Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Velika feštom i koncert Jelene Rozge privukli više od 50 tisuća posjetitelja

14.08.2016. 22:00
Velika feštom i  koncert Jelene  Rozge privukli  više od 50 tisuća  posjetitelja


Velikom i po svome sadržaju impozantnom feštom pod nazivom ¨Virska noć¨, Virani su ove subote tradicionalno te nadasve  svečano obilježili 108 godinu otkupa Vira od veletrgovca Bakmaza. Ova  fešta je  već dugi niz godina središnji kulturno-zabavni događaj za vrijeme turističke sezone na otoku Viru.
Kao što je poznato koncem 17. stoljeća te nakon Kandijskih ratova  došlo je do novog naseljavanja otoka Vira, kojim je u to vrijeme vladala  moćna vlastelinska obitelj Crnica. Gospodarili su Virom do početka 20.  stoljeća, kada je grof Crnica sjeo za kartaški stol s onodobnim veletrgovcem Bakmazom i izgubio otok. Bakmaz je postao novi vlasnik otoka, ali je nakon nekoliko godina vladavine kmetovima i seljacima ponudio zemlju na otkup. Međusobni ugovor o otkupu sklopljen je s onodobnih 89 virskih obitelji i to 13. kolovoza 1908. godine, a Virani s ponosom na taj povijesni čin svake godine upravo 13. kolovoza slave taj  događaj.  Tako se i ovog 13. kolovoza naveliko feštalo virskim ulicama, trgovima, restoranima, kafićima te uz obalni pojas Jadro, dok je ipak najsvečanije i ¨najluđe¨ bilo na centralnom Trgu sv. Jurja, epicentru svih  ljetnih događanja.
Prema procjeni organizatora, Općine Vir i tvrtke Vir  turizam, ovogodišnja je fešta privukla preko 50 tisuća posjetitelja što je  dosadašnji rekord. Svečano obilježavanje 108 godišnjice otkupa  otpočelo je u jutarnjim satima budnicom zadarske limene glazbe.
U  večernjim satima virski načelnik Kristijan Kapović i predsjednik virskog  OV-a Miroslav Glavan na terasi restorana Kotarina priredili su već uobičajeni zajednički domjenak, na kojem su se uz prvoklasnu i raznovrsnu spizu pored predstavnika virskog gospodarskog, javnog i kulturnog   života našli brojni gosti i uzvanici, a među njima su bili zamjetni  privredni partneri virskih općinskih trgovačkih društava, gradonačelnici i  načelnici iz nekoliko gradova i općina s prostora Zadarske županije, ali  i zagrebački gradonačelnik i veliki prijatelj Vira Milan Bandić sa svojim  suradnicima. Došli su također čelnici iz gradova prijatelja iz Češke i  Mađarske, potencijalni ulagači iz arapskog svijeta i mnogi drugi prijatelji Vira.   U skladu sa višegodišnjom tradicijom točno u ponoć općinski načelnik Kristijan Kapović i čelni čovjek Zagreba Milan Bandić s pozornice  su se obratili okupljenom mnoštvu.       
Virska fešta svoj je vrhunac doživjela večernjim  nastupom jedine i  neponovljive te trenutačno jedne od najpopularnijih hrvatskih pjevačica zabavne glazbe Jelene Rozge. Koncert je bez prekida trajao nešto  više od dva sata, a simpatična 39-godišnja splitska pjevačica  svoj je  nastup pred velikim brojem svojih fanova počela je  poznatim skladbama ¨Bižuterija¨ i ¨Dobitna kombinacija¨.