Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vrijednost novinarskih reportaža premašuje proračun TZ-a

14.10.2016. 22:00
Vrijednost novinarskih reportaža premašuje proračun TZ-a


Turistička zajednica Zadarske županije jučer je izvijestila kako je u prvih devet mjeseci ove godine nastavila uspješnu suradnju s Hrvatskom turističkom zajednicom i organizirala 37 studijskih putovanja za predstavnike stranih medija, na kojima je sudjelovalo 100 novinara i blogera iz 23 zemlje.
Iz Njemačke je bilo 13, Francuske i Luxemburga po 10, te Nizozemske sedam novinara. Zadarsku županiju su posjetili i novinari iz Velike Britanije, Belgije, Austrije, Švicarske, Španjolske, Portugala, Italije, Slovenije, Mađarske, Češke, Poljske, Švedske, Danske, Norveške, kao i SAD-a, Australije, Japana, Koreje i Kolumbije. U Zadarskoj županiji snimale su televizijske postaje iz Norveške, Francuske, Mađarske i Češke. Novinari su najviše obilazili Zadar, NP Paklenicu, Nin, Biograd, Pag, Ugljan, Pašman, Dugi otok i PP Telašćica, kanjon Zrmanje, Vransko jezero i zadarsko zaleđe.
– Turistička zajednica Zadarske županije na godišnjoj razini vodi evidenciju o broju novinara koji dolaze na studijska putovanja u našu županiju te o zemljama i medijima iz kojih dolaze. Vrijednosti medijskih objava nastalih kao posljedica boravka studijskih grupa novinara u Zadarskoj županiji procjenjuju se na iznose koji višestruko premašuju cjelokupni proračun Turističke zajednice Zadarske županije, poručuju iz TZ- a Županije.
Novinari Air Franceovog putnog časopisa koji se mjesečno distribuira u 420.000 primjeraka i ima 930.000 čitatelja u Europi, odnosno 398.000 u Francuskoj, u travnju su posjetili Zadar zbog pisanja reportaže o Morskim orguljama. Procijenjena vrijednost objavljene reportaže o Hrvatskoj i Zadru iznosi čak 390.000 eura.
Skupina od 13 novinara iz Njemačke, Austrije i Švicarske tijekom tri dana u lipnju pratila je proslavu 50. obljetnice snimanja filma o Winnetouu i obišla brojne lokacije snimanja od Velebita, Paklenice i kanjona Zrmanje, Starigrada, Zadra, Pakoštana, Kornata i Krke. Rezultat su članci uglavnom u tiskanim i elektronskim medijima u zemljama njemačkog govornog područja, a vrijednost dosad objavljenog materijala samo u Njemačkoj iznosi više od 716.000 eura.
Ellena Bianco i Marco Restelli, renomirani talijanski novinari koji pišu za brojna izdanja (Confidenze, Donna Moderna, Elle, Sette, Dove…), boravili su u lipnju u Zadarskoj županiji i obišli Zadar, otoke Ugljan i Pašman, Dugi otok i Pag, te NP Paklenicu i kanjon rijeke Zrmanje. Kevin John Rushby, novinar The Guardiana je u kolovozu posjetio Zadar i Kornate, te o tom putovanju objavio reportažu.
Američka novinarka Margo Pfeiff koja svoje reportaže objavljuje u San Francisco Chronicleu i San Francisco Globeu te Los Angeles Timesu, posjetila je Starigrad Paklenicu, Velebit, Kornate, Zadar i zaleđe. Prvi dio njene reportaže o kontinentalnoj Hrvatskoj je već objavljen, dok se reportaža o primorskoj Hrvatskoj, a tako i Zadru, očekuje do kraja godine.
Od siječnja do rujna TZ Županije u suradnji s turoperatorima i agencijama sudjelovala je u organizaciji prihvata 150 stranih agenata s ciljem njihovog upoznavanja Zadarske županije i turističke ponude. Najbrojniji su bili agenti iz SAD-a, Njemačke, Japana, Belgije i Luksemburga, a od značajnijih turoperatora županiju su posjetili predstavnici TUI-ja, Luxairtoursa i Jet2holidaysa. Agenti iz Sjedinjenih Američkih Država, članovi poznate grupacije Virtuoso koja povezuje stotine agencija i tisuće profesionalaca u segmentu elitnog turizma, u rujnu su boravili u Zadarskoj županiji kako bi upoznali mogućnosti naše regije, te u budućnosti unaprijedili prodaju turističkih aranžmana za Zadarsku županiju na američkom tržištu.
Iz TZ Županije poručuju da ta komunikacijska taktika ima za cilj trajno informiranje novinara o turističkoj ponudi Zadarske županije i Hrvatske, odnosno izvještavanje na afirmativan način. Vrijednost objavljenih članaka i emitiranja, kažu, ne samo da značajno nadmašuje troškove samih studijskih putovanja, već se uložena sredstva višestruko multipliciraju.