Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Križanje će dobiti najmoderniju opremu

14.05.2012. 22:00
Križanje će dobiti najmoderniju opremu


Struka je procijenila da na ovom višetračnom križanju kružni tok ne bi bio dobar. Ipak, raskrižje će po završetku radova imati bolje prometno rješenje, uvest će se novi lijevi skretači te napraviti biciklistička staza duž Ulice Domovinskog rata, najavljuje Kasap


Danas se za promet zatvara križanje Splitske ulice i Ulice Domovinskog rata do križanja s Putom Stanova zbog radova na IV. fazi izgradnje kolektora visokih zona grada Zadra. Iako je zatvaranje bilo najavljeno za ponedjeljak, kako kaže dogradonačelnik Darko Kasap, radi se o vrlo frekventnom križanju i ostavljeno je još malo vremena da se građani informiraju i priviknu na obilazne puteve.
– Križanje će biti prvo zatvoreno do 15. lipnja i za početak će se u ovoj fazi proći s kolektorom visoke zone i ostalim instalacijama da bi se moglo otvoriti za promet tijekom sezone. Tako da će se tek 15. rujna krenuti u uređenje cijelog križanja. Moj generalni stav je da je kružni tok najbolje prometno rješenje i drago mi je da su građani već prepoznali korisnost dva nova rotora u Ulici Domovinskog rata. Ipak, struka je procijenila da na ovom višetračnom križanju kružni tok ne bi bio dobar. Ipak, križanje će po završetku radova imati bolje prometno rješenje, uvest će se novi lijevi skretači te napraviti biciklistička staza duž Ulice Domovinskog rata, najavljuje Kasap.
Cijela IV. faza izgradnje kolektora, koja se odnosi na Ulicu Domovinskog rata od križanja s Ulicom Nikole Tesle sve do križanja s Putom Stanova, stoji 4,6 milijuna kuna. Financira se u okviru projekta Jadran, a izvođač radova je Cestar d.o.o. Split. Uređenje prometnice, nogostupa, biciklističke staze i ostale pripadajuće infrastrukture financira Grad Zadar sa 5 milijuna kuna, a radove izvodi Sarađen d.o.o. Stankovci.
Kako dodaje Kasap, ova prometnica zahtijeva najmodernije rješenje jer će uskoro biti druga transverzala grada Zadra.
– U trećoj fazi izgradnje kolektora visokih zona Ulica Domovinskog rata će se produžiti skroz do Ulice Hrvoja Ćustića pa do Ulice Ante Starčevića. Već je u tijeku otkup zemljišta na mjestu gdje treba doći nastavak Ulice Domovinskog rata. Kad izgradnja kolektora, a s time i nova prometnica budu gotovi, znatno će se rasteretiti neke druge prometnice, poput Ulice dr. Franje Tuđmana, a i otvorit će se mogućnosti za neka nova prometna rješenja u Zadru, kazao je Kasap.
U tijeku su i radovi na Putu Bokanjca do Ulice Hrvatskog sabora. Kasap govori da radovi idu prema planu i da bi trebali biti gotovi do 15. lipnja, no svaki kišni dan otežava radove.