Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Blagoslov cvijeća i djece, procesija i prikupljanje dobrovoljnih priloga

14.06.2017. 22:00
Blagoslov cvijeća i djece, procesija i prikupljanje dobrovoljnih priloga


Ni najstariji stanovnici Ražanca ne pamte kada se toliko domaćih vjernika te pridošlih hodočasnika iz okolnih mjesta te grada Zadra slilo u Ražanac kao što je to bilo ovog utorka u večernjim satima za vrijeme svetkovanja blagdana Sv. Ane Padovanskog. Iako ražanački puk svetkuje Gospu od Ružarija kao zavjetni blagdan svoje župe, sv. Ante posebno im je drag i omiljen svetac. Njegov kip krasi župno svetište, a od prije sedam godina njemu je u čast ponovno obnovljena i blagoslovljena kapelica s njegovim likom na mjestu nekadašnjeg ražanačkog povijesnog groblja u centru mjesta, koja je s tog lokaliteta naprasno uklonjena od strane onodobnih komunističkih vlasti 1953. godine.
Izvorno ražanačko kolo
Svetkovina je otpočela svetim misnim slavljem u prepunoj crkvi Gospe od Ružarija. Homiliju je održao domaći svećenik don Filip Kucelin. U sklopu liturgijskog slavlja upriličena je procesija kroz mjesto. Kip sv. Ante od župne crkve do kapelice u nepreglednoj koloni nosili su Ražančani Robert Teklić, Dario Lukić, Ante Kožul, Zdenko Sanković, Ina Negro i Nevena Žagar. Ispred kapelica molilo se zajednički, a u skladu s izvornim kršćanskim običajima župnik je blagoslovio cvijeće i okupljenu djecu.
Blagdansko slavlje je potom nastavljeno na Trgu sv. Ante na platou ispred mjesne knjižnice Jurja Barakovića s liturgijsko-kulturnim te zabavno-pučkim sadržajem kojeg su vodile Dora Kožul i Ljiljana Maraneć, a osmislila ga je i provela domaća molitvena zajednica “Hrvatski ljiljani av. Ante” pod vodstvom Roberta Teklića.
Nakon pozdravnih riječi što su ih s pozornice okupljenom mnoštvu izrekli don Filip Kucelin, a potom i načelnik Općine Ražanac Nikola Miletić, prigodni program su otvorili napjevima i izvornim kolom domaćini, članovi KUD-a Fortuna.
U nastavku su nastupili gostujući KUD-ovi Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih s čuvenim guslarom Milom Nimcem, Sv. Duh iz Posedarja, Radovin iz Radovina, Sv. Jerolim iz Vlašića s otoka Paga i Sv. Šime iz Rtine. Dječja folklorna skupina OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca pod vodstvom njihove voditeljice i učiteljice Ive Čačić izvela je čuveno ražanačko kolo i kukulešće čime su veseli i okupljeni auditorij podignuli na noge.
Gozba i zabava
Svi izvođači nagrađeni su prigodnim zahvalnicama, a čitavo vrijeme trajanja blagdanske priredbe prikupljali su se dobrotvorni novčani prilozi pomoći za siromašne i potrebite. Na samom kraju svi koji su nastupili u programu popeli su se na pozornicu s koje su u jedan glas zajedno s okupljenima otpjevali “Bože čuvaj Hrvatsku”. Organizatori nisu propustili javno s pozornice prisjetiti se i zahvaliti časnoj sestri Ljiljani Marić koja je bila inicijatorica izgradnje kapelice i obnavljanja svečanog štovanja sv. Ante. Ona više nije među Ražančanima već je odnedavno u novoj sredini u gradu heroju Vukovaru.
Organizatori priredbe učinili su sve kako nitko od posjetitelja ne bi ostao gladan ni žedan. Kuharska ekipa u sastavu Bože Žagar Šarko, Rajko Rudić, Kuzman Rudić i Duško Miočić ispekla je i podijelila sudionicima ovog nezaboravnog događaja, kojim je ujedno otvorena turistička sezona u Ražancu i njegovoj okolici, oko 120 kilograma mesnih delicija s roštilja. Podijeljeno je također što bijelog i crnog domaćeg vina te vode i raznih sokova preko 100 litara, a na povećem su se stolu našle i fritule, kroštule, razni kolači kao i suhe smokve. Čitavo događanje na koncu su svojim nastupom uz harmoniku i gitare začinio trio Pave, Vice i Šime.