Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dan D je stigao

Autor: Andrija Prović

14.05.2010. 22:00
Dan D je stigao

Foto: Vedran SITNICA



Svi mi znamo koliko ova utakmica znači. Trebamo biti “pozitivno” opušteni te na parket istrčati hladne glave. Hladne glave, ali sa srcem – istaknuo je trener Zadra Roko Paleka
Uoči najvažnije ovosezonske utakmice, derbija 25. kola između Zadar Slada i Arene, kapetan “plavih” Nino Jerak rekao je kako ih “čeka pravi rat”. Ako se nastavimo igrati vojnom terminologijom, onda je za taj isti rat konačno stigao dan D. D se odnosi na derbi, ali i na sav ovosezonski trud Zadrana koji bi na naplatu došao s dva nova boda, odnosno minimalnom pobjedom. U protivnom, sastav Roka Paleke doći će nadomak cilja, ali ne i potvrde ove godine jasno istaknutih ambicija – ulaska u Premijer ligu. D se odnosi i na dominaciju i snagu suparnika. Tko će među 16 odabranih klubova odlučit će sraz druge i treće momčadi prvenstva, odnosno domaćih koji su najuvjerljiviji upravo kada igraju u Mocirama, i Arene, najuvjerljivije momčadi proljetnog dijela s 11 uzastopnih pobjeda. I još jedan D, a znači danas u Mocirama u 18.30.
Ovaj dvoboj će, između ostalog, biti i rat živaca, međutim, na licu Roku Paleke, trenera Zadra, da se iščitati tek blaga napetost.
– Kako spavate ovih dana – upitali smo mladog stratega.
– Na lijevom boku, hvala na pitanju, a vi – kroz smijeh će Paleka dodavši:
– Nema smisla stvarati dodatni pritisak. Svi mi znamo koliko ova utakmica znači. Trebamo biti “pozitivno” opušteni, te na parket istrčati hladne glave. Hladne glave, ali sa srcem, isto kao i protiv Senja.
Po pitanju srca malo tko će posumnjati u Zadrane. Ovo im nije prvi ovosezonski derbi, a ogromnu želju već su demonstrirali u sličnim dvobojima s Goricom i Crikvenicom. Ipak, iako slični, ovaj put je ulog kudikamo veći. Igra se doslovno za Premijer ligu. Ne podlegnu li Zadrani imperativu i odigraju na visokoj razini kakvu su u proljetnom dijelu u nekoliko navrata demonstrirali, imaju pravo očekivati pozitivan ishod. Pozitivan ishod u prijevodu znači samo pobjeda. Može biti minimalna, no podjela bodova za domaće bi značila isto što i poraz.
– Čeka nas teška utakmica koja će trajati 60 minuta. Naravno da bih volio da već na startu ostvarimo značajniju prednost, međutim, mi moramo biti spremni i za egal igru do posljednjih sekundi. Arena ima kvalitetnu momčad u čijem su sastavu igrači s prvoligaškim iskustvom. Smatram da oni neće lako podleći dojmu i dekoru u Mocirama. Arena ima “glavu i rep”, no ne želim se pretjerano zamarati s našim suparnicima. Mi smo ti o kojima sve ovisi. Igramo kod kuće, a motiva nam ne nedostaje – dodao je Paleka.
Najjači ovosezonski adut rukometaša iz Mocira bila je brza igra obilježena brojnim polukontrama i kontrama. Pritom su “laki” golovi bili produkt prethodno odlično odrađene 3-2-1, odnosno 6-0 obrambene formacije. Na taj su način Zadrani najčešće “mljeli” konkurenciju. Ako ne bi išlo brzim golovima, za ostalo bi se pobrinuo njihov udarni dvojac: Marijan Bašić i Ivan Buovac. Spomenuti će aduti i večeras biti zalog njihova uspjeha, naravno, nametnu li Areni svoj ritam.
S druge strane, gosti prakticiraju nešto “sporiji” rukomet s dosta igre oko zone, dok su vratari Popović i Badurina, izuzetno opasni vanjski Tomašev ili iskusni Breščić nositelji igre Istrana. Da “sporije” ne znači nužno i lošije, najbolje govori pogled na ljestvicu i njihov maksimalan proljetni učinak. Posljednji put Arena je izgubila u prosincu prošle godine (u Županji u 13. kolu).
– Igraju čvrstu 6-0 i 3-2-1 zonu te imaju više odličnih pojedinaca – kratko će Paleka ne želeći otkrivati svoje taktičke zamisli.
Zadarski se rukometaši nadaju kako će ih na putu do 19. ovosezonske pobjede pratiti velik broj navijača koji će još jednom prepoznati važnost dvoboja. Uz prepune Mocire, Slad bi se zasigurno lakše otisnuo prema premijerligaškim vodama.
– Vjerujem u pobjedu, kao i u našu publiku koja će nam biti značajan impuls više – podvukao je trener Zadar Slada.
 


Prva Dukat Rukometna liga


Raspored 25. kola: Zadar Slad – Arena Jadrograd, Crikvenica – Đakovo, Solin – Ivančica Ivanec, Kaštela Adriachem – Trilj Pršut Voštane, Županja – Senj Wallenborn, Prelog – Slatina, Umag – Gorica.




 


Igrači Zadra o derbiju sezone


Damir Samaržija:
– Sumnjam da nas Arena može iznenaditi na domaćem terenu. Ako uđemo ozbiljno u utakmicu, onda smo na pravom putu da uzmemo bodove, a gosti nemaju prevelikih šansi.
Šime Humbolt:
– Spremni smo za toliko iščekivan susret, međutim, ne smijemo izgorjeti od želje. Uz punu dvoranu i naš kvalitetan angažman, vjerujem da rezultat neće izostati.
Marijan Bašić:
– Očekujem tešku, bespoštednu borbu, no nitko nije favorit kada dolazi u Mocire. Prolit ćemo i zadnju kap znoja ne bismo li ostvarili pobjedu, tj. ušli u Premijer ligu.