Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Svih 60 radnika dobilo zaostale plaće, Sinovčić im obećao i otpremnine!

Autor: Suzana Bandić

14.08.2012. 22:00
Svih 60 radnika dobilo zaostale plaće, Sinovčić im obećao i otpremnine!

Foto: Vedran SITNICA



Šezdeset bivših radnika Gortan gradnje u utorak je dobilo sve zaostale plaće, umanjene za deset posto, a otpremnine su im obećane već početkom idućeg tjedna. Radnici najavljuju da će nastaviti mirni prosvjed sve do “posljednje lipe”


Bivšim zaposlenicima Gortan gradnje upornost u zahtjevima za isplatom plaća i svakodnevni mirni prosvjed pred sjedištem tvrtke unatrag dva tjedna konačno su se isplatili. Svih 60 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom i otpušteni 1. srpnja ove godine, u utorak su u cijelosti isplaćeni što se tiče zarađenih plaća. Bivši poslodavac kod kojeg su neki od radnika proveli više od pola radnog vijeka, duguje im još otpremnine.
Isplata plaća započela je još prošli tjedan nakon što je vlasnik medijske kuće Vox, Reno Sinovčić, koji Gortan gradnji za radove na zgradi kod Kauflanda duguje oko šest milijuna kuna, s Upravom tvrtke dogovorio da će svoj dug “prebiti” direktnom uplatom na račune radnika. Isplata je započela, no zaostale plaće isplaćivale su se nejednako, da bi u četvrtak “zapele”. To, međutim, nije pokolebalo donedavne radne kolege koji su ostali solidarni i složni “do posljednje lipe”. Njihovi sindikalni povjerenici, čiju su naklonost i podršku radnici imali od prvog dana prosvjeda, u ponedjeljak i utorak su sa Sinovčićem, posrednikom između Uprave i bivših “gortanovaca”, održali nekoliko sastanaka.
– Ostaje još neriješeno pitanje isplate otpremnina, a prema obećanju gospodina Sinovčića, to će biti riješeno početkom sljedećeg tjedna. Pitanje uplate doprinosa na radničke plaće riješeno je kroz reprogram obveza Gortana prema Ministarstvu financija, tako da još preostaje riješiti pitanje onih deset posto od plaća koje u sadašnjim isplatama nisu obuhvaćene, rekao je Vedran Uranija, regionalni sindikalni povjerenik SSSH-a napominjući kako radnici od svojih potraživanja neće odustati. Uranija je naglasio kako je spornih deset posto bilo dogovoreno kada se razgovaralo o isplati svih plaća i otpremnina do 3. kolovoza. Kako je Uprava taj dogovor izigrala, radnici sada traže isplate u cijelosti.
– Kad radnici dobiju svoj novac slijedi sindikalna akcija kojom ćemo tražiti da se u Gortanu ponovno zaposle svi sada otpušteni radnici koji za to pokažu interes jer nema smisla da tvrtka angažira kooperante na gradilištima, a otpušta svoje radnike, najavio je Uranija još jedanput istaknuvši bivše “gortanovce” kao svijetli primjer kojim bi se trebali voditi i ostali radnici koji su se našli u sličnim situacijama, a kojih ima diljem Hrvatske.
Jedan od radikalnijih poteza koji su “gortanovci” poduzeli bilo je prošlotjedno polusatno okupljanje ispred zgrade u kojoj stanuje vlasnik tvrtke Zdravko Galić. To im je Uprava “gadno” zamjerila kazavši im kako su na taj način doveli u nezgodnu poziciju Galićevu obitelj. Na ta spočitavanja radnici su odgovorili kako i svi oni imaju svoje obitelji što im je ujedno bio i najveći motiv za ustrajnost u prosvjedu do isplate plaća.