Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Umjesto matematičara inženjer prometa

14.09.2010. 22:00
Umjesto matematičara inženjer prometa


Profesorica matematike je išla na porodiljni dopust i nismo mogli naći profesora ili inženjera matematike da ju zamjeni. U tom slučaju se zapošljavaju oni koji su na fakultetu slušali najviše matematike, kaže Šimičević
Sve veći nedostatak profesora matematike i fizike odražava se i na kadrovsku sliku u zadarskim školama. Naime, u Gimnaziji Vladimira Nazora matematiku predaje inženjer prometa.
– Profesorica matematike je išla na porodiljni dopust i nismo mogli naći profesora ili inženjera matematike da ju zamjeni. U tom slučaju se zapošljavaju oni koji su na fakultetu slušali najviše matematike, od 6 do 8 semestara. Fakultet prometa je jedan od njih. Uz to, osoba mora imati položenu pedagošku grupu predmeta da bi mogla predavati djeci. To se naziva osoba s nepotpunom stručnom spremom, govori Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora.
Kako ističe, s obzirom na veliki nedostatak ovog kadra, sretan je što su uopće uspjeli naći ikoga.
– Već neko vrijeme se upozorava na ovu situaciju koja će za nekoliko godina biti još gora. Upravo ovaj primjer to pokazuje. Fakultet matematike je dosta težak, a profesorska plaća u školama je mala, tako da je interes mladih za to zvanja sve manji, pojašnjava Šimičević.