostati na studiju u svom gradu. Treba omogućiti što više zaposlenja za mlade, a postotak zaposlenja već je i sada dobar što se tiče visokoobrazovanih. Što se tiče zabavnog života, i on se razvija. Lani smo dobili i dva velika kino kompleksa, razvija se kazalište, razvija se knjižnica…