Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Andrej Gaćina izborio Olimpijske igre u Londonu

14.05.2012. 22:00
Andrej Gaćina izborio Olimpijske igre u Londonu


Nije bilo jednostavno igrati. Igra i nije bila na razini koju sam očekivao, ali zato sam s glavom bio “unutra” – kaže Andrej Gaćina


Zadarski stolnotenisač Andrej Gaćina je izborio plasman na Olimpijske igre u Londonu. To mu je pošlo za rukom plasiravši se u četrvtfinale olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Dohi. Gaćina je u svojem najvažnijem dvoboju svladao Čeha Sergeya Prokopcova sa 4:3 u setovima. Gaćina je tijekom cijelog susreta imao set prednosti, Prokopcov je sustizao prednost Gaćine. Ipak, Zadranin je u sedmom odlučujućem setu bio smireniji i precizniji te je pobjedom od 11:6 ostvario veliki uspjeh.
– Nije bilo jednostavno igrati. Igra i nije bila na razini koju sam očekivao, ali zato sam s glavom bio ‘unutra’. Cijelo vrijeme bio sam smiren i imao potrebnu koncentraciju – istaknuo je Gaćina.
Od početka turnira bilo je jasno da Gaćina igra dobro te da ima šanse ostvariti veliki rezultat. Tri pobjede već je ostvario u kvalifikacijskoj skupini i sve sa 4:0 u setovima. Redom su “padali” Andrei Filimon (Rumunjska), Ahmed Saleh (Egipat) i Alhajjai Nasser (Katar). U prvom kolu glavnog turnira Gaćina je sa 4:2 nadvisio mladog Danca Kaspera Sternberga.
– Ovo je zaista veliki uspjeh. Presretan sam zbog plasmana u London. Sada ću se odmoriti, ali zaista kratko. Vrlo brzo počinjem s pripremama za Olimpijske igre – dodao je Gaćina, koji je u konačnici završio na petom mjestu turnira u Dohi.
Plasman na Olimpijske igre Andreja Gaćine veliki je uspjeh za zadarski i hrvatski stolni tenis, ali i logičan slijed odlične karijere koju stvara mladi Zadranina. Iz godine u godinu kod Gaćine se vidi veliki napredak, a već sada zadarski stolnotenisač pripada vrhu europskog i svjetskog stolnog tenisa (trenutačno 71. mjesto na ITTF-ovoj ljestvici), što je ovim rezultatom i dokazao.
Tomislav Kolarek i Tamara Boroš nisu uspjeli izboriti vizu za London. Boroš je u skupini pobijedila Asyu Kasabovu (Bugarska) sa 4:1 u setovima, dok je Kazahstanku Natalyu Sladkovu nadvisila 4:0 u setovima. Jedini poraz u skupini Boroš je doživjela od Španjolke Sare Ramirez. U prvom kolu glavnog turnira Boroš je poražena od Tetyane Bilenko također sa 3:4 u setovima te je izgubila sve šanse da odvede našu ekipu u London. Tomislav Kolarek je bio vrlo blizu prolaska kvalifikacijske skupine, ali ga je poraz u posljednjem kolu od “Slovaka” Wang Yanga koštao prolaska u glavni turnir. Kolareku je u susretu s Wangom trebao samo jedan set da prođe skupinu jer je Ukrajinca Yaroslava Zhmudenka svladao 4:1 u setovima, dok je Zhmudenko rezultatom 4:0 nadvisio Wang Yanga. Nažalost, Wang je sa 4:0 bio bolji od Kolareka, tako da je Kolarek u krugu tri igrača bio najslabiji te je ispao iz daljnjeg natjecanja.


Donat II u Prvoj ligi




Druga momčad Donata izborila je nastup u Prvoj ligi, drugom domaćem ligaškom rangu, u kojem će iduće sezone mladi zadarski igrači dobiti priliku igrati niz jakih utakmica.
– Ostvarili smo i drugi cilj, nakon što je prva momčad izborila plasman u polufinala doigravanja za prvaka Hrvatske – istaknuo je trener Denis Karlović, koji je u završnim kvalifikacijama i nastupio.
Nakon što su uvjerljivo bili prvi u Dalmaciji, igrači Donata izborili su posljednji krug kvalifikacija koji se odigrao ovaj vikend u Zadru. Sastav u kojemu su nastupili Denis i Davor Karlović, Stipe Josipović i Antonio Goja bez poraza je prošao kvalifikacijama te izborio Prvu ligu.
– Ovo smo napravili da naši mladi igrači Josip Miljković, Ante Ražov i Antonio Goja imaju kvalitetne utakmice iduće sezone – dodao je zadarski strateg.


Ombli bronca na TOP-u 12


Ovaj vikend se u Osijeku održao TOP 12 kadetkinja na kojemu se susrelo 12 najboljih hrvatskih mladih stolnotenisačica u ovoj sezoni. Nastupila je članica zadarske Jadere Matea Ombla, koja je ostvarila odlično treće mjesto. Uspjeh je i veći kada se uzme u obzir da je Ombla u Osijek putovala cijelu noć, stigla u subotu ujutro i nakon toga odmah krenula s nastupima.
– U subotu je izgubila tri utakmice, u nedjelju, kada se odmorila, dobila je sve. Financijska situacija je takva da ne možemo putovati ranije na turnire – kazao je trener Ivica Bujas. Dodatni problem je stvorilo što je HSTS u isti vikend stavio da se igraju i kvalifikacije za Drugu ligu.
– Bez Omble nije imalo smisla nastupati i onda sam morao odabrati hoćemo li igrati kvalifikacije ili nastupiti u Osijeku. Odlučili smo se za Osijek, jer je Ombla morala potvrditi svoj plasman u reprezentaciju, što je u konačnici i uspjela. Naravno da smo nezadovoljni odlukom saveza da na isti datum stavi ovakve dvije manifestacije – dodao je Bujas. Inače, prvo mjesto je osvojila Dina Ratajec iz Varaždina, dok je srebrnu medalju zaslužila Ema Toplak, članica Šenkovca.