Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Četrdeset mladih Albanaca svake subote učit će albanski jezik

14.10.2016. 22:00
Četrdeset mladih Albanaca svake subote učit će albanski jezik


Arbanasi su ovdje došli prije nešto malo manje od 300 godina. U najvećem je albanskom interesu da jezik i kulturu održimo živima. Osim Arbanasa, tu su i Albanci koji su u Zadar doselili u posljednjih stotinu godina. Tu su njihovi potomci, mladi Albanci, i zato je ova škola jezika vrlo važna, kazao je albanski veleposlanik Ilira Melu
Svake subote tijekom ove školske godine četrdesetak srednjoškolaca učit će i obnavljati svoje znanje albanskog jezika u prostorijama Gimnazije Vladimira Nazora. Radi se o učenicima albanskog podrijetla ili Arbanasima, a nastava će se održavati prema modelu C prema odobrenju Ministarstva znanosti Republike Hrvatske.
Na ovu svečanost iz Zagreba su došli veleposlanik Albanije u Hrvatskoj Ilira Melu i Uliks Emra, ministar savjetnik pri Veleposlanstvu Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj.
Arbanaški i albanski
– Arbanasi su ovdje došli prije nešto malo manje od 300 godina. U najvećem je albanskom interesu da jezik i kulturu održimo živima. Osim Arbanasa, tu su i Albanci koji su u Zadar doselili u posljednjih stotinu godina. Tu su njihovi potomci, mladi Albanci, i zato je ova škola jezika vrlo važna. Arbanasi pričaju arhaičnu verziju albanskog jezika, ali to je i dalje isti jezik. Ova dopunska nastava potvrđena je od hrvatskog ministarstva i nije nešto što se provodi na volonterskoj bazi, već je dio obrazovnog sustava, kazao je ovom prilikom Melu.
Goste je, a među njima je bilo brojnih članova arbanaške i albanske zajednice u Zadru, pozdravio ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević.
– Drage Albanke i Albanci, neobično mi je drago da se ovo školovanje održava u našoj školi. Davno je rečeno da tko ne zna svoju prošlost neće znati ni svoju budućnost, a poznavanje svoga jezika vrlo je važno. Mi svoju domovinu volimo više od svega, a vidimo da je i vi poštujete i cijenite kao svoju. Neka školovanje i učenje traje što duže i što uspješnije, kazao je Šimičević.
Uliks Emra je uz simultani prijevod na albanskom pozdravio sve prisutne, a ravnatelju Šimičeviću obratio se na hrvatskom jeziku.
Kurikulum nastave
– Hvala vam i čestitam na početku ovog programa. Drago mi je da sam dio svega ovog. Ova škola ponos je naše nacije, a ovaj događaj je povijesni događaj u Hrvatskoj. Zahvaljujem ravnatelju Šimičeviću i ističem da, baš kao što albanski narod ne zaboravlja svoje prijatelje, i kao što Kosovo neće zaboraviti priznanje Hrvatske, tako nećemo zaboraviti ni današnji dan i početak ovog programa, kazao je Emra.
Prof.dr. Isak Shema prezentirao je rukopis ”Albanska književnost I” Model C. Knjiga predstavlja pripremu za albanske učenike u gimnaziji i za srednje škole. Promovirao je i knjigu ”Život i književno stvaralaštvo Josipa Vladovića Relje”, tiskanu u Zadru, u listopadu 2016. u novootvorenom prostoru Kulturno-umjetničke udruge ”Vicko Zmajević’.
– Ovo je prilika da mladi Albanci u Zadru nauče i dobro znaju svoj jezik. Ova knjiga je kurikulum za nove generacije koji će učiti jezik, kazao je Shema.
Na svečanost su došli i ravnateljica Osnovne škole Krune Krstića u Arbanasima, predsjednica kulturno-umjetničke Udruge “Vicko Zmajević” Maksimilijana Barančić, Melita Orešković iz Vijeća albanske nacionalne manjine, prof. Adem Shala, predsjednik Međužupanijske zajednice Albanaca Republike Hrvatske, koji je cijeli ovaj projekt gurao od početka, sve dok nije došlo do njegove konačne realizacije.