Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nagrada EDEN pretvara Nin u turistički raj

14.10.2011. 22:00
Nagrada EDEN pretvara Nin u turistički raj


Od lanjske godine povećava se broj dolazaka turista u Nin u velikoj mjeri zbog nagrade EDEN s kojom je Nin ušao u obitelj europskih destinacija izvrsnosti, kazala je Dejanović


Po podacima ninske Turističke zajednice u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2011. godine na području Nina, Zatona, Ninskih Stanova, Grba i Zaton Holiday Resorta ostvareno je ukupno 896.861 noćenje, što je 7% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od toga su domaći turisti ostvarili 100.072 noćenja, a strani turisti ostvarili su 796.789 noćenja. Turista je bilo 101.938, što je 5% više u odnosu na isto razdoblje lani, od toga je domaćih turista bilo 12.308, dok je stranih bilo 89.630.
Treba istaknuti da na prostoru grada Nina egzistiraju dvije turističke zajednice (gradske razine TZ grada Nina i mjesne razine TZ mjesta Zaton) koje zajednički sastavljaju statističke podatke za administrativno područje Grada Nina, budući da se Zaton Holiday Resort nalazi na prostoru Zatona i Nina te se prema postignutom dogovoru turistički promet dijeli po pola između Turističke zajednice grada Nina i Turističke zajednice mjesta Zaton.
– U svemu ovome svakako je važno istaknuti da je grad Nin odredište mnogih turista. Neki ga posjećuju zbog kulturne baštine, drugi ga posjećuju zbog odmora na prekrasnim prirodnim pješčanim plažama koje je ADAC-e svrstao u sam vrh najljepših plaža u Dalmaciji. U Ninu se nalazi najveći lokalitet ljekovitog blata koji se u zdravstvene svrhe koristi još iz rimskog doba. Nalazište ljekovitog blata smjestilo se u oazi plitkih, dugih i pjeskovitih laguna odvojenih od izravnog prometa, daleko od industrijskih zona i većih prometnica, a u ljetnim mjesecima se na Kraljičinoj plaži organizirano provodi terapija ljekovitim blatom. Svake godine sve veći broj turista posjećuje i Park Solanu Nin gdje se u organiziranom obilasku po bazenima može vidjeti proces dobivanja soli te se na info punktu mogu kupiti suveniri od soli, a od ove godine u Solani Nin otvoren je i prvi Muzej soli u Hrvatskoj, ističe direktorica ninske Turističke zajednice Marija Dejanović, dodajući da se počevši od lanjske godine povećava broj dolazaka turista u Nin u velikoj mjeri zbog nagrade EDEN s kojom je Nin ušao u obitelj europskih destinacija izvrsnosti.