Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Baradić krivotvorio zapisnik stankovačkog DVD-a?

14.06.2016. 22:00
Baradić  krivotvorio  zapisnik  stankovačkog  DVD-a?


I dok još uvijek traju izvidi u slučaju anonimne prijave po kojoj je Baradić nezakonito stekao vojni stan na Relji, protiv načelnika su pokrenuti izvidi zbog nove optužbe
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo je još jednu kaznenu prijavu protiv načelnika općine Stankovci, Željka Baradića.  Ovoga puta nije riječ o anonimnoj prijavi, već o prijavi djelatnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva zbog krivotvorenja potpisa i ovjeravanja  neistinitog sadržaja.
Pokretanje novih izvida potvrdilo nam je i Općinsko državno odvjetništvo u Zadru.
– Dana 4. travnja 2016. zaprimili smo kaznenu prijavu protiv Željka  Baradića, načelnika Općine Stankovci zbog kaznenog djela krivotvorenja  službene isprave iz čl. 312. st. 1. u kojem predmetu je u tijeku provođenje  izvida, a kako su temeljem Zakona o kaznenom postupku izvidi tajni, ne  možemo Vam dati detaljnije informacije o predmetu u ovoj fazi kaznenog postupka – stoji u odgovoru ODO-a.
DVD radi nezakonito?
Podnositelj prijave Baradića, među ostalim, optužuje da je kao predsjednik stankovačkog DVD-a lažirao potpis člana Društva kako bi se izglasale njemu odgovarajuće odluke, no Odvjetništvo tek treba utvrditi istinitost ovih navoda. Stankovački je vatrogasac istražnim organima dostavio obimnu dokumentaciju o tome, te kaže kako posjeduje čak i snimke razgovora s Baradićem iz kojih se vidi kako ovaj komentira optužbu za  lažiranje potpisa, a priložio je i ostale dokaze o nezakonitostima u općinskom dobrovoljnom vatrogasnom društvu:
– Uz puno ime i prezime prijavio sam načelnika Baradića zbog nezakonitosti u općinskom DVD-u. To što radi, postalo je nepodnošljivo s  ljudske i zakonske strane. Kako je on kao načelnik općine ujedno predsjednik DVD-a radio je što želi, pa je čak krivotvorio moj potpis u dokumentaciji kako bi imao zapisnik da je skupština DVD-a održana, iako nije. To je napravio kako bi bio izabran onaj tko njemu odgovara. Upozorio  sam na te nezakonitosti nadležne u Vatrogasnoj zajednici Zadarske  županije, čiji je Baradić dopredsjednik, ali ne znam da su išta do danas  poduzeli – kaže djelatnik stankovačkog DVD-a koji do okončanja postupka na Općinskom državnom odvjetništvu želi ostati anoniman.
Dodaje kako je lažiranje potpisa samo početak priče o nezakonitostima koje se odvijaju u DVD-u, samo da bi se uhljebili neki mještani.
– Baradića sam prijavio i zbog zapošljavanja profesionalne osobe u  DVD-u bez potvrde o položenom ispitu. Valjda smo jedino dobrovoljno  vatrogasno društvo u Hrvatskoj koje na mjestu zapovjednika ima čovjeka bez položenog ispita za zapovjednika, iako se taj posao ne može raditi  bez položenog tečaja u MUP-u. Čovjek kojega je Baradić zaposlio na tom  je mjestu već 15 godina i za tu dužnost prima plaću od oko 6.000 kuna,  pa izračunajte koliko je novca nezakonito primio za to vrijeme.  Sve sam  to prijavio DORH-u, pa neka im Baradić dostavi dokaze o suprotnom,  jedva čekam to vidjeti – kaže naš sugovornik.
On je, kako tvrdi, Baradića i kao predsjednika DVD-a i kao nečelnika  općine upozorio na nezakonitost koja bi općinu mogla skupo stajati, no  tvrdi da je Baradić upozorenja ignorirao, čak i onda kada je došla inspekcija.
Baradić odbacuje optužbe
– Na žalost, pokazalo se da sam bio u pravu. Inspekcija je otkrila da  imamo zapovjednika bez dozvole!  Inspektor je iz dokumentacije uočio  da profesionalni djelatnik u DVD-u uopće nema potrebne isprave za taj  posao. Kada sam Baradića upozorio i na to, odgovorio mi je da taj djelatnik ima položen ispit i neka ja ne brinem o tome. Ima li ovaj djelatnik  potrebne papire može se provjeriti i u MUP-u i Državnoj vatrogasnoj zajednici, ali svi znamo da je riječ o nezakonitom zapošljavanju, prema tome i nezakonitom radu DVD-a koji ne radi po propisima Zakona o vatrogastvu – ističe član stankovačkog DVD-a.
Općinsko državno odvjetništvo sada daje nalog policiji za provjeru navoda iz kaznene prijave, o čemu policija nakon toga dostavlja izvještaj  ODO-u koji odlučuje ima li ova prijava osnove ili ne. O tome se vjerojatno još neko vrijeme ništa neće znati, s obzirom da još uvijek traje obrada  prve kaznene prijave podnijete protiv Baradića početkom ove godine.
Na kraju treba napomenuti kako je na sve naše upite o kaznenim prijavama protiv njega stankovački načelnik odbacivao svaku odgovornost,  nazivajući ih “hrpom laži” u kojima Odvjetništvo neće pronaći ništa:  “Smatram da je sve ovo djelo mojih političkih oponenata, a Županijsko  državno odvjetništvo na kraju će reći svoje” – poručio je Baradić.