Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Objesio se ubojica Slavice Medanić

Autor: Minja Gugić

14.06.2010. 22:00
Objesio se ubojica Slavice Medanić


Pronašli su ga zatvorski čuvari prilikom jutarnjeg obilaska zatvorenika u 6.35 sati. U ćeliji je bio sam i nitko ne zna je li postajao neki konkretan povod zbog kojeg se osuđeni okorjeli kriminalac odlučio na ovakav čin
Pericu Majstorovića (53), svojevremeno strah i terepet lepoglavske kaznionice i čovjeka kojeg su u medijima vrlo često znali nazivati hladnokrvnim ubojicom, pronašli su obješenog u ćeliji, u kojoj je bio sam, zatvorski čuvari bjelovarskog zatvora prilikom redovitog obilaska zavorenika jučer ujutro u 6.35 sati.
Ta je vijest u Zadru među novinarskim, ali i pravosudnim krugovima odjeknula poput bombe jer je Perica Majstorović bio stalni “gost” rubrike crne kronike nakon ubojstva Slavice Medanić i maratonskog suđenja koje je okončano na Županijskom sudu u Zadru.
I dok sudac Boris Radman koji je prvi put u povijesti zadarskog suda izrekao kaznu doživotne robije od 40 godina zatvora Perici Majstoroviću zvanom Majstor kao egzekutoru i Šimi Medaniću (49) kao naručitelju ubojstva svoje sestre Slavice, nije želio komentirati Majstorovićevo samoubojstvo, njegova odvjetnica Tanja Budimir kratko nam je rekla kako je ostala zatečena i šokirana viješću, kao i Medanićev odvjetnik Predrag Jošanović koji ga je u vrijeme dugotrajnog suđenja imao prilike upoznati.
I novinari svih zadarskih redakcija koji su pomno pratili “slučaj Medanić – Majstorović” također su ostali šokirani informacijom o njegovom tragičnom kraju.
Naime, nije ostavljao dojam čovjeka koji bi bio spreman na takav čin. Izgledalo je kao da će se boriti do kraja i ostati dosljedan i ustrajan u “dokazivanju svoje nevinosti”.
Nije odavao dojam labilne osobe
Tijekom suđenja cijelo je vrijeme bio vrlo pribran i skoncentriran na sve ono što se događa u sudnici, pisao je bilješke, postavljao pitanja, davao primjedbe. I vještaci su ga okarakterizirali kao osobu koja se vrlo teško “izbacuje iz takta”, koja je gotovo lišena emocija, inteligentna i proračunata.
Izgledalo je kao da ima dobar odnos sa svojom nevjenčanom suprugom koja ga je vrlo često posjećivala još dok je bio u pritvoru zadarskog Istražnog centra i koja nije htjela svjedočiti iz straha da mu ne našteti iako je bila pozvana na sud.
Mađutim, nakon što je Majstorović osuđen na kaznu doživotnog zatvora, neslužbenim smo kanalima saznali, da ga je supruga ipak, ostavila.
Jedino što se moglo primjetiti na Majstoroviću tijekom suđenja jest njegov fizički izgled koji je odavao umor i iscrpljenost. Njegovi podočnjaci i blijedilo lica iz rasprave u raspravu bili su sve uočljiviji, a odijela sve “veća”.
Prodoran, oštar i čak prijeteći pogled koji je nerijetko upućivao i novinarima pri gotovo svakom izlasku iz sudnice, imao je do kraja.
U međuvremenu dok je Majstorović robijao u bjelovarskom zatvoru protiv njega i Šime Medanića podignuta je kaznena prijava zbog sumnje da su prema istom scenariju smaknuli i Nikolu Grbića koji je zajedno s Majstorovićem ubio Slavicu Medanić.
Njegovo mrtvo tijelo nađeno je kraj Pule, nekoliko mjeseci nakon ubojstva Šimine sestre.
Razlog samoubojstva ostat će tajnom?
Ne zna se je li postajao neki konkretan povod Majstorovićevom samoubojstvu. Jučer su se mogla čuti mnoga kuloarska nagađanja o tome da je možda bio bolestan, da mu je ipak, nakon svega “proradila” savjest?!
Još uvijek se ne zna ni “sudbina” druge žalbe na osuđujuću presudu, koju je uložila njegova odvjetnica Tanja Budimir na što je imao zakonsko pravo kao čovjek koji je doživotno osuđen, iako je sjednica Vijeća Vrhovnog suda tim povodom održana krajem prošlog mjeseca.
Pri izricanju visine zatvorske kazne, Sudsko vijeće zadarskog Županijskog suda čiju je presudu kasnije u cijelosti potvrdio i Vrhovni sud, nije našlo olakotnih okolnosti koje bi se Medaniću i Majstoroviću mogle uzeti u obzir, dok je otegotna okolnost činjenica da su recidivisti, odnosno da su obojica već osuđivani zbog istovjetnog kaznenog djela – Šime Medanić kao naručitelj ubojstva prvog hrvatskog ministra turizma Antuna Marčela Popovića, zbog kojeg je odrobijao 12-godišnju zatvorsku kaznu.
Perica Majstorović, pak, s 25 kaznenih djela, 6. travnja 1998. godine kraj Ljubljane, s još dvojicom “prijatelja” hladnokrvno je hicem iz pištolja s prigušivačem ubio župnika Marka Levstika zbog tadašnjih 1.500 maraka i 900.000 dinara.
Suđenje je trajalo sedam mjeseci, bile su održane 32 rasprave, saslušano i po dvaput, više desetaka svjedoka i vještaka, a sveukupuno je koštalo preko 130 tisuća kuna koje su trebali podmiriti osuđenici.