Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kod Ista se nasukale dvije jedrilice

14.07.2016. 22:00
Kod Ista se nasukale dvije jedrilice


Jučer, tijekom jutra, dogodile su se dvije manje pomorske nezgode prilikom nasukanja jedrilica u moru kod otoka Mauna, odnosno Ista.
Djelatnici zadarske lučke kapetanije zaprimili su jučer u 2.43 sati dojavu austrijskog skipera S.F. koji se nasukao jedrilicom dužine 9 metara na poziciji jugozapadna strana otoka Mauna. U trenutku nasukanja na jedrilici je uz skipera bio još jedan član posade, nitko nije ozlijeđen te je prema njima upućeno specijalizirano plovilo za pružanje komercijalne pomoći plovilima i osobama na moru.
– Na poziciji je utvrđeno nasukanje jedrilice cijelom dužinom na obalu otoka te je postupak odsukanja i eventualnoga teglja organiziran tijekom današnjega dana. Netom prije i u trenutku nasukanja zabilježeni su nepovoljni vremenski uvjeti na moru, dok na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, izvijestili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.
Obavijest o drugoj pomorskoj nezgodi djelatnici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su istog jutra, u 3.55 sati posredstvom Pomorske policije Zadar. Nasukala se charterirana jedrilica “Aleta”, luke upisa Punat s dvoje članova posade u uvali Kosirača, otok Ist, a nasukanje se dogodilo najvjerojatnije uslijed vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta. Jedrilici je prilikom nasukanja oštećen trup ispod razine mora te je zabilježeno manje naplavljivanje. Članovi posade, oboje nizozemski državljani, prošli su bez ozljeda te su zbrinuti od strane mještana Ista, koji su također osigurali jedrilicu od potonuća.
Onečišćenja mora na poziciji nasukanja nema, a komercijalno odsukavanje jedrilice obavljeno je do kraja jučerašnjeg dana. (zl)