Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mons. Želimir Puljić: Marija je dragulj naše povijesti i sadašnjosti

Autor: Velimir Brkić

14.08.2012. 22:00
Mons. Želimir Puljić: Marija je  dragulj naše povijesti i sadašnjosti

Foto: Velimir BRKIĆ



Uzorne majke, koje su potrebne u društvu i Crkvi, nadahnjuju se Gospinim primjerom i mole njenu pomoć i blagoslov. I kad nas svi zaborave, majka nas napustiti neće, poručio je nadbiskup Puljić


Marija je dragulj naše povijesti. Naša prošlost i sadašnjost je povezana s Majkom Božjom, u uvodnom slovu istaknuo je zadarski nadbiskup Želimir Puljić na euharistijskom slavlju u Škabrnji u povodu zavjetnog dana i svetkovine Velike Gospe.
U župnoj crkvi Uznesenja BDM, koja je 1992. godine u Domovinskom ratu bila potpuno srušena, a potom iz pepela podignuta još velebnija i veličanstvenija, u izravnom televizijskom prijenosu HRT-a misno slavlje je predvodio nadbiskup Puljić u koncelebraciji sa župnikom don Josipom Lisicom, dekanom Zemuničkog dekanata don Zdenkom Dundovićem i subraćom svećenicima Zadarske nadbiskupije.
Marijina čuda
– Uz Marijinu pomoć, u znaku krunice, mi smo prepoznali pravu snagu i osvojili slobodu. Njenim zagovorom dogodilo se nekoliko čudesa koja se ljudski rastumačiti ne mogu: kako rastumačiti čudo slobodne i neovisne države koju nije htjela ni Europa, ni Amerika, ni Ujedinjeni narodi? Kako rastumačiti čudo da smo preživjeli užas razaranja u strategiji spaljene zemlje? Kao što smo u teškim danima rata nalazili snagu oko Marije, tako i danas hrlimo njoj, upitao se nadbiskup.
– S njom smo prebrodili sve povijesne krize i kušnje jer su se po domovima naših obitelji prebirala zrnca krunice, molilo se i hodočastilo u Marijina svetišta, njoj u čast činilo zavjete i zidalo crkve i oltare”, rekao je mons. Puljić, dodavši da kao pobožni hodočasnici žele zahvaliti Velikoj Gospi za sve što je činila našem narodu u dugoj tisućljetnoj povijesti.
– Osobito u obrani pred okrutnom agresijom kada smo bili odsječeni od svijeta i prepušteni na milost i nemilost četničkih odreda koji su osvajali i napadali sa svih strana. Usprkos napuštenosti nismo se predavali ni gubili nadu. Okupljali smo se u crkvama i skloništima. Vapili smo i molili, vjerovali i nadali se. S krunicom smo se borili protiv zla, mržnje i uništavanja. Postilo se, zavjetovalo i molilo. Svatko je htio dati svoj osobni obol miru i zaustavljanju rata. I othrvali smo se zahvaljujući vjeri u Boga i u vlastite snage”, naglasio je mons. Puljić.
Pobožnost u kapeli Gospe žalosne
– Uzorne majke, koje su potrebne u društvu i Crkvi, nadahnjuju se Gospinim primjerom i mole njenu pomoć i blagoslov. I kad nas svi zaborave, majka nas napustiti neće, poručio je nadbiskup Puljić.
Župnim zborom dirigirala je s. Donata Gravić dok je za glasovirom bila s. Vladislava Terzić. A uz tradicionalnu molitvu i ophod uokolo Gospina kipa posebno se pobožno molilo u kapeli Gospe žalosne pored slika poginulih hrvatskih vitezova u Škabrnji i kipa Gospe Škabrnjske kojoj je u agresiji otkinuta glava.