Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Reagiranje: Predsjednik GV-a obnaša brojne obveze

14.10.2016. 22:00
Reagiranje: Predsjednik GV-a obnaša brojne obveze


U Zadarskom listu od 14. listopada 2016. godine objavljen je članak pod naslovom “Posao iz snova Živko Kolega za pet sjednica Gradskog vijeća dobio 30.000 kuna!”, a koji potpisuje novinarka gđa. Katina Vrsaljko. Sukladno članku 40. i 41. Zakona o medijima, tražimo pravo na ispravak objavljene informacije.
U novinarskom tekstu netočno se navodi da predsjednik Gradskog vijeća prima naknadu od 3.000 kuna za sjedenje na sjednicama dok se ni u jednom dijelu ne spominju obveze koje, sukladno Statutu Grada Zadra, obnaša predsjednik Gradskog vijeća.
Dužnost predsjednika Gradskog vijeća je predstavljati Vijeće, odnosno sudjelovati u službenim protokolarnim događanjima; zaprimati predstavke građana i sudjelovati u ostvarivanju njihovih prava i zahtjeva/zamolbi kroz izravan rad s gradonačelnikom i stručnim službama Gradske uprave. Nadalje, predsjednik Vijeća, osim sazivanja, organiziranja i vođenja sjednica Vijeća, predlaže dnevni red sjednice, upućuje prijedlog ovlaštenih predlagatelja mjerodavnim odborima radi očitovanja i koordinira njihov rad te i sam sudjeluje u radu odbora po potrebi. Brine o postupku donošenja akata, potpisuje akte i odluke koje donosi Vijeće te brine o suradnji Vijeća s Gradonačelnikom. Dakle, točna je informacija da za cjelokupan rad predsjednik Gradskog vijeća dobiva mjesečnu naknadu od 3.000 kuna, a ne, kako se navodi, samo za vođenje sjednica.
Točan je podatak o pet do sada održanih sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra u 2016. godini, ali smatramo važnim za potpunost informacije istaknuti kako je na tih pet sjednica ukupno bilo predloženo i raspravljano o 76 točaka Dnevnog reda. Inače, aktualni saziv Gradskog vijeća u svom dosadašnjem radu na ukupno 26 sjednica raspravljao je o 511 točaka dnevnog reda, a ukupno vrijeme trajanja samih sjednica je 217 sati. Pritom treba podsjetiti kako se radi o opsežnim materijalima koje, prije donošenja odluka i na odborima i na Vijeću, treba detaljno proučiti.
Isto tako, niti vijećnice i vijećnici ne dobivaju naknadu samo za sjedenje na sjednicama budući da imaju obvezu sudjelovati u radu odbora i klubova vijećnika.
Također, korisno je navesti kako je Odluka o visini naknade za rad u predstavničkom tijelu Grada Zadra na snazi još od 2002. godine te se naknade u visini od 1.000 kuna za vijećnice i vijećnike, 2.000 kuna za potpredsjednike Gradskog vijeća i 3.000 kuna za predsjednika Gradskog vijeća od tada nisu mijenjale. Radi potpunosti informacije, dostavljamo i podatke o visinama istih naknada u gradovima koje se proračunskim sredstvima i brojem stanovnika mogu usporediti sa Zadrom: naknada predsjedniku Gradskog vijeća Grada Splita iznosi 5.000 kuna, Grada Dubrovnika 4.500 kuna, Grada Šibenika 2.160 kuna, Grada Rijeke 4.011 kuna, Grada Slavonskog Broda 3.000 kuna. U istim gradovima naknade za rad vijećnicima Gradskog vijeća iznose od 1.270 do 2.000 kuna.
Ured Grada Zadra