Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ne provodi se pravo otočana da s povlasticom putuju na druge otoke

14.07.2016. 22:00
Ne provodi se pravo otočana da s povlasticom putuju na druge otoke


Kada su u pitanju prava otočana da s povlasticama mogu putovati s otoka na druge otoke, Hrvatska je donijela zakon koji se ne može provoditi, upozorava Denis Barić iz Otočkog sabora. Radi se, naime, o pravu otočana da s povlasticama mogu putovati i na druge otoke, a ne kako je prema prijašnjem zakonu bilo moguće, samo s otoka do grada.
– Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu stupio je na snagu od 25. lipnja ove godine. Sad imamo pravo na povlašteni prijevoz putnika s popustom i besplatni prijevoz putnika na svim linijama koje povezuju otoke s kopnom i otoke međusobno. Nažalost, zakon se ne provodi u praksi i imamo dosta pritužbi od strane otočana da ne mogu koristiti prava iz članka 30. u kojem se govori kako se pravo na povlašteni prijevoz putnika s popustom i besplatni prijevoz može ostvariti na svim linijama koje povezuju otoke s kopnom i otoke međusobno, ističe Barić, pitajući pritom je li zakon jači od pravilnika kojeg nadležni ministar mora uskladiti s Zakonskim odredbama.
– U svakoj ozbiljnoj državi kod donošenja nekog zakona koji ima niže akte (pravilnike) za njegovu provedbu, odmah nakon nekoliko dana, odnosno u sljedećem službenom glasniku slijedi i objava da se zakon može provoditi u praksi. Situacija je danas takva, da je na snazi stari pravilnik, usprkos izglasanom novom zakonu pri čemu se oštećuju jedino otočani, ističe Barić, zabrinut i po pitanju objave novog međunarodnog natječaja za koncesije državnih trajektnih, brzobrodskih i brodskih linija, budući da sadašnje koncesije vrijede do kraja ove godine.
– Sedmi mjesec je. A natječaj još nije niti objavljen, upozorio je Barić čiji je Otočni sabor, dodao je na jučerašnjoj konferenciji, bio aktivno uključen u početnu fazu izmjene Zakona o otocima kroz organizacije javnih tribina.
– Prijedlozi su se trebali dostaviti Ministarstvu regionalnog razvoja najkasnije do 1. srpnja ove godine. Otočni sabor je dobio oko pedeset prijedloga od fizičkih i pravnih osoba. Sve dobivene prijedloge smo spojili s prijedlogom Otočnog sabora koji je još ranije organizirao javnu raspravu na istu temu i uputili na ministarstvo. Nažalost, ne možemo biti zadovoljni zainteresiranošću za izmjenu Zakona o otocima i nadamo se da će se to izmijeniti kako se bude zahuktavala cijela procedura, kazao je predsjednik Otočnog sabora.
Glavni naglasci u prijedlozima za izmjenu spomenutog zakona, dodao je Barić, bili su da se napravi nova kategorizacija otoka preko koje bi se provodila porezna politika, da se u kategorizaciji otoka, otočne skupine postavi u porezne razrede za porezne olakšice fizičkih i pravnih osoba, da se definiraju prava na povlašteni prijevoz kroz Zakon o otocima za cestovni i pomorski prijevoz za đake i studente (kroz cijelu kalendarsku godinu), da fizičke i pravne osobe sa sjedištem na otocima imaju jednaka prava oko subvencionirane vode na otocima koji se vodom snabdijevaju brodom vodonoscem ili cisternama.