Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Proizvodnja lavande i ekološki uzgoj goveda

Autor: Katina Vrsaljko

14.07.2010. 22:00
Proizvodnja lavande i ekološki uzgoj goveda


Radi se o projektima “Pilot ekološka proizvodnja tradicionalnih vrsta ljekovitog i aromatskog bilja (lavanda), voća i povrća na lokalitetu Baštica (područje Islama Grčkog) u Ravnim kotarima” i “Ekološki uzgoj matičnog stada autohtone pasmine goveda buša kao osnova za proizvod dodane vrijednosti i razvoj agroturizma”, naveo je Šime Erlić
U Razvojnoj agenciji Zadarske županije (ZADRA) potpisani su sporazumi kojima se za dva nova projekta odobrava potpora iz Programa poticanja zelenog poduzetništva (PPZP), u okviru projekta COAST.
Kako doznajemo od Šime Erlića iz ZADRE, ukupna procijenjena vrijednost oba projekta je oko 1,3 milijuna kuna od čega se oko 150.000 kuna osigurava kroz PPZP potpore.
– Radi se o projektima ‘Pilot ekološka proizvodnja tradicionalnih vrsta ljekovitog i aromatskog bilja (lavanda), voća i povrća na lokalitetu Baštica (područje Islama Grčkog) u Ravnim kotarima’ i ‘Ekološki uzgoj matičnog stada autohtone pasmine goveda Buša kao osnova za proizvod dodane vrijednosti i razvoj agroturizma’, naveo je Erlić.
Podnositelj projekta za proizvodnju lavande, voća i povrća je P.O. Lavanda, a sveukupni cilj je testiranje mogućnosti ekološkog uzgoja aromatskog ljekovitog bilja, voća i povrća na lokalitetu Baštica, proboj na lokalna tržišta i uspostava financijski profitabilne kombinirane ekološke proizvodnje na početnoj površini od 16 ha.
OPG Nikica Žampera nositelj je projekta kojim se želi proizvoditi, brendirati i plasirati na tržište proizvoda s dodanom vrijednošću, što je temeljeno na ekološkom uzgoju autohtone pasmine goveda dalmatinske buše.
Ovi projekti su temeljem javnog natječaja odabrani kao najkvalitetniji u svojim kategorijama i to između četrdesetak prijavljenih projekata.
Do sada je u Zadarskoj županiji potpisano i pušteno u provedbu ukupno osam projekata koji su prošli proceduru evaluacije koju provodi povjerenstvo Programa poticanja zelenog poduzetništva.
Programi poticanja zelenog poduzetništva uspostavljeni su krajem 2008. godine u okviru županijskih razvojnih agencija četiriju dalmatinskih županija koje su partneri u provedbi Projekta COAST. COAST se odnosi na očuvanje i održivo korištenje bioraznolikosti Dalmatinske obale, koji temeljem darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF – Global Environment Facility) na području Dalmacije provodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, i to u suradnji s UN-ovim programom za razvoj (UNDP).
– Cilj ovih programa je u iduće dvije do tri godine, tijekom trajanja Projekta COAST, kroz 50-60 konkretnih projekata pokazati kako poduzetničke aktivnosti mogu uspješno istovremeno koristiti i čuvati prirodne vrijednosti Dalmacije. Kroz ove programe se također želi ojačati kapacitete županijskih razvojnih agencija u smjeru održiva razvoja, istaknuo je Erlić.
 


Poticaj za poduzetnike


Zadarska razvojna agencija i Program UN-a za razvoj u suradnji sa Societe Generale – Splitskom bankom objavili su Poziv poduzetnicima za iskaz interesa za korištenje potpora i direktno kreditiranje kroz Program poticanja zelenog poduzetništva (PPZP). PPZP je namijenjen gospodarskim subjektima iz sektora poljoprivrede, turizma, ribarstva/marikulture s poduzetničkim idejama kojima se naročito doprinosi očuvanju i održivom korištenju prirodnih vrijednosti obalnog područja Dalmacije.
Poticaj se može dobiti u raznim oblicima – direktnim kreditiranjem, djelomičnim jamstvom, subvencioniranom kamatom, tehničkom i financijskom pomoći.
Za potpore se mogu prijaviti fizički i pravni gospodarski subjekti (OPG-i, obrti, tvrtke, zadruge…) čija djelatnost uključuje ekološku poljoprivredu i proizvodnju visoko kvalitetnih autohtonih proizvoda dodane vrijednosti, uzgoj autohtonih sorti i pasmina, održivo ribarstvo i marikulturu, eko, agro i pustolovni turizam i druge slične kreativne poduzetničke ideje i projekte.
Poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do kraja godine, a obrazac za prijavu i detaljnije informacije mogu se naći u Razvojnoj agenciji Zadarske županije.