Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Osim turizma potencijal u poljoprivredi

Autor: Velimir Brkić

14.07.2013. 22:00
Osim turizma potencijal u poljoprivredi

Foto: Velimir BRKIĆ



Zadarski župan Stipe Zrilić u pratnji pročelnika Marine Dujmović-Vuković, Jerolima Urode, Daniela Segarića, Andrije Marcelića i Željka Letinića posjetili su ovih dan općinu Pašman gdje su na radnom sastanku s novim vodstvom općine razgovarali o aktualnim problemima te mogućnostima za daljnji razvoj ove otočne općine.
Projekt Južni Pašman
Novi mladi načelnik Andro Magić zajedno sa svojim zamjenikom Krešimirom Ćosićem upoznao je župana sa situacijom koju su zatekli pri preuzimanju vlasti te planovima.
Tako su naveli da će ustrajati na projektu odvodnje, rješavanju problema odvoza otpada s otoka, stavljanju praznih objekata u društveno korisne funkcije te realizaciji projekta Južni Pašman.
Župan je dao podršku novom vodstvu te obećao pomoć u pripremi projekata koji mogu doprinijeti razvoju općine. Upoznao ih je s planskim dokumentom, Županijskom razvojnom strategijom kroz koju Zadarska županija nastoji gurati projekte koji se odnose na gospodarstvo i poduzetnički sektor te civilne udruge koje su, kako je naglasio, značajan čimbenik društvenog razvoja.
– Ovaj prostor je perspektivan. Imamo značajan kulturni i prirodni potencijal koji moramo staviti u funkciju razvoja. Vi na otoku imate značaje potencijale u poljoprivredi i svaka zadruga bi trebala biti nositelj određenog projekta, primjerice uređenja putova kroz maslinike, plasman domaćih proizvoda, obnove suhozida i slično, naglasio je župan Zrilić.
Nakon sastanka u Općini Pašman župan sa suradnicima bio je nazočan na svetoj misi u benediktinskoj crkva sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovcu u povodu Dana općine Tkon i nebeskog zaštitnika svetog Benedikta kojeg je papa Pavao VI. još 1964. godine proglasio svecem zaštitnikom Europe.
Potom je zadarski župan sa suradnicima nazočio i na svečanoj sjednici tkonskog Općinskog vijeća na kojoj je generalu Anti Gotovini uručena Povelja počasnog građanina ovog općinskog središta na otoku Pašmanu.
– Četverogodišnji program je u skladu sa svakodnevnim životom, s malim financijskim sredstvima i s malim stvarima stvarati bolje uvjete života i rada i tako mijenjati ukupnu sliku mjesta, kazao je Goran Mušćet, novi načelnik Tkona naglasivši kako će nastaviti započete projekte poput gradnje kanalizacije i premještanja trajektne luke te će svesrdno raditi na otvaranju novih radnih mjesta postavljajući nove temelje za rast kroz poslovnu i turističku infrastrukturu.
Sanacija odlagališta Triluke
– Odvoz otpada je višegodišnji problem, sve donedavno. Uz pomoć Zadarske županije i Grada Biograda rješavamo goruće probleme, prvenstveno mislim na sanaciju odlagališta otpada Triluke i uređenje reciklažnog dvorišta. Ovaj projekt ćemo raditi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, rekao je Mušćet.
Sporazumom između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zadarske županije financirat će preostale istražne radove i izradu projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom Zadarske županije i pretovarne stanice te sanaciju i postupno zatvaranje odlagališta otpada na području Zadarske županije do uspostave rada novog Centra.
– Projekt vrijedan više od 50 milijuna eura nominirat će se za sufinanciranje sredstvima fondova Europske unije, kazao je Zrilić.
Zadarska županija ima kvalitetan program razvoja za buduće razdoblje koji predstavlja odgovor na krizu i koji sadrži sektorske strategije poput strategija ribarstva, infrastrukture, ruralnog razvoja, turizma, Plana za zdravlje i drugo.
– Sve to kvalitetna je priprema i preduvjet za povlačenje sredstava iz Europske unije, zaključio je župan.
Pritom je rekao kako će realizacijom projekta prometnoga povezivanja zadarskih otoka s kopnom podmorskim tunelskim mostovima ovaj otočni prostor i čitava Zadarska županija dobiti jednu novu dimenziju.
– Uvjeren sam da će Studija utjecaja na okoliš pokazati opravdanost projekta koji je ozbiljan i u kojega ne bismo išli da se nismo dobro informirali kod struke. Projekt ćemo kandidirati za novac EU, rekao je župan Zrilić.