Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ninsko blato treba čuvati od zagađenja

Autor: Branko Božić

14.07.2010. 22:00
Ninsko blato treba čuvati od zagađenja


Pročelnik Mustać je okupljene podsjetio da se vode konkretni razgovori između Grada Nina i investitora Tankerske plovidbe, a vezano uz početak i završetak gradnje ovog milenijskog projekta, ne samo za Nin već i za Republiku Hrvatsku u cjelini
U ninskom Domu kulture jučer je održana javna rasprava – Studije utjecaja na okoliš za izgradnju Turističkog naselja “Ninsko blato”. Skup je u ime gradske uprave otvorio i pozdravio pročelnik gradskog Komunalnog odjela dipl. ing. Jozo Mustać. Okupljene građane Nina, među kojima su bili dogradonačelnica Dalija Pavlović, direktorica Turističke zajednice mr.sc. Marija Dejanović, predstavnik investitora zadarske Tankerske plovidbe te ujedno i direktor Rekreacijsko-turističkog centra “Ninsko blato” Ivo Maračić te drugi pozvao je da se u što većem broju uključe u raspravu, istaknuvši kako se ovdje radi o projektu vrijednom preko 40 milijuna eura te životnom interesu svakog Ninjanina.
Mustać je potom dao riječ glavnom koordinatoru zaduženom za čitavu proceduru pomoćniku pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije dipl. pravniku Josipu Matiću.
Pojašnjavajući proceduru okupljenima Matić je pored ostalog rekao kako je Grad Nin naručitelj Studije, a da je Županija nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja Republike Hrvatske ocijenilo da Studija sadrži sve elemente propisane zakonom o utjecaju na okoliš, donijelo odluku da se dokument stavi na javni uvid građanima Nina, a potom i na javnu raspravu. Studija je izložena u prostorijama gradske uprave, a pored nje je i knjiga primjedbi u koju će zainteresirani moći davati sve do 19. srpnja ove godine svoja pisana mišljenja, primjedbe i prijedloge.
– Nakon 19. srpnja Grad Nin će dostaviti kompletnu knjigu primjedbi. Nakon toga Savjetodavno-stručno povjerenstvo za ocjenu Studije utjecaja na okoliš održat će završnu sjednicu i dati svoje mišljenje o prihvatljivosti zahvata nakon čega će mjerodavne službe Ministarstva zaštite okoliša u konačnici donijeti rješenje o prihvatljivosti zahvata te utvrđene mjere zaštite okoliša, što će značiti zeleno svjetlo za početak izrade glavnog projekta, rekao je Matić.
U nastavku, spomenutu Studiju izrađenu u zagrebačkoj projektantsko-geodezijskoj tvrtki Oikomd.o.o. prezentirala je djelatnica te tvrtke, a ujedno i njezina autorica dr.sc. Branka Antunović, uz pomoć vanjskog suradnika, geologa Dušana Čerine iz Zagreba.
– Studija TN “Ninsko blato” obuhvaća područje koje je definirano Urbanističkim planom uređenja tog čitavog prostora veličine oko 43 hektara zemljišta. Gdje se planira izgradnja 6 pojedinačnih građevinskih cjelina. Za jednu cjelinu postoji već zainteresirani investitor, a to je Rekreacijsko-turistički centar “Ninsko blato” i za tu cjelinu, kao što ćete vidjeti utjecaji su nešto detaljnije analizirani. Cilj Studije se prvenstveno ogleda kroz definiranje mjera zaštite kojima će se osigurati korištenje tog blata pri izgradnji predviđene infrastrukture.
U okviru izrade studije u nekoliko navrata su provedena ispitivanja tla, utjecaj mora, vjetra i tome slično. Analizirana je i kulturna baština budući da je ta čitava zona arheološki jako zanimljiva, zbog čega će se pri radovima na terenu tijesno morati surađivati sa zadarskim konzervatorima i arheolozima.
– Pomno i studiozno smo analizirali sve mjere te smo ustanovili da će ovaj zahvat imati prihvatljiv utjecaj na okoliš, naravno, uz pridržavanje svih zakonom propisanih mjera zaštite prirodnih resursa, rekla je Branka Antunović, pozvavši na kraju svog izlaganja nazočne Ninjane da se u što većem broju uključe u raspravu.
Za riječ se prvi javio Ivica Stulić. Njega je zanimalo je li studijom predviđeno kako zadražati blato u ovim postojećim granicama budući da iz dana u dan sve veće količine morskog pijeska putem oseka i plima miješaju s ljekovitim muljem. Stulić je, također, upozorio na činjenicu po kojoj će, ako se i nadalje bude čekalo s izgradnjom, jednostavno ostati bez većih količina ljekovitog blata, što bi u konačnici moglo biti kobno. Šime Skočić je podržao studiju te je upozorio kako je svakim danom na prostoru blata sve više automobile i kamp kućica kojima, prema njegovom mišljenju, tamo nije mjesto, poglavito kad je Gradsko vijeće usvojilo odluku da se na blato zabrani pristup bilo kojem vozilu. Branko Štulić je rekao kako bi se blatu trebalo češće kontrolirati čistoća te ga čuvati od mogućeg zagađenja.
– Mi ovdje nešto predviđamo, a ne znamo što nas konkretno čeka na terenu. Godinama već slušamo iste priče, a gradnja nikako da krene, rekao je Štulić.
Pročelnik Mustać je na kraju zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom projektu. On je okupljene podsjetio da se vode konkretni razgovori između Grada Nina i investitora Tankerske plovidbe, a vezano uz početak te završetak gradnje ovog milenijskog projekta, ne samo za Nin već i za Republiku Hrvatsku u cjelini.