Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Veliko olakšanje za osobe s invaliditetom

14.06.2016. 22:00
Veliko olakšanje  za osobe s  invaliditetom


– Često smo, naime, skloni neke infrastrukturne projekte primjerice, proglašavati najvažnijima, a ovog smo puta i na ovaj način opet pokazali i dokazali humanost i zajedništvo kada su u pitanju sugrađani koji trebaju našu pomoć – rekao je jučer gradonačelnik Kalmeta otvarajući prvu i za sada jedinu Posudionicu medicinskih pomagala
Otvaranje ovog prostora po mom je mišljenju jedan od  najvažnijih događaja ove, a možda i protekle godine u našem gradu. Često smo, naime, skloni neke infrastrukturne projekte primjerice, proglašavati najvažnijima, a ovog smo puta i na ovaj način  opet pokazali i dokazali humanost i zajedništvo kada su u pitanju  sugrađani koji trebaju našu pomoć – rekao je jučer zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta otvarajući prvu i za sada jedinu Posudionicu medicinskih pomagala u Zadru.
Pokrenuli članovi Lige
Projekt su, naime, pokrenuli članovi zadarske Lige protiv raka, a  pomogli su i zadarski Volonterski centar, Dom svetog Frane te Caritas zadarske nadbiskupije. Grad Zadar je ustupio svoj prostor koji  se nalazi na Obali kneza Branimira u blizini crkve Srca Isusova, a  kako je još naglasio gradonačelnik Kalmeta, vrlo brzo bit će riješen  i pristup te sam ulaz u prostorije Posudionice jer će biti postavljena  rampa za invalide.
Svoje zadovoljstvo otvorenjem ovog prostora jučer nije krio niti  dr. Branko Dukić, predsjednik zadarske podružnice Lige protiv raka  te je zahvalio Gradu koji im je ustupio prostor i omogućio da svoje  zamisli sprovedu u djelo, a ravnateljica zadarskog Doma za odrasle  osobe Sveti Frane Maja Pletikosa dodala je kako su oni u Domu već  odavno osjetili potrebu za Posudionicom jer zapravo to čine još od  2002. godine.
– Mi već godinama posuđujemo ljudima medicinska pomagala  jer potrebe, nažalost, uvijek ima i stoga mislim kako je otvorenje  ovog prostora neprocjenjivo – zaključila je ravnateljica Pletikosa. U  Posudionici će za sada dva puta tjedno raditi vrijedni zadarski volonteri, a kako je rekao don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa zadarske  Nadbiskupije to će biti utorkom od 10 do 12 i petkom od 17 do 19  sati, a medicinska pomagala u Posudionici bit će na raspolaganju  onkološkim bolesnicima, osobama s invaliditetom i osobama slabijeg imovinskog stanja te u hitnim situacijama do pomagala će moći  doći svaka osoba kojoj je neophodno medicinsko pomagalo u procesu izlječenja.
Na “principu” donacija
Posudionica će raditi na “principu” donacija i svatko onaj tko  ima bilo kakvo medicinsko pomagalo koje je u ispravnom stanju  može ga donirati a jedina obaveza korisnika jest vratiti pomagalo  također, u ispravnom stanju po završetku uporabe.
Koliko će Posudionica značiti osobama s invaliditetom pojasnio  je tajnik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Filip Jadrijev  koji je rekao kako će sada sve osobe s invaliditetom osjećat  olakšanje jer – solidna invalidska kolica “srednje klase” koštaju od  četiri pa do 14 tisuća kuna.
– Upravo je najveći problem bio u tome kada bi se kolica pokvarila ili bi se jednostavno nešto dogodilo, možda neki sitni kvar… U  toj situaciji morate čekati da se kvar otkloni ili kupovati nova kolica, a sada ih možemo posuditi dok se takva situacija ne riješi – pojasnio je Jadrijev.
Stanko Panić dopredsjednik Udruge tjelesnih invlida Zadarske  županije još je dodao kako je bio problem i samo skladištenje pomagala jer je bilo situacija da netko, primjerice, ima neko medicinsko pomagalo koje želi donirati nekome kome treba i obrati se  njihovoj udruzi, ali jednostavno, medicinsko pomagalo nema gdje  pohraniti.
Sada – jučerašnjem otvorenjem Posudionice, taj je problem trajno riješen.