Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kalmeta ostaje na čelu zadarskog HDZ-a!

14.05.2016. 22:00
Kalmeta  ostaje  na čelu  zadarskog  HDZ-a!


Od 366 izaslanika Kalmeta je dobio 233 glasa, a njegov protukandidat Tomislav Ćurko, dobio je potporu 132 izaslanika. Jedan listić bio je nevažeći
Tomislav Ćurko nije prošao, novi-stari predsjednik županijskog HDZ-a je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta kojem je ovo  treći četverogodišnji mandat.
Kalmeta je uvjerljiv pobjednik, od 366 izaslanika osvojio je 233 glasa ili  64 posto, dok je njegov protukandidat Tomislav Ćurko, mladi i uspješni  direktor zadarske Čistoće, dobio potporu 132 izaslanika ili 36 posto glasova.
Kalmeta i Ćurko dobrano su mobilizirali izaslanike. Na redovnoj Izbornoj skupštini održanoj jučer u Falkensteinerovom hotelu Donat na  Puntamici od 396 izaslanika odazvalo se njih 366 koji su odlučivali o novom šefu stranke, s tim da je jedan glasački listić bio nevažeći.
– Moramo biti ponosni, skupština je održana bez jedne jedine mrlje, u  prijateljskom tonu, dostojanstveno i bez incidenata. Danas je ovdje pobijedila demokracija, pobijedio je HDZ. Pobijedio je po najvećim europskim demokratskim standardima, prve su Kalmetine riječi nakon  službenih objava rezultata.
Spremni i za izbore
Kalmetu i novo vodstvo stranke shodno trenutačnoj turbulentnoj situaciji HDZ-a na državnoj razini, na kojoj vlast obnaša s Domoljubnom  koalicijom i Mostom te trećeg uzastopnog neuspješnog glasačkog petka  u Hrvatskom saboru, sad čeka težak posao i odgovornost da stranku pripremi za moguće izvanredne parlamentarne i redovite lokalne izbore u  svibnju iduće godine u kojima HDZ u Zadarskoj županiji nije nikada izgubio.
– Drago mi je da sam pobijedio i idemo dalje na onim temeljima na  kojima smo ovih 26 godina ostvarivali pobjede. Želimo jačati stranku s  mladim i perspektivnim ljudima, kvalitetnim i stručnim ljudima. Sve kako bismo bili bolji i postali što jači, čvršći te jedinstveniji na putu ka novim pobjedama, prvoj već sljedeće godine na lokalnim izborima, rekao  je Kalmeta te čestitao svim pobjednicima, ali i onima koji su se natjecali i  izgubili.
Na novinarsko pitanje hoće li i sada stranačke gubitnike, poput SDP-a,  isključiti i stranke, Kalmeta je rekao:
– Ma ne, ja sam uvijek okupljao ljude, nisam ih nikad dijelio, nikad ih  nisam natjeravao, poručio je novi-stari šef zadarskog HDZ-a.
Protokolarni dio je vodio Kalmeta dok je potom deveteročlanim radnim predsjedništvom predsjedao Željko Lončar. Kandidati za predsjednika Božidar Kalmeta i Tomislav Ćurko izaslanicima, odnosno biračima,  obratili su se bez nazočnosti novinara.
Na izbornoj skupštini bio je nazočan izaslanik predsjednika HDZ-a  Tomislava Karamarka, saborski zastupnik Josip Bilaver, saborski zastupnik Željko Dilber i ministar zdravlja Dario Nakić.
Kako su  glasali delegati?
Na skupštini je od 48 kandidata izabrano i 37 članova Županijskog odbora.
Najviše glasova dobili su načelnici Poličnika i Novigrada, Davor  Lončar 269 i Joso Klapan 266. Do njih su zadarska pročelnica za financije  Grozdana Perić s 258 glasova, te Jure Fabijanić i Neven Birkić. “Budući”  ravnatelj zadarske Opće bolnice Željko Čulina na visokom je šestom  mjestu sakupivši 237 bodova. Pakoški načelnik Milivoj Kurtov je sakupio  231 glas a župan Stipe Zrilić 224. Do njih su biogradski gradonačelnik  Ivan Knez, zemunički načelnik Ivica Šarić, zadarski pročelnik i predsjednik zadarskog HDZ-a Joso Nekić, potom ministar Dario Nakić i drugi.
Zanimljivo da od 48 kandidata u 37-člana ŽO HDZ-a nisu izabrani ravnatelj Doma umirovljenika na Sfingi Grga Šoša, ravnatelj Ljekarni Zadar  Božo Čolak, dugogodišnji član ŽO HDZ-a Radoslav Bobanović iz MasVina, Pažani Tino Herenda i Diogen Šuljić, Ivica Musić iz Lišana, Josip Miletić…