Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Veselje na Martinje

Autor:

14.11.2008. 23:00


Što je dobro ovo vino, pio bi ga i Sv. Martin, kako ste ga samo napravili, zapodjene razgovor Mirko na Martinje u konobi barba Ive.
Pravio ga sam Bog, čisto je, bez ikakvih dodataka, dobiveno tiještenjem grožđa, nadoveže Nedo.
Ono što je dobro u ovom vinu Mirko, složit će se i enolozi i pilci, usklađen je odnos kiselina i sladora, koji stvara uvjete za zriobu vina jačanjem punoće i dubine okusa.
Bogatstvo vonja daje mu široke mogućnosti razvrstavanja okusa. Naglašena svježina ovog mladog vina krije u sebi vinske kiseline, posebno voćne limunsku i jabučnu, u dobrom i prepoznatljivom ozračju plemenite trijeslovine.
Nadahnuta opojnost domaćeg Babića, koja se već sada osjeća, zatomljena je smirajem i blagošću, upravo mekoćom okusa, kojeg mu daje već udomaćeni Syrach.
Zakašnjeli okusi izlazeći iz usnog neba, taložeći se na ždrijelu, ispunjajući okusne pupoljčiće zaustine, razotkrivaju svo bogatstvo mirisnog doživljajnog slijeda.
Više od minute dionizijske ljepote, oduševljeno klikne Mirko, neprekinute intenzivne opojnosti, razgranatog okusa, dobiva se kušanjem ovog vina.
U srazu dvije vrhunske sorte, robusnost, neka vrst divlje plemenitosti pripitomljenog Babića, preko usnulog okusnog ljepotana Syracha, stavlja ovo vino u ozračje vrhunske kakvoće.
Pomalo me obuzima neka vrst sjete i tuge, svjestan da ovakvog vina nema puno, a da bi tek starenjem i čuvanjem dobilo vrhunaravna svojstva.
Ovo vino brzo će se popiti, ali će ostati sjećanje na jedno divno prijateljstvo, pjesnički izusti Nedo, jedan od roditelja ovog čarobnog vina.
Dabogda se ovo divno čudo ponovilo i dogodine, zaželi Mirko. Veselje smo nastavili u njegovoj konobi uživajući i u guštima Mirkovog, Cinoberovog, Bajinog i Coinsilijerovog – također vrsnih mladih vina.
Vaš Bage