Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar prošao pripremu za klimatske promjene

Autor: Irena Jurjević

14.06.2013. 22:00
Zadar prošao pripremu za klimatske promjene


Grad Zadar jedini je grad u Hrvatskoj koji je u sklopu projekta »EU cities adapt« prošao proces pripreme na klimatske promjene, kao i proces povezivanja s gradovima sa sličnim problemima vezanim za klimatske promjene. Za sudjelovanje u projektu Grad Zadar dobio je i posebno priznanje Europske komisije, a on je uspješno proveden pod vodstvom Matka Segarića, pročelnika gradskog Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša.
Posjeti ranjivim područjima
Grad Zadar se nalazi među 21 gradom diljem Europe koji je odabran za sudjelovanje u ovom projektu Europske komisije, a inicijativa je trajala jednu i pol godinu.
– Iz dugoročne perspektive, cilj projekta bila je kontinuirana prilagodba na klimatske promjene u europskim gradovima podizanjem svijesti o značaju pripreme za klimatske promjene, omogućiti razmjenu znanja i dobrih praksi te razvoj alata i smjernica za prilagodbu gradova, pojasnila je savjetnica za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ana Bajlo.
Zadar je bio uključen u podgrupu mediteranskih obalnih gradova zajedno s Barcelonom (Španjolska), Rotterdamom (Nizozemska), Almadom (Portugal), Burgasom (Bugarska), Anconom (Italija) i Gibraltarom (Gibraltar). Projekt je trajao od siječnja 2012. do lipnja 2013. godine i u sklopu njega je održan i program obuke u trajanju od osam mjeseci. Ukupna vrijednost projekta bila je 1.299.717 eura, a za provedbu aktivnosti za svaki od gradova alocirano je iz proračuna projekta 27.176,19 eura.
– Grad Zadar dobio je priliku koristiti opsežni paket jačanja ljudskih kapaciteta koji mu je omogućio sudjelovanje u programu obuke koji su provodili stručni treneri te predstavnici gradova koji su napredovali u procesu prilagodbe. Obuka je između ostalog obuhvaćala »webinare«, radionice, posjete ranjivim područjima u gradovima, posjete konzultanata, odnosno trenera i razmjene iskustava s gradovima koji su napredovali u procesu prilagodbe, zatim pristup web portalu s alatima, vodičima i referentnoj knjižnici, kao i interaktivni kontakt članova na forumu, dodala je Bajlo.
Radionica u Nizozemskoj
U sklopu programa obuke krajem listopada održana je prva radionica u Rotterdamu u Nizozemskoj, na kojoj je, uz Bajlo sudjelovala i voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Žana Klarić.
Od prosinca 2012. godine do veljače 2013. godine Grad Zadar je u sklopu sudjelovanja u projektu posjetila Nikki Kent iz vodeće svjetske konzultantske tvrtke Ricardo-AEA Environment&Technology iz Velike Britanije, koja je odabrana kao konzultant Grada Zadra u provedbi projekta. Grad Zadar osnovao je i Radnu skupinu za prilagodbu klimatskim promjenama Grada Zadra koja je, za prilagodbu klimatskim promjenama pod vodstvom Nikki Kent, izradila Viziju pripravnosti Grada Zadra na klimatske promjene te Akcijski plan za njezino ostvarenje.
U ovoj godini održano je i nekoliko »peer review« posjeta drugim zemljama, a na završnoj konferenciji projekta u Bonnu u lipnju svaki grad sudionik predstavio je rezultate svog rada. Dodajmo i to kako je tijekom trajanja projekta u izradi bila i Europska strategija prilagodbe klimatskim promjenama, koja je usvojena u travnju 2013. godine, a u čijem su stvaranju značajnu ulogu imali gradovi uključeni u ovaj projekt.