Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bernarda Pera: Kad treća nije bila, možda će četvrta biti sreća

Autor: Viktor Bogut

14.10.2012. 22:00
Bernarda Pera: Kad treća nije bila, možda će četvrta biti sreća

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Trenutačno sam 750 igračica svijeta. Nadam se da ću do kraja godine doći na 600. mjesto. No za to moram početi igrati jače turnire – kaže Pera


Mlada zadarska tenisačica, 17-godišnja Bernarda Pera, članica Teniskog kluba Zadar 08, u finalu solinskog ITF turnira, prvi vikend u listopadu, poražena je od prve nositeljice Ane Savić. Razlika na WTA ljestvici između ove dvije tenisačice je poprilična. Savić se nalazi na 307. mjestu i do sada je osvojila sedam naslova, dok je mlada Zadranka 750. No finale je ponudilo izrazito zanimljiv dvoboj u kojemu je Pera osvojila prvi set, a u trećem je bilo 5:5. Prije toga Pera je napravila pravu malu senzaciju ostvarivši četiri pobjede, između ostalih protiv druge nositeljice Katarzyne Kawe i šeste nositeljice Polone Reberšak.
– Moglo se dogoditi da finale ode u bilo kojem drugom smjeru. Vodila sam, ona je izjednačila, a u trećem je sve bilo otvoreno. Došli smo do 5:5, nakon čega je ona odigrala malo bolje, imala malo više sreće i osvojila titulu – istaknula je Pera, kojoj je ovo bila treća prilika za osvajanje titule. Prva dva finala je izgubila ove sezone u Sarajevu i Bolu na Braču.
– Nadala sam se da će mi treća biti sreća, no na žalost nije. I dalje nemam seniorsku titulu. Očekujem da će se to brzo promijeniti.
Jači turniri i skupljanje bodova
A priliku za to Bernarda imat će već ovaj tjedan u Dubrovniku. Nastupit će na dva seniorska ITF turnira, ranga sličnog onome u Solinu. ITF rang lista objedinjuje niže i srednje razine turnira, uz nagradna sredstva od 10.000 do 100.000 američkih dolara. Gotovo svaki ATP i WTA igrač(ica) svoju je karijeru započeo na ITF turnirima.
– Naravno, još ne nastupam na WTA turnirima. Za sada ću nastupati na ITF turnirima nagradnog fonda od 10-ak tisuća dolara.
Do onih najjačih turnira je potrebno, ipak zaraditi kud i kamo više bodova. Naime, mjesto koje Pera ima na WTA ljestvici i nije pretjerano visoko i ne zadovoljava mladu Zadranku.
– Moram početi skupljati bodove, a to znači nastupati na nešto jačim turnirima. Igrat ću turnire nagradnog fonda od 25 do 50 tisuća dolara.
Nakon toga se očekuje i dodatni skok na ljestvici.
– Do kraja godine mi je želja doći do 600. mjesta. To bi me zadovoljilo.
Skok od 150 mjesta ne čini se mali.
– Istina, ali vjerujem da imam snage ga napraviti.
Nastup na US Openu
Zadranka polako završava i juniorski staž. Jedan od zadnjih turnira na kojemu je nastupila bio je i juniorski US Open. Nije uspjela izboriti drugo kolo. Pera je u kvalifikacijama bila slobodna, a u prvom kolu glavnog turnira izgubila je u tri seta od Izraelke Patiuk rezultatom 6:4, 3:6, 1:6.
– To mi je bilo veliko razočaranje. Mogla sam i trebala bolje. Jednostavno nisam igrala tenis kakav znam igrati. To nije bilo to. Šteta jer mi je to bila šansa za dobar rezultat i prvi nastup na US Openu.
U konačnici je juniorski staž zadarska tenisačica završila na 52. mjestu svjetske rang ljestvice. Ne čini se loše, iako…
– S tim nimalo nisam zadovoljna. Juniorski su dani iza mene. Sada se okrećem seniorskim turnirima.
Kad se sve zbroji 2012. godina bila je poprilično puna nastupa za Bernardu, što juniorskih što seniorskih. Osvojila je juniorski turnir u Umagu, a stigla su i tri seniorska finala. Pera je ostvarila veliki uspjeh osvajanjem titule dvoranske prvakinje Hrvatske za seniorke. Bilo je i turnira poput Pirota, Linza i Berlina gdje Zadranka nije bila prava.
– Kada remiziram ovu sezonu i dosadašnji tijek 2012. godine mislim da mogu biti zadovoljna. Napravila sam pomak u igri, odradila sam neke dobre turnire, no na žalost bilo je i turnira poput onih u Berlinu i Linzu gdje nisam bila dobra. Sve u svemu smatram da sam dobar temelj napravila i sada očekujem svoje najbolje nastupe.


Boris Popović novi trener




Odnedavno Peru je preuzeo zadarski trener Boris Popović. Nakon dugoročne suradnje s Lovrom Rončevićem i nešto kraće suradnje s Ivom Majoli Pera je dobila novog trenera, a nedavno je odradila i četiri mjeseca kampa u SAD-u.
– Prošle godine bila sam četiri mjeseca u SAD-u što je za mene vrijedno iskustvo. Odlično sam trenerila i vjerujem da sam, zaista poboljšala svoju igru i dodatno napredovala. Bila sam u kampu u New Jerseyu.