Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nin ima adute za produženje sezone

Autor: Branko Božić

14.09.2012. 22:00
Nin ima adute za  produženje sezone

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Upravo je Nin odredište mnogim turistima. Neki ga posjećuju zbog njegove neprocjenjivo vrijedne i sadržajne kulturne baštine, a drugi zbog odmora na čistim i pješčanim plažama (Ždrijac i Kraljičina plaža) koje su svrstane uz sami bok najljepših plaža ne samo u Hrvatskoj već i izvan granica, kaže Dejanović
Prema podacima  koje smo dobili u uredu Turističke zajednice Grada Nina, na području na kojem su  pored Nina još Zaton, Grbe,  Ninski Stanovi i Turističko  naselje Zaton (Zaton Holiday Resort), počevši od 1.  siječnja pa do 31. kolovoza  ove godine ostvareno je  ukupno 858.114 noćenja,  što je za 6 posto više u  odnosu na isto lanjsko razdoblje.
Od toga broja 768.326  noćenja ostvarili su strani  gosti, a 89.878 noćenja domaći. Navedena noćenja  realizirana su boravkom  98.489 turista, što je također 6 posto više u odnosu  na isto razdoblje 2011. godine. Domaćih gostiju bilo  je 10.651, a stranih 87.838.
Najviše Nijemaca
Na vodećem mjestu prema ostvarenom broju  noćenja su gosti iz Njemačke, a slijede oni iz Nizozemske, Hrvatske, Austrije, Danske, Italije, Slovenije i tako redom. Dolazak stranih gostiju iz zemalja koje predvode u  strukturi gostiju rezultat je  ciljane promidžbe Zaton  Holiday Resorta na tim  tržištima, a popunjavanje  smještajnih kapaciteta u  privatnom smještaju rezultat je destinacijske promidžbe i ulaganja u promidžbu vlasnika apartmana  i soba na području grada  Nina.
Kad je riječ o privatnom  smještaju, treba kazati da je  u Ninu, Grbama, Ninskim  Stanovima i Zatonu boravilo 25.217 turista. Oni su  zajedno ostvarili 176.772  noćenja, što je gotovo za 6  posto više dolazaka nego lani, a istovremeno je ostvareno 7 posto više noćenja u  odnosu na isto lanjsko razdoblje. Domaćih je gostiju  bilo 4.463, a inozemnih  20.754. U vikend-kućama i  stanovima za odmor na navedenom području boravilo  je ukupno 2.946 turista, koji  su ostvarili 50.037 noćenja,  što je 8 posto više dolazaka i  11 posto više noćenja u odnosu na 2011. godinu. U  obiteljskim kampovima boravila su 1.962 turista. Oni  su ostvarili 16.558 noćenja,  što je za 30 posto više dolazaka i 19 posto više  noćenja nego lani. Od toga  su domaći gosti ostvarili 751  te strani 15.807 noćenja.
U kampu Zaton Holiday  Resorta boravilo je ukupno  43.056 turista, domaćih  520, a stranih 42.536. Oni  su zajednički ostvarili  416.524 noćenja, što je 7  posto više turista i 8 posto  više noćenja. Od toga broja  domaćih gostiju bilo je  4.533, a stranih 411.991  noćenje. Domaćih gostiju je  bilo 520, a stranih 42.536.
Na području grada Nina  dvije turističke zajednice,  Nina i Zatona, u svakodnevnoj suradnji sastavljaju  statističke podatke za administrativno područje grada  Nina, jer se Zaton Holiday  Resort nalazi na području  Nina i Zatona te se prema  postignutom dogovoru od  prije desetak godina njegov  ostvareni turistički promet  dijeli između dvije turističke  zajednice te su i jedni i drugi  zadovoljni s financijskom  dobiti.
Top destinacija
– Upravo je Nin odredište  mnogim turistima. Neki ga  posjećuju zbog njegove neprocjenjivo vrijedne i sadržajne kulturne baštine, a  drugi zbog odmora na prekrasnim dugim, čistim i  pješčanim plažama (Ždrijac  i Kraljičina plaža) koje su  svrstane uz sami bok najljepših plaža ne samo u Hrvatskoj već i izvan granica.  Pored toga što u Nin dolaze  ciljano, turisti ga umnogome posjećuju iz Turističkog  naselja Zaton. Također, rado  ga pohode i obilaze i gosti  koji dolaze na liječenje čuvenim ninskim ljekovitim blatom. Svake godine i sve veći  broj domaćih i stranih gostiju posjećuje i park Solanu  Nin, gdje se uz neposredno  upoznavanje s načinom o  prikupljanju morske soli na  bazenima može razgledati  Muzej soli koji je prvi takve  vrste do sada otvoren u Hrvatskoj, kaže direktorica  ureda ninske Turističke zajednice Marija Dejanović.
Sezona u Ninu se produžuje, a što je najbolje vidljivo po popunjenosti privatnog smještaja u samom  Ninu i po ugostiteljskim objekatima te će ove godine  zasigurno premašiti sto tisuća dolazaka gostiju.
– Naravno, svjesni smo da  se povećava broj dolazaka  gostiju u velikoj mjeri i zbog  nagrade europske izvrsnosti  (EDEN) koja je preklanjske  godine uručena Gradu Ninu. Radi se zaista o jednom  velikom i važnom iskoraku  u turizmu jer se s tim priznanjem Nin vinuo među top  destinacije očuvanog okoliša na prostoru Europe. To  je ujedno i nemjerljiva globalna reklama Nina za sadašnji i budući razvoj turizma, zaključila je direktorica Dejanović.