Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Okosnice izložbe keramika i spomenička baština

14.10.2016. 22:00
Okosnice izložbe keramika i spomenička baština


Keramika i spomenička baština glavne su okosnice izložbe otvorene jučer u Muzeju grada Zadra. Radi se o radovima nastalima na radionicama u sklopu projekata “Jedna škola-jedan spomenik” i “Masterclass keramike” koji su posljednjih mjeseci stvarani na nekoliko različitih lokacija u Zadru i njegovoj okolici.
Na izložbi su prikazani likovni radovi učenika Osnovne škole “Privlaka” nastali na likovnoj radionici održanoj u svibnju, 2016., u sklopu projekta “Jedna škola-jedan spomenik”.
– Za razliku od prijašnjih godina kada smo mi predlagali spomenik, ove godine djeca su sama preko literarnog natječaja odabrala kulturni spomenik u svom mjestu koji im je bio značajan. Ove godine to je bila crkva sv. Vida u Privlaci s učenicima OŠ Privlaka čija je kolegica Clara Požarev pobijedila na literarnom natječaju. Nakon toga njezin 6. b razred sudjelovao je u u likovnoj radionici ispred tog kulturnog spomenika. Rezultati te radionice mogu se vidjeti u sklopu izložbe u Muzeju grada Zadra, pojasnila je muzejska pedagoginja Lucija Vuica.
Uz učeničke radove, tamo su izloženi i radovi četrnaest odraslih polaznika radionice “Masterclass keramike” koji su, ovisno o vještini, radili i po nekoliko radova.
– Polaznica Elda Burčul je primjerice napravila nekoliko njih, istaknula je Vuica, dodavši i to kako su svi radovi nastali u sklopu radionice koja se održala u rujnu 2016., pod stručnim vodstvom gospođe Olge Bezpalkiv, vrhunske umjetnice iz Ukrajine, čiji su se radovi, ukupno njih 18, mogli vidjeti i u odjelu Muzej grada Zadra.