Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pažanka snimila film o ljubavi hrvatskog nacionalista i Srpkinje

14.06.2017. 22:00
Pažanka snimila film o ljubavi hrvatskog nacionalista i Srpkinje


Sanja Bistričić, Zagrepčanka rodom s Paga, zaintrigirala je ljubitelje filma svojim kratkim dokumentarcem “Ispred zastava”, posvećenom jednoj, u nas još uvijek poprilično tabuiziranoj temi – ljubavi hrvatskog nacionalista i Srpkinje. Mlada se Pažanka hrabro uhvatila ukoštac s ovim umjetničkim, ali i općedruštvenim izazovom, progovorivši o nečem najprirodnijem na svijetu kao što je ljubav između dvoje ljudi, ali koja prolazi iskušenja u okolnostima narušenih međunacionalnih odnosa i mržnje koja se na relaciji Hrvati-Srbi valja po javnoj, društvenoj sceni..
Sanja Bistričić nedavno je u Slobodnoj Dalmaciji otkrila kako je ova priča sasvim slučajno postala podlogom njezina dokumentarca, ali i to da je priča utemeljena na životnom iskustvu stvarne osobe i njegove obiteljske situacije.
Bistričić je pohađala i školu dokumentarnog filma “Restart” te je, kako kaže, odlučila za temu svog završnog rada filmski obraditi baš ovu zanimljivu životnu priču mladog hrvatskog nacionalista koji mrzi sve što nije hrvatsko, ali se stjecajem okolnosti zaljubljuje u djevojku srpske nacionalnosti.
– Iako je prošlo više od 20 godina od Domovinskog rata, i dalje me iznenađuju mladi, čiji očevi možda nisu ni bili u ratu i koji njeguju mržnju prema drugima, točnije prema Srbima. To je, dakle, stvar odgoja i stav srca, jer usta govore ono čega ti je srce prepuno. Ljudima je lakše mrziti nego voljeti – izjavila je nedavno za Slobodnu Dalmaciju mlada redateljica iz Paga, čiji je kratki dokumentarac prikazan u ponedjeljak na 10. Festivalu mediteranskog filma u Splitu (FMFS).
Festival završava sutra, pa će se uskoro znati i kakav je uspjeh polučio ovaj zanimljiv, intrigantni filmski uradak posvećen hrvatsko-srpskoj ljubavi.