Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Novigrad još čeka kanalizacijski sustav

14.10.2010. 22:00
Novigrad još čeka kanalizacijski sustav


U pitanju su radovi koji nisu predviđeni u ugovornom troškovniku, a potrebni su da bi se uređaj mogao staviti u potpunu funkciju. Radit će se iskopi za proširenje rovova, asfaltiranje makadamske površine, uređenje pristupne ceste uređaju, geodetsko snimanje izvedenih radova, hidroizolacija podmorskog ispusta i ostali sitni građevinski radovi, vrijedni 350.000 kuna, kaže Klapan
Uskoro kreću dodatni nepredviđeni radovi na izgradnji treće faze sustava odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda u Novigradu. Naručitelj je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, a izvođač radova ostaje CONING ECOGRADNJA d.d. Varaždin koja obavlja i ostatak radova.
– U pitanju su radovi koji nisu predviđeni u ugovornom troškovniku, a potrebni su da bi se uređaj mogao staviti u potpunu funkciju. Radit će se iskopi za proširenje rovova, asfaltiranje makadamske površine, uređenje pristupne ceste uređaju, geodetsko snimanje izvedenih radova, hidroizolacija podmorskog ispusta i ostali sitni građevinski radovi, ukupno u vrijednosti od oko 350.000 kuna, govori Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad.
Projekt izgradnje treće faze sustava odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda u Novigradu podijeljena je u dva dijela.
– Prvi dio radova uključivao je uređaj za pročišćavanje, 270 metara podmorskog ispusta, kolektore, dvije crpne stanice i to je koštalo oko 4,8 milijuna kuna. Sad se ide na dodatne nepredviđene radove, a potom u drugi dio izgradnje. U drugom dijelu će se izgraditi još petsto metara podmorskog ispusta. To će koštati oko 1,2 milijuna kuna, govori Klapan te dodaje da su za obje faze već ishodovane građevinske dozvole.
– Kad se radio projekt išlo se na biološki pročišćivač otpadnih voda, ali recenzent projekta je smatrao da je to preskupo pa se moralo ići na mehanički uređaj s podmorskim ispustom. Nakon što uređaj proradi, slijedi izgradnja četvrte faza sustava odvodnje, što se odnosi na Crnopalj. Taj ćemo projekt nominirati na europski fond IPARD i Ministarstvo regionalnog razvoja. Izgradit će se još dvije crpne stanice, na njih će se vezati i kuće u Dragi. Tada će napokon cijeli Novigrad imati uređenu kanalizaciju, govori Klapan.