Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Špinderk: Odnosi roditelja i djece sve narušeniji

Autor: Suzana Bandić

14.10.2012. 22:00
Špinderk: Odnosi roditelja i djece sve narušeniji


Obraćaju nam se osobe različitog socijalnog, ekonomskog i obrazovnog statusa. Što se tiče problematike, najviše korisnika uslugu savjetovanja zatražilo je zbog teškoća u komunikaciji s članovima obitelji i narušenim odnosima između roditelja i djece, kaže psihologinja Centra Mila Špinderk


Kriza, nezaposlenost, problemi s kojima se svakodnevno susreću mladi ljudi, ali i svijest i zrelost društva općenito, razlozi su zbog kojih se u zadarski Obiteljski centar iz dana u dan za pomoć i savjete javlja sve više naših sugrađana. Samo u prvih šest mjeseci ove godine psihološko, pravno i socijalno savjetovanje zatražilo je petsto korisnika, dok je u psihološkopedagoškim susretima u okviru projekata koje Centar provodi, u istom vremenu sudjelovalo 584 korisnika, od čega u jednokratnim radionicama 691, a u javnim tribinama i okruglim stolovima 156.
– Obraćaju nam se osobe različitog socijalnog, ekonomskog i obrazovnog statusa. Što se tiče problematike, najviše korisnika uslugu savjetovanja zatražilo je zbog teškoća u komunikaciji s članovima obitelji i narušenim odnosima između roditelja i djece, kaže psihologinja Centra Mila Špinderk, ističući kako posebice ohrabruje to što se u Centar za pomoć javlja sve veći broj mladih ljudi i to samoinicijativno.
Zajamčena diskrecija
– Smatramo da je to dokaz zrelosti mladih, odnosno da se odlazak psihologu sve manje smatra sramotom i da sve manje podliježe osudi okoline, kaže Špinderk koja, među ostalim, već duže vrijeme u Centru radi na projektima prevencije svih oblika nasilja kao i senzibiliziranja javnosti da prepozna i prijavi nasilje.
– Uočili smo trend porasta broja žena koje su spremnije prekinuti tako tešku obiteljsku dinamiku, dodaje Špinderk, naglašavajući kako su usluge djelatnika Obiteljskog centra besplatne, a povjerenje i diskrecija zajamčeni.
Djelatnici Obiteljskog centra još od osnutka 2008. godine svakodnevno rade izravno s korisnicima putem savjetovanja i provođenjem preventivnih programa, surađuju u lokalnoj zajednici s drugim nositeljima skrbi o građanima, obraćaju se široj javnosti kroz održavanje edukacija, radionica, tribina i slično, a sve s ciljem senzibiliziranja i edukacije javnosti i pojedinca o specifičnim temama i problemima.
U Centru kažu kako s ciljem podizanja svijesti i odgovornosti za roditeljstvo i pravilan odgoj djece između ostalih provodi i dva projekta, odnosno radionice pod nazivima: „Odgovorno roditeljstvo” i „Rastimo zajedno”.
Odgovorno roditeljstvo
U projektu „Odgovorno roditeljstvo” uključene su tri grupe roditelja koji zajedno sa stručnim djelatnicima centra rade na promicanju kvalitetnih obiteljskih odnosa i odgoja u skladu s potreba i pravima djece. U radu s obiteljima i djecom koje su u riziku od ovisničkog ponašanja, stručni djelatnici korisnicima pružaju sustavnu psihološku i pedagošku pomoć. Kažu kako održavanjem predavanja i radionica roditeljima i djeci nastoje skrenuti pažnju na rizične znakove ponašanja kod djece, a također, žele ih i upoznati s posljedicama i sankcijama u slučaju ovisnosti.
– Projektom „Prevencija nasilja među djecom i mladima” nastojimo unaprijediti roditeljska znanja i vještine kako bismo na vrijeme mogli reagirati i prepoznati dijete – žrtvu nasilja. U sklopu tog projekta razvili smo suradnju s Općinskim državnim odvjetništvom za mladež pa obavljamo psihosocijalne tretmane maloljetnih počinitelja kaznenih djela, kažu u Obiteljskom centru čiji djelatnici već par godina održavaju i stručna predavanja po školama kojima je cilj djecu i mlade naučiti kako međusobno komunicirati, poštovati drugačije od sebe i svladavati razlike i nesuglasice.
– Prevencija i zaštita djece od zlostavlja i zanemarivanja obveza je svih nas. Pružanjem stručne podrške, razmjenom iskustava i znanja s djelatnicima koji su svakodnevno u doticaju s djecom i mladima unaprjeđujemo djelotvornu i pravovremenu zaštitu djece, kažu u Centru gdje su radi zaštite djece od svih oblika nasilja uspostavili i jako dobru suradnju s Centrom za socijalnu skrb, djelatnicima odgojno-obrazovnih ustanova, policijskih uprava, predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave i organizacija civilnog društva.


Projekti podrške




Stručni djelatnici Obiteljskog centra Zadarske županije svakodnevno i potpuno besplatno pružaju podršku i pomoć kroz razne projekte ženama izloženima obiteljskom nasilju, liječenim alkoholičarima i članovima njihovih obitelji te partnerima tijekom postupka medicinski potpomognute oplodnje. Korisnici se najčešće uključuju u individualna savjetovanja.


Pomoć pri zapošljavanju


U posljednje vrijeme zbog krize i ekonomske situacije imamo sve više korisnika koji traže pomoć pri zapošljavanju i koji zbog toga imaju poteškoća u psihičkom funkcioniranju što se odražava na čitavu obitelj – kaže dr. sc. Dario Vučenović, prof. psihologije, koji je na čelu ove važne ustanove još otkako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, današnje Ministarstvo socijalne politike i mladih, donijelo odluku o njegovu osnivanju i to sa svrhom promicanja obiteljskih vrijednosti, organiziranja savjetodavnog rada i preventivnih aktivnosti za poboljšanja kvalitete života u obiteljima.