Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prodor mora zaprijetio ribi u Vranskom jezeru

Autor: Irena Jurjević

14.07.2008. 22:00
Prodor mora zaprijetio ribi u Vranskom jezeru

Foto: Irena JURJEVIĆ



Zbog prodiranja mora putem kanala Prosika u Vransko jezero ovom parku prirode prijeti pomor ribe. Naime, posljednjih dana salinitet uz spomenuti kanal iznosi oko pet promila, što je čak do deset puta više nego u ostatku jezera. Zbog preslane vode nestaju zooplanktoni i fitoplaktoni, a i sami djelatnici nadzorne službe Parka prirode pronašli su nekoliko uginulih riba. Također, i sam vodostaj u jezeru je izrazito nizak, svega 35 centimetara.
Na Vranskom jezeru se inače još pamti pomor ribe koji se dogodio prije nekoliko godina, koji je također nastao zbog istog problema. Naime, kanal Prosika bi trebao biti pregrađen tzv. zapornicom putem koje bi se voda u jezeru stabilizirala. Zapornica, odnosno brana, bi obavljala funkciju akumuliranja vode te njezino puštanje u jezero kada dolazi do prijetnje prodora mora.
Zbog te problematike prije nekoliko dana su na Vransko jezero pristigli i predstavnici tvrtke Đuro Đaković iz Slavonskog broda, koji su upravi parka ponudili izradu idejnog rješenja. Projekti i izgradnja same brane u kanalu koštali bi nešto više od pola milijuna kuna, a ako bi pristigla dozvola za njezinu izgradnju iz Hrvatskih voda, cijeli posao bi mogao biti priveden kraju do sljedećeg ljeta.