17 °C
Online izdanje
Nedjelja, 25.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Zabava
RSS feed
Današnji broj
Zabava
Povratak
Plesom dočarali afričku savanu i dotaknuli se "irskog sindroma"
Piše: Luka Perić
Foto: Željko KARAVIDA

Što se dogodi kada se životinje u afričkoj savani uznemire jer se otvorilo mjesto za novog kralja? Sudeći prema posljednjoj Gestinoj produkciji, prikazanoj u ponedjeljak navečer u HNK Zadar, isto što i u Hrvatskoj - kandidati se pozivaju na različita prava, obećavaju prosperitet svim životinjama, a u pozadini se krije samo želja za iskorištavanjem drugih.

Zaplet i rasplet priče, kako je to već uvriježeno na Gestinim predstavama, prate maleni i malo veći plesači, koji utjelovljuju motive karakteristične za podneblje u kojem je radnja smještena - sunca, slonove, vatru, majmune, tigrove, pauke i ostala bića koja žive u savani. Kroz radnju publiku vodi merkat kojeg tumači Niko Zekanović, a pomažu mu drugi polaznici Gestine glumačke ekipe koju su vodili Sanja Zalović i Hrvoje Dukić - Dora Perić, Lea Brajica, Adam Zrilić i Vito Arbanas.

Uz društveno angažiranu poantu o bespotrebnosti izbora, i ova predstava ima ekološku notu, koju ansamblu iznosi sam autor predstave Hrvoje Dukić kroz lik vrača Divota Debota. Iako se radnja nominalno odvija u Africi, pojedine rečenice poput one o odlasku životinja u inozemstvo, najčešće Irsku, ili o prednostima života na otvorenom u odnosu na život "u kavezu u Dublinu", pokazuju kako je žalac zapravo upućen prema današnjem stanju u Hrvatskoj.

Uz autoricu i koreografkinju Nenu Jurišić, u radu predstave uz navedene sudjelovali su Darko Predragović-Dabi, Stipe Bujas, John Čolak, Dragan Sinovčić i Nataša Perović. Tekstove za Gestine songove napisala je Nena Jurišić, a glazbu je aranžirao Renato Babić.

Galerija slika
Trenutno nema komentara

Niste registrirani?

Registrirajte se ili logirajte kako biste iskoristili pune mogućnosti portala Zadarskog lista. Besplatno je!

Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr