Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pobjednicima nagrade, organizatoru minus na računu (FOTOGALERIJA)

14.11.2010. 23:00
Pobjednicima nagrade, organizatoru minus na računu (FOTOGALERIJA)


Koliko je zadarskim glazbenicima uistinu stalo da se tradicija zadarskog festivala nastavi govori i podatak da su svi oni za oba revijalna koncerta posvećena Tomislavu Ivčiću nastupali – bez naknade
Laureati Festivala zabavne glazbe Zadar 2010. održanog ovog vikenda u dvorani Krešimira Ćosića su Ivica Sikirić Ićo, klapa Sol, Zoran Jelenković i Lidija Bačić. Upravo njima publika i žiri izglasali su povjerenje i dodijelili im prva mjesta u dvjema večerima, posvećenima dalmatinskoj i pop glazbi.
Pobjednici prve večeri dalmatinske i mediteranske glazbe po ocjenama publike članovi su paške klape Sol čiji obožavatelji su na Višnjik samo za tu priliku pristigli u nekoliko autobusa. Obožavatelji klape Sol svojim favoritima osigurali su prvom mjesto po ocjenama publike, a odmah iza njih drugu nagradu publike primio je Banana bend. Treće mjesto publike pripalo je pak Mladenu Grdoviću koji je okupljenima poručio da ne zamjera organizatorima što ove godine nije bilo publike, jer će dogodine sigurno biti.
Prvo mjesto po ocjenama stručnog žirija u prvoj večeri pripalo je pak Ivici Sikiriću Ići s pjesmom “Mirita san jubav”. Priznanje u obliku drugog mjesta dodijeljeno je i Mariju Lipovšeku Battifiaci i Kumpaniji Tramuntani s pjesmom “Od bisera grano”. Treća nagrada žirija uručena je Dušku Lokinu i njegovoj pjesmi “Papak”. Na prvoj večeri posvećenoj dalmatinskoj i mediteranskoj glazbi natjecalo se sveukupno dvadeset i sedam natjecatelja, većinom Zadrana. Klape Leut, Donat i Zadarska Lanterna, grupa Banana, Bepo Matešić, Mladen Grdović, Duško Lokin, Emil Šprljan samo su dio zadarskih aduta koji su svoje pjesme izveli sinoć. Repertoar je bio zaista raznolik, o tovaru Ćići, svome ćaći, pelinu ili pak papku zapjevalo se u petak, a Festival zabavne glazbe Zadar 2010. u obje večeri svojim gledateljima po završetku natjecateljskog dijela podario je i revijalni koncert zadarskih pjevača posvećen pjevačkoj legendi Tomislavu Ivčiću.
Dobra atmosfera među sudionicima vladala je tijekom cijele večeri, pa se tako u “backstageu” uz ugodno druženje naposljetku i zapjevalo. “O sole mio” u društvu svog starijeg kolege Borisa Martinovića izveo je Ivan Dražović, a nije nedostajalo niti klapske pjesme na terasi VIP caffea.
Pazilo se i na izgled, pa je tako Mladena Grdovića i za tu prigodu pomno odjenula njegova supruga Brankica s kojom je došao u pratnji na prvu večer festivala. Na natjecateljskom dijelu Mladen je odjenuo kravatu boje ciklame, dok je u čast svom prerano preminulom prijatelju Tomislavu Ivčiću zapjevao u umjerenijoj sivoj varijanti:
– Kažu da roza kravata nosi sreću. Meni Brankica uvijek odabere nešto lijepo. Ja jedino odijela po svijetu kupujem. Nikad odijelo ne nosim u kufer, nego ga odmah kupim kad dođem u neki grad, bio to Toronto ili Melbourne, otkrio je Grdović, koji je s Bepom brzo iste večeri riješio nesuglasice oko Hajduka:
– Ma mi smo domaći ljudi. Evo odmah mi je skočija’ kod Branke i kaže “Di si piplice?”.
Najbolje pjesme i izvođače određivao je u žiri u sastavu: Renata Peroš, Nenad Nakić, Željko Dukić, Tomislav Pehar, Ante Frka, Mario Duka, Dalibor Predovan, Ante Sikirić i Denis Ostrogonac. Kako je i najavljeno, sudionici su se jučer natjecali za tri nagrade publike, tri nagrade stručnog žirija, nagradu za najbolji tekst, glazbu, aranžman, interpretaciju, kantautora, scenski nastup te nagradu za najboljeg debitanta. Dodajmo i to kako su dodijeljene nagrade i za najbolji tekst klapi Zadarska Lanterna, zatim za najbolju glazbu klapi Kampanel, te za najbolji aranžman Mladenu Burnaću. Najboljom kantautoricom proglašena je Tea Vidaić, a najboljim debitantom Zaratino bend. Najbolju interpretaciju imali su Bepo Matešić i David Ricov, a scenski nastup Igor Cukrov.
Pozornicu festivala za tu prigodu, u vizuri dalmatinskog mjesta uredio je Neven Stojaković, a sve skladbe koje su izvođene uživo pratio je orkestar Tonija Eterovića.
Pjevači besplatno nastupili na festivalu
Druga večer prošla je, također u veselom ozračju. Zadarska publika još jednom je svoje povjerenje podarila prvorođenom zadarskog festivala Zoranu Jelenkoviću izglasavši mu na Večeri zabavne i pop glazbe prvo mjesto za pjesmu “Bjesni oluja”. Kao i prve večeri Jelenković je pokazao iznimno raspoloženje samoinicijativno animirajući publiku da s njime otpjeva nekoliko stihova Kalelarge, što je uvježban bend Tonija Eterovića i dodatno glazbeno popratio. Nakon pjesme, Jelenković je i preuzeo nagradu, a koliko mu je, kao i drugim zadarskim glazbenicima koji su se odazvali manifestaciji, bitno da se zadarski festival i održi, pokazali su njegovi energični nastupi na oba revijalna koncerta posvećena Tomislavu Ivčiću. Prve večeri samo u crnoj “kanotjeri”, druge večeri ipak nešto odjeveniji, Jelenković je u oba puta zdušno silazio u publiku pjevajući “Najljepša si” i crnkama, ali i plavojkama. Istu srčanost pokazao je i Bepo Matešić izvodeći poznatu Ivčićevu “Mi imamos mnogos problemos” uz pratnju Igora Jelinića Tota i Danijela Krizmana, podigavši sve prisutne za stolovima na parteru na noge. Ushićenje tijekom nastupa u čast Tomislava Ivčića pokazao je i Ivan Dražović, mlada zadarska pjevačka nada čije vrijeme tek dolazi, osvojivši simpatije publike svojom interpretacijom “Bog neka ti prosti grijehe”. Koliko je zadarskim glazbenicima uistinu stalo da se tradicija zadarskog festivala nastavi govori i podatak da su svi oni za oba revijalna koncerta posvećena Tomislavu Ivčiću nastupali – bez naknade.
Festival stotine tisuća kuna u minusu
A kako situacija sada stoji, Zadarskog festivala bit će i dogodine. Minus na računu organizacije iznosi nekoliko stotina tisuća kuna. Točan podatak jučer po završetku događanja organizator Damir Bucić nije znao reći. Ipak, to ga, kaže, neće spriječiti da se festival održati i dogodine:
– To velik novac jest, no ako uzmemo u obzir da je ovo prva godina festivala u Zadru nakon pet godina stanke i da splitski festival traje već pedeset godina, a svaku godinu završava s minusom, nakon čega se pokriva kroz sljedećih pola godine i onda opet sljedećim festivalom tone u minus. To je valjda kod festivala neminovno, tako da s naše strane vjerujem da ćemo kroz idućih šest mjeseci pokrivati troškove s ovogodišnjeg festivala a vjerojatno tijekom 2012. godine pokrivati troškove festivala 2011.
Dodajmo i to kako niti ovaj festival nije mogao proći bez malo šuga pa se tako “post festum” doznalo kako su, usprkos najavi kako će svi natjecatelji pjevati uživo, dvije skladbe izvedene na “playback”. Radi se o pjesmama grupe Magazin i Vinka Coce. No, dok je Coce za to imao ispričnicu od doktora, Magazin se izgleda provukao “lišo”:
Magazin i Vinko Coce pjevali na “playback”
– Vinko Coce je došao s jednom jakom upalom grla. Stvarno je došao bolestan i nije bio u mogućnosti izvesti pjesmu iz zdravstvenih razloga, a želio nam je pružiti maksimalnu podršku, pojaviti se na festivalu i to je bilo i jedino rješenje. Zašto je Magazin nastupio na “playback” to zaista ne znam, niti mi je tko to rekao tako da sam i ja ostao potpuno iznenađen, kazao je organizator Bucić.
Osim pojedinih koji su “zijevali u prazno”, drugih problema s mikrofonom imao je pak Hari Rončević. Naime, kako je pjevačica Teške industrije pravo shvatila “dati sve od sebe” kada je u pitanju nastup, tako je i svoje našminkane usne čvrsto priljubila u mikrofon, a što se doslovce odrazilo na Hariju – i njegovim usnama.
Uz Jelenkovića koji je odnio prvu nagradu, publika je povjerenje podarila Draženu Zečiću i grupi Banana koja je u njegovo ime i primila drugu nagradu, kao i Mihovilu Modriniću Maziji koji je osvojio treće mjesto prema ocjenama publike.
Žiri je prvom mjesto prema svojim procjenama odlučio dati mladoj, no uspješnoj splitskoj pjevačici Lidiji Bačić i njezinoj pjesmi “Ako te ikad izgubim”. Druga nagrada žirija uručena je Rockatansky bandu za “otkako te ne volim”, kojima je to inače bila i prva festivalska nagrada, a treće mjesto pripalo je Amiru Kaziću Leu.
Podijeljena je i nagrada najboljoj debitantici Tatiani Banđen. Najbolji scenski nastup imala je Ivana Kovač, a najboljim kantautorom je proglašen Hari Rončević:
– Pa i nije bio težak izbor s obzirom da sam ja jedini kantautor večeras, šaljivo je prokomentirao Splićanin.
Najbolji interpretaciju imao je Dalmatino, a aranžman Dalibor Prochazka:
– Ovo mi je prva nagrada nakon deset godina bavljenja glazbom. Doselit ću se u Zadar, poručio je Prohaska, nakon čega mu je na njegovo iznenađenje dodijeljena i još jedna nagrada, za najbolju glazbu. Najbolji tekst pak imao je Xlarge band.


Ivici Sikiriću Ići prva nagrada žirija


Reakcija publike je bila odlična, bez obzira što nije bilo publike onoliko koliko bi trebalo bit. No ovo što je bilo – svaka čast! Atmosfera je bila odlična. Lijepo su se prihvatili svi izvođači. Ja svoj nastup uvijek gledam isto. Uvijek dajem sve od sebe pa tako sam i ovaj put. Jako sam zadovoljan, i s publikom i sa svime ostalim, zaključio je Ićo. Što se tiče pak malog odaziva, nadodao je kako je publika napravila mali “škerac”:
– To ipak nije dobro za ovaj grad. Trebalo se sjetiti prošlih godina kada je Zadar bio u punom cvatu i na prvom mjestu u Hrvatskoj što se tiče festivala. No, ne mora značiti da će biti tako i dalje i nadam se da će u budućnosti biti bolje.




 


LIDIJI BAČIĆ PRVA NAGRADA ŽIRIJA: Mlada pjevačica snažnoga glasa


Lidija Bačić mlada je splitska pjevačica koja se među rijetkima može pohvaliti snažnim glasom. Krivci za to su korijeni, kaže:
– Moji su s Korčule, a zna se da su s Korčule svi nekakvi slavuji. Meri Cetinić mi je i daljnji rod, pa je valjda to onda u genima, pojašnjava.
Sve njezine pjesme do sada je radio Marko Tomasović, pa tako i za pobjedničku “Ako te ikad izgubim”, dok su tekstopisci različiti:
– To je jedna ekipa s kojom stalno radim, provjerena je, a i ako nam dobro nema smisla da sad stajemo. U pjesmi sam se dala koliko sam god mogla, i drago mi je da je pljesak zadarske publike bio dobar, jer to mi je i najbitnije. To je onda to, ne trebaju ti nikakve nagrade, jer nema veće nagrade od te, pojašnjava Lidija. Ipak, nagrada joj je u ruke naposljetku ipak pristigla, a da ju je lijepo dobit – jest, priznala je.
Lidijin prvi album “Majčina ljubav” svjetlo dana ugledao je u trećem mjesecu ove godine i već je stekao svoje poklonike. Ipak, mlada pjevačica već radi i na svom drugom albumu za koji je većina pjesama već gotova i koji bi trebao izaći u šestom mjesecu.


 


ORGANIZATOR DAMIR BUCIĆ: Usprkos minusu na računu festival ide dalje


Kako stvari stoji, Festivala zabavne glazbe Zadar bit će i dogodine, usprkos minusu na bankovnom računu, poručuje njegov ponovni začetnik. Ove godine cijena karte je bila od 70 do 90, no dogodine one bi trebale biti višestruko manje kazuje Bucić:
– Mislim da su se ljudi malo odviknuli i da se na neki način izgubila tradicija. Ipak je bilo pet godina stanke, a i godina je takva kakva jest. Činjenica je da ljudi jedva preživljavaju, barem velika većina. U onu manjinu neću ulaziti. Cijena karte je, također bila najmanja s kojom smo mogli ići. Moj prvenstveni cilj za sljedeću godinu je, budući da sad imamo dvanaest mjeseci do sljedećeg festivala, da ćemo se maksimalno preorijentirati prema pokroviteljima, čak i prema Gradu Zadru i Turističkoj zajednici da nam pomognu koliko mogu da bismo upravo već za sljedeću godinu došli do toga da cijena karte bude simbolična, nekakvih deset do trideset kuna, ili ako nas sreća posluži da ulaz bude slobodan i da, zaista imamo glazbeno-medijski spektakl i punu dvoranu, kazao je Bucić.
Ove godine festival je imao svoju privatnu video produkciju, no čim dovrše DVD za prvu i drugu večer do kraja ovog mjeseca krenut će sa zamolbom prema HTV-u za direktan prijenos 2011. godinu:
– Ne želimo doći opet do situacije da smo se sjetili prekasno i da nismo u njihovom planu. Jednostavno želimo izbjeći sve one, makar i minimalne, propuste koje smo imali ove godine. Kad sagledam sve skupa mislim da nismo nimalo ostali u sjeni niti splitskog festivala, niti Šibenske šansone ili CMC festivala. Mislim da je Zadar opet, po tko zna koji put, pružio ono najbolje što može pružiti i ovim putem želim se zahvaliti svim zadarskim medijima koji su me održali, kao i svim zadarskim izvođačima koji su nam pružili maksimalnu podršku. Kad je glazba u pitanju oni su dokazali da je Zadar spreman ujediniti se ponovno.
Bucić je odgovorio i na post festum govorkanja kako je Grdović trebao dobiti barem drugo mjesto:
– Ne možemo mijenjati glasove publike. Ako je publika odlučila na taj način onda je nedvojbeno trebalo stati iza toga. Meni je, također žao jer bilo bi fantastično da je Mladen Grdović osvojio prvu nagradu. On je to zaslužio svojim dugogodišnjim radom i on je istinska zadarska glazbena legenda. No publika je donijela svoju odluku, kao i žiri. Ja sam, ipak samo organizator i nemam pravo osporavati njihove odluke, zaključio je.