Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Poskoci” obilježili 26. obljetnicu osnivanja

14.10.2016. 22:00
“Poskoci” obilježili 26. obljetnicu osnivanja


Na početku je postrojba nazvana Jedinice za posebne namjene, a njezinu je jezgru činilo 30 pripadnika koji su završili prvi tečaj za hrvatske redarstvenike
Specijalna jedinica zadarske policije “Poskoci” u subotu je obilježila 26. obljetnicu osnivanja te prve ratne oružane postrojbe na području Republike Hrvatske. Članovi Udruge specijalne policije “Poskoci” Zadar, prisjetili su se svojih poginulih suboraca te u znak dubokog pijeteta pod Središnji križ na Gradskom groblju položili vijence i zapalili svijeće, a pridružili su im se i čelni ljudi PU zadarske, predstavnici gradske i županijske vlasti te članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata.
– ‘Poskoci’ su jedinica kroz koju je u ratu prošlo 1.200 ljudi, a pet naših pripadnika dalo je svoje živote za Domovinu. Danas smo došli ovdje kako bismo se poklonili, ne samo njima, već svim poginulim hrvatskim braniteljima, kazao je Ivica Kapetanović, predsjednik Udruge “Poskoci” Zadar.
– Mi smo prva oružana formacija u Republici Hrvatskoj koja je kao takva egzistirala cijeli rat. Većina ratnih postrojbi osnovana je 1991. godine nakon što su se ratna zbivanja već zahuktala, a mi godinu dana ranije, odnosno 1990. godine. Iz svog osobnog iskustva mogu reći da je bilo teže te ’90. nego kasnije, 1995. godine, u Oluji, Bljesku i ostalim velikim akcijama. Nismo mi u tom vremenu imali neku veliku oružanu moć, niti neke velike vještine, rekao bih da smo mi bili najveća snaga u tom trenutku našem narodu, jer smo bili psihološka snaga zbog onog osjećaja jedinstva. Imali smo veliko srce, kaže Svemir Vrsaljko, ratni zapovjednik “Poskoka” koji je zamijenio Đuru Župana, prvog zapovjednika ove postrojbe. Vrsaljko je istaknuo kako danas, s vremenske distance, sve izgleda pomalo čudno, pa i puno jednostavnije nego je to bilo početkom 90-tih.
– Svi smo mi danas pametniji, svi danas bolje znamo što smo trebali i mogli, ali kad se pogleda u onom kontekstu vremena držim da je snaga ove postrojbe bila prva koja je tada ustrojena te što je kao takva istrajala i sudjelovala u svim akcijama, velikim ili onim manjim, sve do kraja rata. To danas možda izgleda beznačajno, ali je zapravo kamen zaglavnik, zaključio je Vrsaljko. Kapetanović je podsjetio i kako je ova postrojba na početku nazvana Jedinice za posebne namjene te da je njezinu jezgru činilo 30 pripadnika koji su završili prvi tečaj za hrvatske redarstvenike.
– Početkom ožujka 1991. godine od Jedinice za posebne namjene osnovana je Specijalna jedinica policije PU zadarske, nakon čega se i brojčano pojačala te je brojila ukupno 130 pripadnika. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Đuro Župan, njega je zamijenio Svemir Vrsaljko, a kasnije su to bili i Nikola Šindija te Anton Dražina, podsjetio je Kapetanović dodajući i kako su prvi pripadnici “specijalaca” obuku stekli kroz tečaj Prvi hrvatski redarstvenik, a prve vojne vježbe održavali su na poligonu Bokanjac.