Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Odvjetnici zatražili rekonstrukciju događaja, Sudsko vijeće odbilo

14.10.2010. 22:00
Odvjetnici zatražili rekonstrukciju događaja, Sudsko vijeće odbilo


Svjedočila su trojica zadarskih policajaca koji su Modrića i Olujića uhitili, a oni su jučer bili izloženi iscrpnom unakrsnom ispitivanju trojice odvjetnika. Olujićev odvjetnik je zatražio i obustavu kaznenog postupka jer je tvrdio da je u pitanju već – “presuđena stvar”.
Nakon niza izuzeća Sudskog vijeća, kojim je trebala predsjedati Enka Moković, jučer je na Županijskom sudu u Zadru počelo suđenje Josipu Modriću (31), bivšem nogometašu Zadra i Rijeke te Franu Olujiću (33), mladom zagrebačkom odvjetniku, inače, sinu poznatijeg oca – odvjetnika Željka Olujića. Pred Sudskim vijećem, kojim sada predsjeda Marijan Bitanga, obojica optuženih su se izjasnila da se ne osjećaju krivima.
Modrić je naime, optužen da je Franu Olujiću prodao 7,07 grama kokaina. Jučerašnju su raspravu obilježile “jake odvjetničke snage” dvojice optuženika, u “liku i djelu” Ljube Pavasovića Viskovića, poznatog zagrebačkog odvjetnika koji uz zadarskog odvjetnika Gordana Nižića brani Modrića, dok Frana Olujića brani Ivan Lovrić, također, odvjetnik iz Zagreba. Upravo on je odmah na početku suđenja nakon čitanja optužnice i izjašnjavanja o krivnji optuženih rekao da se Olujiću ne može suditi jer je u pitanju već “presuđena stvar”. Naime, kako je pojasnio odvjetnik Lovrić, Olujiću se zbog identičnog događaja već sudilo na Prekršajnom sudu u Zadru i ukoliko bi se prešlo preko te činjenice, povrijedilo bi se ustavno načelo pravičnog suđenja.
Kako bi se cijela “priča” provjerila odmah na početku je uslijedila i stanka od sat vremena nakon čega je sudac Bitanga objavio kako je Sudsko vijeće donijelo rješenje da nije u pitanju – “presuđena stvar” i da se suđenje nastavlja. Potom su svjedočila trojica policajaca PU zadarske, a riječ je o Elvisu Tokiću, Josi Bubnjaru i Jurici Jurlini koji su ispričali kako i na koji način su uhvatili na djelu Modrića i Olujića te ih potom i uhitili. Objasnili su kako su te večeri imali zadatak biti u zadarskoj trajektnoj luci da bi otkrili osobe koje s otoka dolaze po drogu u Zadar. Bubnjar je u svom iskazu još dodao kako je od ranije imao informaciju da Modrić uživa drogu i da “dila”, odnosno da zna “sređivati svojim prijateljima i ekipi”. S obzirom da su njihova svjedočenja u nekim dijelovima bila kontradiktorna i nisu su se poklapala, posebice oko primopredaje novca te o tome što je tko od njih vidio i nije vidio, gdje je tko u kojem trenutku bio i koliko udaljen, policajci su potom bili izloženi iscrpnom unakrsnom ispitivanju trojice odvjetnika nakon čega su odvjetnici Sudskom vijeću predložili rekonstrukciju događaja na licu mjesta kako bi sve bilo jasnije. Tužitelj Denis Sokol se prijedlogu usprotivio smatrajući to “nepotrebnim iscrpljivanjem suda”, a Sudsko je vijeće nakon polusatnog vijećanja rekonstrukciju – odbilo.
Sljedeća je rasprava zakazana za početak studenog kada bi se trebao ispitati i svjedok Aljoša Roksandić koji je te večeri bio u društvu Frana Olujića.
Prema optužnici, Modrić i Olujić uhićeni su nakon što je Modrić u srpnju prošle godine na zadarskom trajektnom pristaništu u večernjim satima, izašavši iz BMW-a splitskih registracija prišao Olujiću i prodao mu 7,07 grama kokaina. Za kokain pakiran u jednu bijelu plastičnu vrećicu Olujić mu je u ruke dao novac.