Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dobar trgovac mora voljeti rad s ljudima

14.09.2013. 22:00
Dobar trgovac mora voljeti rad s ljudima


Probleme sam ostavljala ispred vrata trgovine. Dobar trgovac mora biti dinamičan, komunikativan i prije svega mora voljeti ljude i rad s njima. Bez toga, taj je posao samo mučenje sebe i drugih – kaže trgovkinja Đurđa Atelj


Uvijek uslužna, nasmijana, vesela i duhovita. Ona točno zna što stalni kupci vole, koje navike imaju, što im i kada može preporučiti. Kupcu pristupa individualno pa se kupujući kod nje svatko osjeća posebno i rado se vraća. Ona je Đurđa Atelj, trgovkinja s 34-godišnjim iskustvom koja radi u kvartovskoj trgovini na Smiljevcu.
– Ah, naša Đurđa. Ona je rođeni trgovac i pravi kolega. S njom je gušt raditi – kaže Đurđina kolegica Mira koja je prije par dana imala neugodnost s alkoholiziranim i agresivnim kupcem. Đurđa joj je nesebično i bez trunke razmišljanja priskočila u zaštitu, i kako to već ona zna, očitala lekciju kupcu koji se nešto kasnije došao ispričati. 
Za svoj posao reći će kako ga voli usprkos svim problemima i relativno maloj plaći i nakon tolikih godina staža, te da se ne bi mogla zamisliti u nekoj drugoj struci. A ljubav prema trgovini javila se kod Đurđe još u ranom djetinjstvu.
– Još kad sam bila jako mala najviše sam se voljela igrati trgovca, a kasnije sam dolazila u kvartovsku trgovinu i tamo trgovkinju molila da me pusti da joj pomognem slagati police. Kad bi mi dopustila da poslužim neku mušteriju, uh, tko je bio sretniji od mene. Upisala sam trgovačku školu i odmah s devetnaest godina počela raditi. Radim i danas i nije mi još dosadilo –  priča temperamentna Đurđa koja je, osim u prehrambenim trgovinama, radila i s tekstilom, a desetak godina bila je i voditeljica u nekoliko trgovina.