Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za 700 tisuća kuna stari mlin pretvaraju u društveni dom

14.05.2017. 22:00
Za 700 tisuća kuna stari mlin pretvaraju u društveni dom


Općina Galovac obnavlja derutni, po život opasan stari mlin u dvorištu škole za potrebe mještana. Uređuje se moderni društveni dom sa svom potrebitom opremom i uređenim okolišem.
– Dugogodišnja galovačka noćna mora napokon je stavljena ad acta. Galovčani će konačno dobiti svoje društvene prostorije. Projekt obnavljanja starog mlina u društveni dom vrijedan je 700.000 kuna. Zajednički ga financiraju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Općina Galovac, rekao je galovački načelnik Marin Gulan dodajući kako radove izvodi tvrtka Raštane building j.d.o.o. Raštane Gornje.
– Rok izgradnje zgrade predviđen je za srpanj. Predviđeno je da se novi društveni dom otvori 16. srpnja za blagdan Gospe od Karmela, dan kad se održava 12. večer folklora pod nazivom “Nad Galovcem misečina sjaje”, kazao je Gulan dodajući kako će ovog petka za mještane biti organizirano druženje u zgradi koja je trenutno u roh bau izgradnji.
Zgrada starog mlina podignuta je 1950. godine. Posljednji galovački mlinar je bio pokojni Mile Kvartuč. Prije više od 20 godina je zapaljen i od tada je neposredna opasnost za život, naročito djece iz OŠ Galovac, mladeži i rekreativaca koji na školskom asfaltnom igralištu igraju mali nogomet ili košarku.
– Do sad su bila dva pokušaja da se izgradi društveni dom, u Kvartučima, ali se stalo na temeljima i na Padvare gdje su se podigli zidovi do prve ploče, objašnjava Gulan.
Svi ljudi dobre volje, kaže, mogu biti sretni i ponosni jer primjerenom suradnjom nadležnog ministarstva i lokalne uprave obnavlja se zgrada u kojoj će svoje mjesto naći svi uzrasti Galovčana.
– Multimedijalna dvorana imat će površinu od 100 metara četvornih, dok će na 40 metara četvornih na jugoistočnoj strani društvenog doma nalaziti čajna kuhinja i sanitarne prostorije, objašnjava Gulan.
Pritom je naglasio važnost realizacije ovakvih projekata za dobrobit lokalne zajednice, kao i činjenicu da će vrata mjesnih prostorija biti otvorena za sve mještane, njihove ideje i buduća okupljanja.
– U zgradi za koju je ravnateljstvo škole stalno upozoravalo na neposrednu opasnost za učenike, već u srpnju uselit će će KUD Sv. Mihovil, DVD Galovac, udruge građana, političke stranke, nabraja Gulan.
Pritom izražava uvjerenje kako će tijekom sljedećih godina doći do unaprjeđenja kvalitete života na području Galovca u svim segmentima, kulturi, turizmu, malom i srednjem poduzetništvu, poljoprivredi…
– Za izgradnju dječjeg vrtića kod škole ispunili smo sve uvjete koje je donijela Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za mjeru 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, naglasio je Gulan.
– Vrijednost dječjeg vrtića procijenjena je na 3,5 milijuna kuna, a početak radova predviđen je za početak iduće godine, najavio je Marin Gulan.