Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ninčević: Bronca je kruna moje karijere

Autor: Andrija Prović

14.08.2012. 22:00
Ninčević: Bronca je kruna moje karijere

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Medalja je važna za dio igrača koji više neće imati priliku nastupiti na Olimpijskim igrama i bila bi prava šteta da smo se kući vratili praznih ruku. To nismo htjeli dopustiti i zato smo razbili Mađare – kaže Ninčević
Svaka medalja,  pa tako i olimpijska bronca  hrvatskih rukometaša, ima  dvije strane. Uzmemo li kao  kriterij uspjeha očekivanja  nacije koja je nakon sjajnih  izdanja “kauboja” u skupini  opijeno gledala samo zlato,  momčad Slavka Goluže u  Londonu je podbacila.  Podbacila je i po riječima Ivana Balića: “Previše  smo se žrtvovali da uzmemo samo  broncu” – kazao je rukometni čarobnjak čiju smo magiju očajnički prizivali u izgubljenom polufinalu s Francuzima. No, je  li i treće mjesto uspjeh i sjaji  li ova medalja poput one s  Europskog prvenstva u Srbiji? Odgovorit će Ivan  Ninčević, prvi Zadranin koji  je od Sydneyja 2000. i bronce  Branimira Vujevića u veslačkom osmercu u Krševanov grad donio olimpijsko  odličje.
– Drage su mi i jedna i  druga. Možda malo više ona  iz Srbije jer sam tamo odigrao cijeli turnir, ali europske i olimpijske medalje ne  mogu se mjeriti. Olimpijada je nešto posebno, tako da  osvojena bronca predstavlja  krunu moje  karijere. Prezadovoljan  sam jer je veliki uspjeh nastupiti na Igrama,  a kamoli još i osvojiti medalju.
Hrvatska je u Londonu,  naglašava Ninčević, igrala  najljepši rukomet i bila na  pravom putu da se nakon  mjesec i pol dana zahtjevnih  priprema popne na najvišu  stepenicu, no dogodila se –  Francuska.
– Od 10. lipnja konstantno  smo bili u pogonu. Krvavo  smo radili tijekom 45 dana  priprema: znojili se i nerijetko padali od umora, pa je  šteta što na kraju nismo uzeli  zlato. Naletjeli smo na Francuze, a da nije bilo tako vjerujem da bismo nastupali u  finalu, s velikim izgledima za  zlato – govori lijevo krilo Hrvatske i Füchse Berlina koje  će objasniti razloge posrtaja  u srazu s “tricolorima”.
Slučaj Francuska
– Loše smo počeli utakmicu. Promašivali smo zicere te dopustili Omeyeru da se  razbrani, što nam je uvuklo  strah. To je, smatram, bilo  ključno za poraz i našu najlošiju utakmicu u Londonu.
Je li Francuska zaista kvalitetnija od Hrvatske, ili se  ponovno radilo o lošem danu?
– U pitanju je loš dan. Ne  vjerujem da je Francuska  kvalitetnija od nas. Do tada  se mučila: izgubila je od Islanda, a Španjolsku pobijedila u posljednjoj sekundi,  no kada je trebalo bila je  prava. Mi smo, s druge strane, nakon odličnih nastupa u  skupini popustili u trenutku  kada je trebalo izboriti finale.
Kako ste do dvoboja za  treće mjesto s Mađarima ponovno pronašli motiv?
– Uvijek je teško kada izgubiš u polufinalu.  Međutim, znali smo da smo  bolji od Mađara, što smo već  pokazali utakmicom u skupini, tako da smo uoči utakmice za broncu rekli sebi:  “Idemo uzeti medalju.” Ona  je važna za dio igrača koji  više neće imati priliku nastupiti na Olimpijskim igrama  i bila bi prava šteta da smo se  kući vratili praznih ruku. To  nismo htjeli dopustiti i zato  smo “razbili” Mađare.
Bez kredita
Ninčević je u Londonu  igrao malo. Najveću priliku  dobio je u uvodnom susretu  s Južnom Korejom, kada je  zabio jedina dva pogotka na  turniru, da bi nakon toga  pogreške plaćao ekspresnim  povratkom na klupu. Svoj će  učinak opisati riječima:
– Nisam imao kredit, ali ja  sam prvenstveno ponosan  što sam dio reprezentacije –  momčadi koja je osvojila  broncu. Naravno da bih volio da sam mogao više igrati i  da sam dobio punu minutažu, no za tri mjeseca ionako ćemo se sjećati samo  medalje. Imam medalju, nastupio sam na Olimpijadi i  presretan sam zbog toga. S  ostalim stvarima se ne zamaram jer znam da ću svaku  dobivenu priliku nastojati  maksimalno iskoristiti, kako  u klubu u kojem igram 60  minuta, tako i u reprezentaciji.
Brončani s EP-a u Srbiji i  brončani s Olimpijade u  Londonu u siječnju će na  Svjetskom prvenstvu ponovno u borbu za odličja.  Ninčevića smo za kraj upitali može li Golužina generacija u Španjolskoj dogurati dalje od polufinala?
– Uopće ne razmišljam o  Svjetskom prvenstvu. Želim  što bolje iskoristiti tri dana  odmora u Zadru, a nakon  toga nastaviti s klupskim obvezama. Do siječnja ćemo  još vidjeti što ćemo i kako  ćemo.