Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prigode se olako propuštaju

14.09.2010. 22:00
Prigode se olako propuštaju


Momčad Dalibora Zebića protiv Puljana mora biti jako oprezna. Recept je poznat i prokušan, ako se Zadrani postave kao protiv Zagreba, onda ni uspjeh ne bi trebao izostati
Prvoligaš sa Stanova doživio je još jedan gostujući poraz. U 7. kolu Prve HNL bolji od Zadrana na Maksimiru bili su nogometaši Lokomotive. Tako je propuštena još jedna prigoda da se “na strani” uhvati pokoji bod i olakša igranje utakmica pred svojim gledateljima. Jer, činjenica je kada na strani gubiš utakmice, pritisak se na domaćim utakmicama pojačava. A kikseva će biti i na Stanovima. Zato se što prije mora uhvatiti pokoji gostujući bod.
Kobni promašaji
Što se tiče gostovanja kod Lokomotive, mogli bi je nazvati klasičnom pričom. Koban za izabranike Dalibora Zebića bio je opet Bule, koji je dvaput matirao Ježinu. Najprije mu je to pošlo za nogom u 34. minuti, pa nakon toga i u 64. Šest minuta kasnije Šimić je zabio i treći zgoditak za domaćina i praktički riješio pitanje pobjednika. Santini je smanjio zaostatak u 75. minuti, a Mršić vratio nadu Zadranima u 85. Međutim, više od toga se nije moglo. Važno je naglasiti da su Zadrani u prvom poluvremenu propustili 3-4 velike prigode. Da su tada poveli, vjerojatno bi se ova maksimirska priča drugačije odvijala. Ovako, poraz je neminovan. Činjenica je, također, da je Dalibor Zebić u metropolu vodio bitno oslabljeni sastav zbog velikog broja ozlijeđenih igrača. Ali, prigoda je postojala, ali je i ovog puta odlepršala.
Bio je to i tjedan u kojem se igrao vječiti derbi između Hajduka i Dinama. Završilo je “miroljubivo” 1:1 iako su obje momčadi mogle do pobjede na Poljudu. Čini nam se da je Dinamo bio čak i bliži osvajanju troboda. Igra je, po mišljenju mnogih bolja, nego u prethodnih nekoliko. Ovim remijem “bili” su ostali na bod prednosti pred “modrima” na drugoj, odnosno trećoj poziciji. Unatoč uvjerljivom porazu u Vinkovcima, Rijeka je ostala na vodećoj poziciji s bodom prednosti pred Hajdukom. Momčad Stanka Mršića “demolirala” je onaj njegovog kolege Nene Gračana. Završilo je 4:1, ali valja naglasiti da su Riječani zgoditkom Đalovića u samom otvaranju utakmice stekli početnu prednost. Međutim, Vinkovčani su ih sustigli i obilato prestigli. Po svemu sudeći dosadašnje iznenađenje prvenstva je novi prvoligaš iz grada podno Marjana – Split. Oni su se iz Kranjčevićeve vratili s punim plijenom. Pjesnici su dvaput kapitulirali, a s druge strane nisu uspjeli poentirati. Svaka čast igračima Ivice Katalinića kao i njem samom, koji za sada briljantno vodi ovu momčad. Slaven Belupo je na svom terenu stigao do tri boda protiv susjeda iz Varaždina i time skočio na šesto mjesto. Osijek je u Gradskom vrtu bio bolji od Šibenika, dok je Karlovac kod kuće s dva pogotka stigao do tri boda protiv Hrvatskog dragovoljca. Za kraj nam ostaje Istra 1961 koja je na svom terenu doživjela novi poraz. Ovoga puta bodova ih je koštao zgoditak Palića, kao i odlične obrane Krševana Santinija na vratima zaprešićkih “kanarinaca”. Jedan Santini zabija u Zadru, drugi brani u Interu. Bit će to interesantan sraz, no valja ga još malo pričekati.
Igra samo pobjeda
Upravo je prvoligaš s Verude sljedeći suparnik Zadra na Stanovima. Sve se zna, Zadar mora do pobjede nad Istrijanima kojima gori pod petama. Ni novi strateg Robert Jarni izgleda ne uspijeva probuditi pulske žute. Međutim, svi znaju da je ranjeni lav najopasniji. Zato momčad Dalibora Zebića mora biti jako oprezna u toj utakmici. Recept je poznat i prokušan, ako se Zadrani postave kao protiv Zagreba, onda ni uspjeh ne bi trebao izostati. Puno toga će ovisiti i o tome hoće li se oporaviti barem netko s dugačke liste ozlijeđenih igrača. U svakom slučaju od prve minute agresivno i snažno, ali u isto vrijeme oprezno da se ne bi dogodio neki zalutali “metak”.
Kolo će utakmicama u petak otvoriti Hrvatski dragovoljac i Šibenik, odnosno Inter i Osijek. Nekako nam se čini da bi u tim utakmicama moglo biti svakakvih raspleta, s tim da na Stanovima svakako priželjkuju kikseve domaćina, ili u najblažem obliku remije. U subotu će se osim Zadra i Istre 1961 sučeliti Split i Lokomotiva, Varaždin i Cibalia te Karlovac i Slaven Belupo. Domaćini su u stanovitim prednostima zbog domaćeg terena, ali iznenađenja nisu nemoguća. I Hajduk i Dinamo će svoje utakmice igrati sljedeće nedjelje. Splitski “bili” odlaze na gostovanje kod vodeće Rijeke i to je svakako derbi 8. kola. Bit će na Kantridi vatreno, glavno pitanje je kako će reagirati hajdukovci nakon europskog ispita koji ih očekuje protiv AEK-a. Dinamo će također biti umoran nakon sraza s Villarealom, ali ipak će igrati na svom Maksimiru protiv “pjesnika”. Interesantno kolo, to je neupitno, nadajmo se uz puno kvalitetnog nogometa.