Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ispričana “Materina priča”

Autor: Branko Božić

14.07.2010. 22:00
Ispričana “Materina priča”


Zahvaljujem prelijepim mladim djevojkama i mladim damama koje su večeras sudjelovale u “Materinoj priči” jer promocija tradicijske baštine, kulture, gastronomije i turizma pravi smisao dobiva upravo u starohrvatskom kraljevskom gradu Ninu, kazala je Petričec istaknuvši kako je u prvi plan stavljena hrvatska poslovna torba, najnagrađivaniji suvenir
Starohrvatski grad Nin bio je, što se tiče hrvatske tradicijske baštine, “Hrvatska u malom”.
Za to treba zahvaliti našoj najpoznatijoj etnodizajnerici Mini Petri Petričec iz Zagreba, čiju su najnoviju bogatu i raskošnu modnu kolekciju u sklopu ninskog Kulturnog ljeta, na pozornici kod crkvice Sv. Križa nosile mlade djevojke i gospođe iz Nina, Ninskih Stanova, Zatona, Poljica Briga, Zadra, Sv. Filipa i Jakova, Zagreba te dijaspore.
Ljetna pozornica
Brojni posjetitelji među kojima je bio i prvi čovjek grada Nina gradonačelnik Emil Ćurko našli su se tako u prigodi da u jednoj prekrasnoj ljetnoj večeri jednostavno uživaju u skladu ljepšeg ženskog spola i etnotradicijskoj kolekciji počevši od Slavonije preko Hrvatskog zagorja, Istre pa sve do Dubrovnika, i to sve u projektu “Materine priče” koju im je na jedan zaista lijep i upečatljiv način u ovoj 80. po redu izložbi ispričala dizajnerica Mina Petra Petričec.
Prvi koji su otvorili program na ljetnoj pozornici bili su uvijek rado viđeni i slušani mladi ninski tamburaši članovi KUD-a “Branimir”. Oni su pod ravnanjem njihove učiteljice i dirigentice Grozdane Klarin izveli nekoliko najnovijih skladbi iz svog bogatog glazbenog repertoara. U prvom izlazu posjetiteljima se na bini predstavilo 12 djevojaka: Nina Štulić, Helena Štulić, Lucija Matešić Lucija Bakić, Ana Marija Morović, Andrea Morović, Kristina Zekanović, Eva Nimac, Angelina Jurić, Kornelija Kršlović i Emilia Čvrljević. One su nosile kolekciju u crnom s puno ornamenata u živim bojama pod nazivom “Licitarsko srce”.
U nastavku publici su se predstavili četrnaestogodišnji mladi pjevač debitant Marijan Pavlović iz Ninskih Stanova, otpjevavši uz gitaru “Cesaricu” i pjesmu “Dalmatinac sam” te ninska muška klapa “Condura” s nekoliko također svojih najnovijih skladbi.
Torba – atrakcija
U drugom i trećem izlazu pozornicom je prodefiliralo 18 djevojaka i gospođa među kojima je bilo osoba iz javnog života. Bile su tu: Ivanka Bačić, Klara Eškinja Glavan, Žana Morović Rudić, Kristina Dukić, Ankica Ćurko, Ana Marušić, Jasna Stulić, Vesna Relja, Blaženka Lipotica, Irena Sipina, Majda Mustać, Ivanka Magaš, Vesna Vukšević, Žana Kotni, Ana Čvrljević, Ana Glavan, Adriana Dejanović i Marija Dejanović. One su uglavnom nosile kolekciju u bijelom izrađenu od lanenog platna, a u ruci su im bili upotrebni predmeti poput poslovne mape, poslovne torbe i tako redom koji su uglavnom bili ukrašeni motivima preuzetim s rukotvorina iz hrvatske prošlosti. U samoj završnici pridružila im se i sama dizajnerica Mina Petra Petričec.
Ona je pored svog posebno dizajniranog kostima u ruci nosila glavnu atrakciju “Materine priče”, a to je bila ženska torbica, identična onoj koju je za nedavnog posjeta Americi i sastanka s predsjednikom Obamom, nosila hrvatska premijerka Jadranka Kosor.
Program je vodila stručna suradnica za društvene djelatnosti Grada Nina Mirjana Knežević.
Dizajnerice Mina Petra Petričec istaknula je da je za nju Nin grad kulture, grad baštine i da se u njemu osjeća sretnije i veselije nego u Parizu, Londonu…
– Zahvaljujem prelijepim mladim djevojkama i prelijepim mladim damama koje su večeras sudjelovale u “Materinoj priči” jer promocija tradicijske baštine, kulture, gastronomije i turizma pravi smisao dobiva upravo u starohrvatskom kraljevskom gradu Ninu, kazala je Petričec istaknuvši da je u prvi plan stavljena hrvatska poslovna torba, najnagrađivaniji suvenir.