Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

KUD-ovi iz Zadarske županije zadivili Rim prikazom starinske svadbe

14.05.2017. 22:00
KUD-ovi iz Zadarske županije zadivili Rim prikazom starinske svadbe


Ovih su se dana članovi triju prijateljskih KUD-ova Radovin iz Radovina, Privlaka iz Privlake te Sv. Duh iz Posedarja, vratili iz Rima gdje su sudjelovali na međunarodnom Festivala folklora. Na toj manifestaciji pored italije, zemlje domaćina, predstavilo se nekoliko zemalja a među njima Egipat, Ukrajina, Grčka, Turska, Hrvatska, Bugarska…
Plijenili pozornost turista
– Kulturno-umjetničko društvo Radovin ovim je sudjelovanjem potvrdilo uspješnost svoga rada kroz proteklih osamnaest godina postojanja. Ovo je bio jedan od nastupa na međunarodnim festivalima, i još jedna potvrda kvalitetnog predstavljanja hrvatskog izvornog folklora. Kako su se predstavila tri KUD-a iz Zadarske županije, bilo je prostora za prezentiranje bogate tradicijske baštine. Naime, sva tri KUD-a su se predstavila samostalnim nastupima, alo i zajedničkom točkom.
– Kako bismo obogatili svoju prezentaciju i što zornije prikazali pojedine segmente folklornog izričaja svoga kraja izabrali smo zajedničku točku predstavljanja na festivalu, a to je bio prikaz starinske svadbe, odnosno izvođenja mladenke i predaja njenom zaručniku, kaže Ivica Dundović dugogodišnji voditelj KUD-a Privlaka i KUD-a Radovin pod čijim su se vodstvom predstavila ova tri KUD-a iz Zadarske županije.
– Zahvaljujući članicama KUD-a Sv. Duh Posedarje koje su se potrudile u izradi svih potrebnih ornamenata, njihov nastup je izazvao osobitu pozornost brojne publike a i ostalih izvođača. Pored službenog nastupa nastojali smo iskoristiti svaki trenutak za prezentaciju hrvatske tradicijske kulturne baštine, pa smo tako nosili svoju nošnju, ne samo na Festivalu folklora nego i na ulicama Rima kao i za vrijeme obilaska Vatikana, a na poseban način bazilike sv. Petra. Pjesma i ples naših malih mjesta Radovina, Privlake i Posedarja odjekivali su ulicama i trgovima Rima i tako plijenili pozornost brojnih turista, priča Dundović, dodajući kako ima se na samom ulasku na Trg sv. Petra u neposrednoj blizini Hrvatskog veleposlanstva pridružio i Neven Pelicarić, veleposlanik RH pri Svetoj Stolici.
Pozivnica za Barcelonu
– Rad i način prezentiranja hrvatskog izvornog folklora upravo na primjeru ovih malih društava potvrda je da se može kad se hoće. Naime, KUD Radovin je proteklih godina poznat po organizaciji raznih koncerata kroz godinu, bilo svjetovne ili duhovne tematike. A isto tako potvrda je to kako se uz minimalne troškove s puno ljubavi može organizirati prekrasan susret i prezentacija hrvatskog folklora. S obzirom da se u ovom slučaju radi o međunarodnom Festivalu folklora te da su za sudjelovanje ipak potrebna financijska sredstva za ostvarenje ovog puta svakako treba zahvaliti općinskim čelnicima Nikoli Miletiću, Nevenu Begonji, te Ivici Zurku koji su prepoznali važnost ovakvog predstavljanja svoga kraja, ističe Dundović, dodajući kako o uspješnosti i atraktivnosti nastupa na Međunarodnom festivalu u Rimu možda najbolje govori pozivnica da se kao specijalni gosti predstave na jednom od najvećih festivala folklora u Barceloni 2018. godine.