Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Godišnje milijardu kuna novih investicija

14.06.2016. 22:00
Godišnje  milijardu  kuna  novih  investicija


Ukupna ostvarena dobit poslije oporezivanja za 2015. godinu iznosi 1.84 milijardi kuna i raspoređuje se u statutarne rezerve Društva
Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe,  održanom u srijedu u Rovinju, završilo je održavanje godišnjih skupština  dioničara trgovačkih društava u sastavu Grupe. Tijekom dana održane  su i skupštine Maistre d.d., Cromarisa d.d., Hilton Imperiala d.d i Tvornice duhana Zagreb d.d.
Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja za  ovu godinu, predsjednik Uprave Adris grupe mr. Ante Vlahović, istaknuo  je kako je, unatoč sveopćoj društvenoj krizi, Adris grupa izdržala u uspjehu, i dodao:
– Ustrajali smo na prepoznatljivom vrijednosnom sustavu koji čine:  tradicionalno naglašena pripadnost tvrtki, otvorenost novim znanjima i  svjetskim poslovnim iskustvima te strast za pobjeđivanjem. Uvijek smo  bili načelni, ne i dogmatični. To znači da smo u izboru svojih poslovnih  ciljeva uvijek respektirali okolnosti.
Uspjeh u turizmu
U 2015. godini ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 6,5 milijardi  kuna, što predstavlja rast od 18 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Neto dobit iznosila je 389 milijuna kuna, odnosno za 21 posto je  veća od prošlogodišnje, s trendom daljnjeg rasta u 2016. godini. Tomu  treba pridodati i 1,04 milijarde kuna izvanredne neto dobiti ostvarene  transakcijom duhanskog dijela poslovanja.
U nastavku Glavne skupštine, Vlahović se osvrnuo na Adrisove poslove u turizmu, marikulturi i osiguranju.
Maistra je u 2015. godini poslovni prihod od 858 milijuna kuna i operativnu dobit iz poslovanja od 202 milijuna kuna. Neto dobit iznosi 102  milijuna kuna.
I Hotel Hilton u Dubrovniku je zabilježio rast svih ključnih pokazatelja, te se pokazao kao uspješna akvizicija.
U 2016. godini pak očekuje se nastavak pozitivnih trendova i rast potražnje.
Rastuća globalna potražnja za ribom ostvaruje se ponajprije proizvodnjom iz uzgoja, unutar koje upravo proizvodnja orade i brancina predstavlja najbrže rastući segment. Uz to, blizina talijanskog tržišta, najvećeg europskog tržišta orade i brancina, velika je konkurentska prednost i potencijal rasta Cromarisa. Nastavak ulaganja u razvoj brenda i izgradnja portfolija smješta Cromaris u poziciju premium proizvoda u odnosu na referentne vrijednosti na talijanskom tržištu. U usporedbi s konkurentima, Cromarisovi proizvodi postižu višu cijenu za prosječno više od  20 posto. U 2015. godini nastavljen je dvoznamenkasti rast količina i cijena, ostvarena je prodaja od 6.573 tona, uz rast prosječne cijene od 10  posto. Ostvaren je prihod od 362 milijuna kuna, što predstavlja rast od 26  posto. Neto dobit iznosila je 6,5 milijuna kuna, odnosno pet je puta veća  od prošlogodišnje. U izvozu Cromaris plasira 77 posto svoje prodaje.
Rast Cromarisa
Cromaris je u  razdoblju 2009. do 2015.  povećao prodaju za šest puta.  Trenutno je među osam najvećih proizvođača orade i brancina u Europi.  Zahvaljujući dosadašnjim investicijama vrijednim više od 630 milijuna  kuna, dovršen je najveći dio kapitalnih investicija u dodatne kapacitete i  vertikalnu integraciju proizvodnih procesa, te su osigurani preduvjeti za  rast i povećanje efikasnosti proizvodnje. Podsjetimo, najveća investicija  u 2015. godini novo je mrijestilište u Ninu.  Do 2018. godine cilj je doći do  10.000 tona te, ovisno o brzini rasta, dostići neto dobit između 40 i 45  milijuna kuna. U prvoj polovici 2016. godine nastavlja se trend rasta svih  poslovnih pokazatelja. Ostvaren je rast količinske prodaje od 20 posto u  usporedbi s istim  prošlogodišnjim razdobljem, rast prosječne cijene od  7, odnosno prihoda od prodaje za gotovo 30 posto. U skladu s planovima, u 2016. godini  očekuje se rast prodaje od 14 posto, proizvodnja od  7.500 tona i ostvarenje prihoda od 420 milijuna kuna, što je rast od 16  posto.
U 2015. godini Grupa Croatia osiguranje ostvarila je zaračunatu bruto  premiju u iznosu od 2,97 milijardi kuna. Tvrtka je ostvarila 110 milijuna  kuna neto dobiti za razliku od 2014. kad je ostvaren gubitak od 465 milijuna kuna.
Isplata dividende
U nastavku sjednice, Vlahović je još jednom dioničare podsjetio kako  je Adris nakon dovršenog procesa restrukturiranja dijela portfelja zadržao stabilnu dobit s trendom daljnjeg rasta u 2016. godini. Potpora  realizaciji ambicioznih planova bit će najavljeni investicijski ciklus. Naime, do 2019. godine Adris grupa će investirati gotovo četiri milijarde kuna u turizam, zdravu hranu i regionalizaciju osiguranja.
Ukupna ostvarena dobit poslije oporezivanja za 2015. godinu iznosi  1.84 milijardi kuna i raspoređuje se u statutarne rezerve Društva. Iz neraspoređene zadržane dobiti Društva izdvojit će se iznos od 246 milijuna  kuna za isplatu dividende, koja iznosi 15 kuna po dionici.
– Povećanje vrijednosti naših poslova, aktivna dividendna politika i  program otkupa dionica odrazit će se na vrijednost tvrtke, što će i nadalje osiguravati visoke stope prinosa za dioničare, zaključio je Vlahović.