Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Arbanaška usmena predaja napokon je zapisana

14.05.2016. 22:00
Arbanaška  usmena predaja  napokon je  zapisana


U ovoj je knjizi po prvi puta na jednom mjestu i 230 fotografija koje govore same za sebe, uz legende koje je napisao još jedan poznati zadarski Arbanas, Ivica Matešić Jeremija – rekao je Drago Marić
“Arbanasu” Dragi Mariću ugravirana je posveta na posebnoj kemijskoj olovci od drva arbanaške masline koju je jedan od najpoznatijih zadarskih Arbanasa Bernard Kotlar dao na dar svom dugogodišnjem kolegi i prijatelju te dvojici dobrotvora, kako ih je nazvao –  Krsti i Tomislavu Peroviću.  Njih trojica su omogućila tiskanje knjige –  Kazivanja naših starih (o tradiciji zadarskih Arbanasa), koja je svečano  promovirana u subotu navečer.
Promocija ovoga vrijednoga djela autora Bernarda Kotlara i Drage  Marića upriličena je pred prepunom dvoranom franjevačkog samostana u Arbanasima. O knjizi je, osim Bernarda Kotlara, koji se uglavnom  zahvalio svima koji su doprinijeli da ova knjiga ugleda svjetlo dana, govorio i Drago Marić koji je, iako nije Arbanas, sudjelovao  u pisanju – kako je rekao, prvog i jedinog pravog spomenika koji je nastao u povodu  obilježavanja blagdana Gospe Loretske i 290 godina od dolaska Arbanasa iz pradomovine.
– Knjiga govori o povijesti Arbanasa prenoseći tradiciju specifičnog i  jedinstvenog arbanaškog govora, a usmena predaja, koja se prenosila s  koljena na koljena, u ovoj je knjizi napokon i zapisana. Osim toga, u  ovoj je knjizi po prvi puta na jednom mjestu i 230 fotografija koje govore same za sebe, uz legende koje je napisao još jedan poznati zadarski Arbanas, Ivica Matešić Jeremija – rekao je Drago Marić.
Isječke iz knjige je pročitala moderatorica Lucija Matešić, a promociju je uljepšao nastup ženske klape Klement iz Arbanasa i klape Donat.