Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Oslobođen optužbe za silovanje bivše supruge

14.05.2012. 22:00
Oslobođen optužbe za silovanje bivše supruge


Nakon gotovo dvije godine Vrhovni je sud potvrdio oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zadru kojom je Marinko Bradarić iz Udbine, oslobođen optužbe za silovanje. Njega je sredinom kolovoza 2010. godine zbog nedostatka dokaza, oslobodilo Sudsko vijeće kojim je predsjedao sudac Boris Babić.
Obrazlažući tada presudu, Babić je naveo kako iz provedenih dokaza nisu pronađeni elementi koji bi nedvojbeno ukazivali na to da je optuženi doista i počinio djelo koje mu se optužnicom Županijskog državnog odvjetništva stavljalo na teret “jer je kod žrtve izostalo ponašanje kakvo je uobičajeno u takvim slučajevima”. Takav zaključak Vijeće je temeljilo na činjenici da je žena slučaj prijavila tek 20 dana nakon navodnog silovanja, da u tom vremenu nije zatražila niti policijsku, a niti liječničku pomoć, zatim da se u međuvremenu nije nikome požalila te da je tijekom tih 20 dana normalno funkcionirala iz čega je Sudsko vijeće zaključilo kako nije pretrpjela nikakve psihičke posljedice koje bi utjecale na njezin život. Sudac Babić tada je na kraju svog obrazloženja presude, zaključio kako provedeni dokazi upućuju na to da je spolni akt uistinu počinjen, no ne na način kako je to opisano u optužnici.
A, u optužnici mu se stavljalo na teret da je u stanu u Udbini seksualno iskoristio svoju bivšu nevjenčanu suprugu i to uporabom sile i protiv njezine volje, a nakon što je ona na adresu stana, koji su prije no što ga je napustila zajednički koristili, došla po preostale stvari.