Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stanovništvo sve starije a nema veće potražnje za životnim osiguranjem

14.11.2010. 23:00
Stanovništvo sve starije a nema veće potražnje za životnim osiguranjem


U Hotelu Donat u Zadru danas je s radom počela 8. Konferencija “Dani hrvatskog osiguranja 2010”. Konferencija se održava  organizaciji Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore i pod pokroviteljstvom Ministarstva financija RH i zapravo je najveći godišnji događaj i okupljanje osiguravateljne struke. Uglavnom su to predsjednici i članovi uprava društava za osiguranje i reosiguranje iz zemlje i inozemstva, stručnjaci iz područja osiguranja, te predstavnici državnih tijela i institucija te druge zainteresirane.
Umjesto najavljenog predsjednika HKG Nadana Vidoševića sudionike je pozdravio njegov savjetnik za bankarstvo i financije Miljenko Fičer. Fičer se osvrnuo na zaključke sa nedavnog savjetovanja hrvatskih ekonomista u Opatiji rekavši da u Hrvatskoj šansu ima životno osiguranje budući na svce veći problem starenja hrvatskog društva. Naime, omjer u osiguranju u RH je 26 posto životno, a 61,39 posto neživotno osiguranje. Cilj je, kaže Fičer, dostignuti EU prosjek životnog osiguranja od 61,39 posto te povećati ukupan udio premije od osiguranja u BDP-u s 2,9 na 8,9 posto.
Životno osiguranje bit će nužno jer je sve jači trend ne samo starenja hrvatskog društva nego još izraženijeg starenja starije populacije. S tim u svezi, a po Fičeru, znakovit je problem činjenica da u Hrvatskoj ima oko 4.000 100-godišnjaka. Već sad, kaže Fičer, a kamoli u budućnosti, će se teško moći živjeti od 2.397 kn prosječne ili 1.860 prosječne obiteljske mirovine koja nije dovoljna niti za pokriće troškova Doma umirovljenika.
Predsjednica Udruženja osiguravatelja HGK Snježana Bertoncelj osvrnula se na aktualna događanja na svjetskim i europskim tržištima osiguranja, uvođenjem novih pravila Solvency II. Uz Solvency II, promjene na hrvatskom tržištu osiguranja dvije su osnovne teme ovogodišnjih Dana.
Nazočne su pozdravili i član uprave HANFE Ivan Vrljić koji je istaknuo ulogu osiguranja kao ublaživača krize, posebice u efikasnim preuzimanjima i dokapitalizacijama. Ravnatelj Uprave za financijski sustav Damir Kaufman, inače izaslanik ministra financija Ivana Šukera, istaknuo je potrebu finacijskog opismenjavanja hrvatskih građana kao preduvjeta okretanja industrije razvoju.