Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Učenicima i studentima 300 tisuća kuna

14.10.2011. 22:00
Učenicima i studentima 300 tisuća kuna


Naš glavni cilj, uz ulaganje u osnovnu infrastrukturu i gospodarstvo, je i skrb o socijalno ugroženim i hendikepiranim osobama te posebno ulaganje u odgoj i obrazovanje naše mladeži, od vrtića pa sve do visokog obrazovanja, istaknuo je načelnik Marušić


Na 13. sjednici zemuničkog Općinskog vijeća održanoj u četvrtak navečer doneseno je niz socijalnih odluka. Socijalna osjetljivost ovog puta je usmjerena prema učenicima i studentima za koje će u općinskom proračunu biti izdvojeno oko 300.000 kuna.
Stipendije
– Za učenike osnovne škole imamo organiziran prijevoz školskim autobusom koji je kupila Općina Zemunik Donji. Istovremeno će Općina za 142 osmoškolca s našeg područja sufinancirati udžbenike i to 50 posto, odnosno s oko 50.000 kuna, kazao je načelnik Josip Marušić, dodajući da je izuzetno ponosan što imaju tu mogućnost bez obzira što je recesija još itekako aktualna.
Donesena je i jednoglasna odluka da Općina sufinancira i 35 posto iznosa mjesečne putne karte za 80-ak učenika srednjih škola, djece koja svakodnevno putuju od mjesta prebivališta do srednje škole. Mjesečna izdvajanja su oko 11.000 kuna ili ukupno oko 100.000 kuna. Zadarska županija će sudjelovati sa 15 posto, a roditelji preostalih 50 posto mjesečne pokazne karte.
– Svi redoviti studenti s našeg područja u ovoj akademskoj godini imat će studentsku stipendiju. Mjesečni iznos za studente koji studiraju u Zadru je 320 kuna, a za studente u drugim gradovima 400 kuna. U prošloj akademskoj godini stipendirali smo 31 studenta za što je Općina osigurala 160 tisuća kuna, istaknuo je Marušić.
Ne pravimo razlike u stipendiranju određenih zanimanja, već sve stipendiramo jednako, rekao je načelnik Marušić, dodajući da ovom odlukom žele udovoljiti zahtjevima roditelja i u recesijsko vrijeme omogućiti svim studentima ostvarivanje prava na mjesečnu stipendiju.
Ovogodišnja je novost da će uslijediti javno potpisivanje ugovora o stipendiranju koje će se održati najvjerojatnije krajem prosinca.
– Još jedanput bih naglasio da je naš glavni strateški politički cilj, uz ulaganje u osnovnu infrastrukturu i gospodarstvo, kako bismo iz godine u godinu poboljšali uvjete života općinskog stanovništva i skrb o socijalno ugroženim i hendikepiranim osobama te posebno ulaganje u odgoj i obrazovanje naše mladeži, od vrtića pa sve do visokog obrazovanja, poručio je Marušić.
Sanacija crkve
Donesena je odluka i o završnoj, trećoj fazi sanacije crkve sv. Kate na mjesnom groblju. Stara župna crkva sv. Katarine, djevice i mučenice, podignuta je sredinom 17. stoljeća. Godine 1853. je proširena, potom je stradala požaru i 1900. godine ponovo je obnovljena i znatno uljepšana. Oštećena je tijekom Domovinskog rata.
– Započeli su radovi na žbukanju crkve. Svi ćemo biti iznenađeni kada vidimo obnovljenu crkvu, a bit će nam još draže kada znamo da smo i sami tome pridonijeli, poručio je Marušić, dodajući da se obnova crkve odvija u posebnim uvjetima koji moraju udovoljavati konzervatorima.
Radove su pokrenuli Župni ured i Općina Zemunik Donji uz pomoć Konzervatorskog odjela u Zadru, Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture. Po projektu zadarske tvrtke Struktura-projekt d.o.o. radovi su povjereni ovlaštenoj graditeljskoj tvrtki Duca d.o.o. iz Zadra.
– Ukupna investicija za sanaciju crkve sv. Kate po projektu iznosi preko 1,4 milijuna kuna, podsjetio je Marušić dodajući da će se za blagdan Sv. Kate u crkvi održati euharistijsko slavlje.
Na mjesnom groblju u tijeku su i radovi na velikom potpornom armiranobetonskom zidu.
– Preko javne nabave zadarski graditeljski obrt Credo-ing izabran je za izgradnju 26 novih grobnica, 12 sa tri plus jedna polica i 14 sa šest plus jedna polica. Cijena manjih grobnica je 13.500, a većih 16.500 kuna, kazao je Josip Marušić.