Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Besplatni obroci za 1500 osnovaca

14.09.2016. 22:00
Besplatni obroci za 1500 osnovaca


Od ove školske godine kreće Projekt prehrane djece u osnovnim školama na području grada Zadra i Zadarske županije. Riječ je o projektu u sklopu Zaklade “Hrvatska za djecu”, a pomoću kojeg se financira topli obrok za djecu u osnovnim školama u devet hrvatskih županija koje imaju indeks razvijenosti preko 75 posto.
Topli obrok, sufinanciran od strane Zaklade neće pripasti svoj djeci, već onoj čiji roditelji imaju skromnija primanja, točnije da mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva ne prelazi iznos od dvije tisuće kuna.
Vrijedan je ovo projekt, pozitivan jer nažalost, u imali smo priliku vidjeti koliko ima gladne djece u školama.
Grad Zadar prvi put ulazi u ovaj projekt, a Ivan Hajdić iz gradskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo pojasnio je suradnju Grada i Zaklade te zbog čega su se odlučili krenuti u projekt Prehrane.
– Iz Zaklade su se obratili nama i tražili su da utvrdimo koliko otprilike ima djece u osnovnim školama koja bi ušla u projekt. Prema našim procjenama i temeljem izjava ravnatelja osnovnih škola, u gradu imamo oko 240 najsiromašnijih osnovaca, kazao je Hajdić.
Inače, u svakoj zadarskoj osnovnoj školi brojka siromašne djece kreće se od 15 do 30 učenika.
To ni približno nije broj djece koja će imati pravo na besplatan topli obrok u školi, već kako navodi Hajdić, bit će ih oko 1500, čak i više.
Naime, prema broju učenika kojima Grad Zadar sufinancira besplatne udžbenike njih je 1541, a riječ je o obiteljima čiji dohodovni cenzus po broju članova kućanstva ne prelazi 1663 kune. Kako je u ovom projektu naveden dohodak od 2000 kuna po članu, za očekivati je kako će biti daleko više djece koja će ostvariti pravo na besplatan topli obrok u školi. Razlog više je u činjenici da je ove godine na području Zadra u prve razrede upisano 130 djece više nego lani.
– Iz Zaklade su najprije željeli povećati cenzus na 2600 kuna po članu kućanstva, međutim tada bi svota bila jako velika. Ovako se ipak uspjelo obuhvatiti one potrebite, pojasnio je Hajdić..
Sredstva koja Zaklada donira namijenjena su isključivo za prehranu, a pravo na besplatan topli obrok u školi djeca ne mogu ostvariti ukoliko već primaju pomoć za prehranu iz nekih drugih javnih izvora.