Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prijeti mu tri godine zatvora zbog tablete i pol heptanona

Autor: Minja Gugić

14.06.2010. 22:00
Prijeti mu tri godine zatvora zbog tablete i pol heptanona


Maraš se branio kako je Kulušićevoj dao heptanon i pol pomiješan s cedevitom od svoje terapije te da nije tražio novac, a ona mu je dala 20 kuna “za piće”. Sada mu prijeti minimalna zatvorska kazna u trajanju od tri godine
Dao sam joj heptanon. Nazvala me na mobitel i zamolila da joj pomognem i prodam joj heptanona za 50 kuna. Došla je autom vukovarskih registracija ispred moje zgrade, a ja sam joj dao heptanon i pol pomiješan s cedevitom. Dala mi je za to 20 kuna i rekla da je to za piće. Više puta sam joj znao davati heptanon, ali male količine. Znam da je to kažnjivo i da sam već osuđen zbog droge zbog čega sam već i odrobijao dvije godine u Lepoglavi- rekao je jučer u svojoj obrani na Županijskom sudu u Zadru, 39-godišnji Milan Maraš Miki, otac dvoje maloljetne djece čija supruga ne radi i čija obitelj živi od dvije tisuće kuna mjesečno socijalne pomoći i dječjeg doplatka.
Naglasio je kako se jako kaje jer još dok je bio u zatvoru se sam sebi zakleo da više nikada neće počiniti bilo kakvo kazneno djelo te de će se brinuti za obitelj koju je već dovoljno kaznio svojim odlaskom u zatvor.
– Danas bi dao obje ruke da mogu ispraviti to što sam učinio. Neću više nikada kršiti zakon jer želim biti uzoran građanin ove države kao što sam bio i uzoran branitelj. Poznato mi je kako je posjed cijelih heptanona kazneno djelo, ali ovi su bili poniješani s cedevitom. Ovi heptanoni koje sam ja prodao Đurđici su od moje terapije. Ja sam na 17 heptanona dnevno. Drogu sam počeo uzimati 1992. godine na nos. Prijatelj iz vojske mi je ponudio heroin, ali to je bilo samo u par navrata. Počeo sam se drogirati 2000. godine kad su mi uzeli djecu. Najprije sam u ratu pio iz straha, ali alkohol me činio agresivnim. Danas su mi obiteljske okolnosti u redu. Skupa živimo u stanu mojih pokojnih roditelja. Mislio sam da posudba heptanona s cedevitom, odnosno ako nekome prodam ili dam dio moje terapije, nije kazneno djelo. Đurđica bi meni ovih 20-ak kuna dala bez da ju ja to pitam.
Ja vas molim za milost, molim da mi oprostite – poručio je na kraju svoje obrane obraćajući se Sudskom vijeću, optuženi Maraš.
On se tereti da je tijekom ožujka ove godine prodao manju količinu heptanona Đurđici Kulušić (26), a ona je optužena za posjed jer joj je u autu nađena manja količina heptanona.
– Nisam ovisnica i ne pijem alkohol. Točni su navodi optužnice u cijelosti. Iskreno mi je žao i kajem se. To je bilo jedno ružno razdoblje u mom životu. Sada sam doista krenula naprijed i ne želim se više vraćati u prošlost – rekla je Kulušić.
Suđenje je potom odgođeno jer su prihvaćeni prijedlozi tužitelja Radovana Marjanovića da se pribave podaci o njegovoj dijagnozi PTSP-a te da se iz zadarskog Centra za socijalnu skrb pribavi obiteljska socijalna anamneza.
Bez obzira što se radi o tek maloj količini heptanona, prema našem Zakonu minimalna kazna za koju bi Milan Maraš mogao biti osuđen ukoliko mu se dokaže krivnja su tri godine zatvora, a ukoliko se primjeni institut ublažavanja kazne – dvije godine.
Suđenje se nastavlja krajem lipnja.