Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tematiziranje plaže Kolovare koštalo bi preko 11 milijuna kuna

14.07.2016. 22:00
Tematiziranje plaže Kolovare koštalo bi preko 11 milijuna kuna


Izradili smo Katastar s opisom plaža na području grada Zadra i to na način da smo obišli i potom opisali sve gradske plaže na potezu od Gaženice do Petrčana, uključujući otoke koji administrativno pripadaju Gradu Zadru, a to je Iž, Rava, Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib. Nakon toga uslijedila je priprema katastra plaža, što podrazumijeva bazu podataka s opisima, fotografijama, izvatcima iz katastra i ortofoto snimkama, odnosno kartama. Uslijedila je zatim i valorizacija plažnih resursa i plažnog okoliša koja uključuje egzaktne podatke o tipu, duljini i strukturi plaže te smještaj unutar određene lokacije – rekao je Darko Kasap pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra.
Naime, nekadašnji ministar turizma Darko Lorencin, lani je prije ljeta predstavio program koji je nazvan – Nacionalni program upravljanja i uređenja morskih plaža, a riječ je o akcijskom planu koji je izrađen na temelju Strategije razvoja turizma do 2020.,i koji ima za cilj razvoj proizvoda “sunce i more”.
Taj Nacionalni program izradio je tim Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji na čelu s prof. dr. sc. Draganom Magašem, voditeljem Katedre za turizam, a taj je program u više navrata kroz niz radionica prošle godine predstavljen i u Zadru.
Grad Zadar odmah je krenuo na posao i prijavio projekte izrade projektne dokumentacije za uređenje, tematiziranje i turističku valorizaciju plaža na svom administrativnom području, nakon javnog poziva Ministarstva turizma za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2015. godini.
– Odmah smo prijavili nekoliko projekata, a radi se o uređenju, tematiziranju i turističkoj valorizaciji plaže u uvali Šotorišće na otoku Silbi i izračunali smo koliko bi to koštalo. Pa tako, kada je riječ o Silbi za uređenje uvale Šotorišće trebalo bi izdvojiti 4.375.000,00 kuna. Za Puntamiku 1, oko 6.250,000,00, a za Puntamiku 2 – 12.500.000,00 kuna. Uređenje, tematiziranje i turistička valorizacija plaže u uvalama Jazi i Jazići na otoku Molatu također bi koštala preko četiri milijuna kuna dok bi na otoku Ižu bila riječ o iznosu od 3.750.000,00 kuna. Veća investicija kao i u slučaju plaže Puntamike 2 bila bi uređenje, tematiziranje i turistička valorizacija plaže Kolovare u Zadru koja bi koštala preko 11 milijuna kuna.
Što se tiče projektne dokumentacije prijavljene za sufinanciranje još nam je preostalo izraditi geodetsku podlogu, studiju vjetrovalne klime i optimizacije iskoristivosti lokacije te idejni i glavni projekt – naglasio je pročelnik Kasap.